© Rootsville.eu

In Layman Terms
Tangled


©Rootsville 2016

In Layman Terms, Logan en Cole Layman zijn jong en mooi maar buiten al ook exceptioneel goed en dan hebben we het over ‘hun’ blues dat ze hier brengen met hun debuut album ‘Tangled’. De definitie van hun bandnaam buiten beschouwing gelaten weten deze youngsters wel bijzonder goed over hoe de blues moet worden gebracht. Nog een beetje onder de vleugels van mama Sandra worden deze Logan en Cole bedolven onder de lofbetuigingen in de States en wanneer je naar hun debuutalbum luistert is dit maar de normaalste zaak van de wereld.

Negen nummes zijn er te beluisteren op hun debuut album en als je weet dat zij hier uitstekende versies brengen van klassiekers als  Chester’s zijn Smokestack Lightning of ‘Move Over’ van icoon Janis Joplin dan is dit nog maar het begin, geloof me. Zelf schreven ze 5 tracks voor dit album en dan zijn deze broer en zus nog maar aan het begin van hun kunnen en dat schept enorm veel perspectieven voor  hun toekomst en die van de hedendaagse blues.

Deze ‘In Layman Terms’ zijn begonnen als duo en heel soms ook als trio samen met hun moeder Sandra aan de drums. Nu komen ze dan ook naar buiten als een volwaardige band en dit zelfs even met een volwaardige blazers sectie. Op dit album is drummer van dienst Ron Lowder Jr. en daarmee laten ze toch wel even hun ‘mama’ los. Deze Ron Lowder Jr. tekende ook als ‘producer’ voor dit steengoede debuutalbum en dat kunnen we maar niet genoeg verkondigen.

Enkel bij opener komen Logan en Cole enigszins anders uit de hoek door op de titeltrack ‘Tangled’ een blazers sectie te laten deelnemen waarmee de vocale kwaliteiten van Logan en haar in 2013 verdiende titel als ‘Blues Kid of The Year’ nog eens extra eer wordt aangedaan. Beiden, zowel Logan als haar broer Cole zijn multi-instrumentalisten en aan de stem van Logan zou je niet meteen denken aan zulk jong uitzonderlijk talent. Naast percussie is Cole ook een uitstekend jazz gitarist en kijkt op naar namen als SRV, Joe Bonamassa en Derek Trucks. Buiten muziek heeft Logan nog een andere passie en dat is haar hond Capo maar we hopen uiteraard allemaal dat muziek en zeker de blues altijd aan haar verbonden blijven.

Dat Logan en Cole Layman hier op dit afsluiten met eentje van Janis Joplin is zeker niet vreemd te noemen wanneer je luistert naar haar stemtimbre. Uiteraard is haar stem veel fijner te noemen en daar zullen allerhande toestanden wel eigen aan zijn maar bij ‘Don’t Even Try’ horen we wel dat haar nog jonge stembanden al behoorlijk krachtig en vol zijn. Nu na de eerste track de blazers zijn opgeborgen komen we terecht in een ander soort blues, deze van het ruigere type en daar zijn de stevige gitaarrifjes niet vreemd aan. Stevige beats in nummers als 'Heartbroken' en 'Won't Let It' maar ook een zeer mooie ballad met 'I'm Not Ready' zijn te horen op deze 'Tangled' en ze mogen het aannemen van ons deze 'In Layman Terms' zijn meer dan klaar voor het grote werk!!!

In Layman Terms, they're more than ready!

 


tracks:

01 Tangled
02 Fake It Til' I Make It
03 Don't Even Try
04 Heartbroken
05 I'm Not Ready
06 Smokestack Lightning
07 Won't Let It
08 Karma
09 Move Over


more info:

year: 2016

artist: In Layman Terms

label: Independent

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

booking: Sandra Layman

musicians:

Logan Layman: bass & vocals
Cole Layman: guitar & cigar box

Ron Lowder Jr.
Brian Kloppenburg
Ron Lowder Sr.
Rick Thomasson
Mike Wholley
Russ Robertson
Jack Campbell