© Rootsville.eu

Ina Forsman (Fin)
Self-titled

review: Freddie
©Rootsville 2016

De nieuwe van Ina Forsman is er !!! Sinds vorig jaar hebben we deze Finse leren kennen en daar moeten we zeker onze eigenste Guy Verlinde dankbaar voor zijn want in het zog van Guy en The Houserockers heeft ze dat jaar talrijke concerten gegeven in ons landje. Voor mezelf en velen onder ons was het een beetje een verademing om zo een jonge deerne de blues weten te vertolken en ja, we voelden het tot in het binnenste van onze ziel.

Dat zelfde gevoel hebben ze ook bij Ruf Records zo aangevoeld want ze werd samen met Layla Zoe en Tasha Taylor het gezicht voor de befaamde Bluescaravan voor 2016. Deze ‘Blues Sisters’ zijn dan ook dit jaar op diverse podia waar te nemen. Ook kwam bij ‘Ruf Record’s de nieuwe van Ina Forsman uit en als fan van het eerste uur kunnen we niet anders om daar bij stil te staan. Op dit ‘Self-titled’ album staan 11 nieuwe tracks geschreven door Ina Forsman samen met Tom Leino. Binnen in de cover zien we nog een piepjonge Ina speels met een gitaar en dus kunnen we met zekerheid stellen dat haar liefde voor de blues niet zomaar een ingeving was. Blues vol van rhythm ’n blues, een album waar dankzij de uitstekende begeleidende muzikanten en de waanzinnige ‘Texas Horns’ de soul zo vanaf druipt.

Rauw en recht uit het hart krijgen we hier nummers te horen die als echte ‘floorfillers’ kunnen bestempeld worden. Bij het openen met ‘Hanging Loose’ krijgen we dan al meteen dat gevoel om er een feestje van te maken op de tonen van deze heerlijke muziek. Soul, ontegensprekelijk want bij het horen ‘Pretty Messed Up’ met een John Mills op de ‘flute’ zullen de liefhebbers van de goede oude Memphis Soul zich als herboren voelen.

Met ‘Bubbly Kisses’ verplaatsen we ons met plezier richting ‘Night Clubs’ toen diva’s als Etta James en andere groten deze met sigarenrook en whiskygeuren clubs wisten te vullen. Heerlijk en een onmisprezen New Orleans gevoel wanneer de backing vocals en het heerlijk geluid van een trompet met demper de ruimte vullen. Kippenvel recht uit Bourbon Street waar de stem van Ina Forsman je tot rillend toe blijft beroeren! Op dit album worden ook de exotische oorden aangesproken door het reggae deuntje met ‘Farewell’, een nummer waar een Amy Winehouse in haar beste dagen in beeld komt. Uiterst dansbaar nummer!

Op dit perfect uitgebalanceerd album is er ook ruimte gelaten voor enkele ballads zoals het mooie slowbluesje ‘Don’t Hurt Me Now’ waarop we volmondig antwoorden, we zouden niet durven. Een nummer waar de samenwerking van de ‘black & white keys’ tot perfecte harmonie komen met de bluesgitaar, dit samen met de smeekbede en aangrijpende zang van Ina Forsman die je tot diep je binnenste weet te raken. Met 'Talk Me Now' en een oustanding Helge Talkvist op de bluesharp blijven we bij de blues maar steeds weer met het gevoel om je voeten te bewegen.

Met het beluisteren van goede blues moet er steeds ruimte gelaten worden voor een uitstekende tearjerker en met ‘Now You Want Me Back’ wordt met dit knappe soulbluesje daar gevolg aangegeven en dan moet het pakkende ‘Before You Go Home’ nog komen. Terug uptempo met het Motown gespeende ‘No Room For Love’ waar de ‘amazing’ Texas Horns zich weer uitzonderlijk goed in hun vel voelen. Met het zo rechtstreeks uit een barrelhouse komende ‘I Want A Little Sugar In My Bowl’ waarbij we ons terug heerlijk bij voelen, samen met the spirit of New Orleans, komen we helaas aan het einde van dit album en rest er ons niets anders dan op 'replay' te drukken....

Op de cover dankt Ina Forsman uitvoerig diegene die hebben meegewerkt aan het maken van dit uitstekende album. Wij danken natuurlijk Ina Forsman en Ruf Records voor het uitbrengen ervan. Waren er misschien nog wat twijfelaars om deze Ina Forsman in hun armen te sluiten dan moeten de twijfels na het beluisteren van dit album volledig zijn weggeëbd.

 

Tracks:

01 Hanging Loose
02 Pretty Messed Up
03 Bubbly Kisses
04 Farewell
05 Don't Hurt Me Now
06 Talk To Me
07 Now You Want Me Back
08 Devil May Dance Tonight
09 Before You Go Home
10 No Room For Love
11 I Want A Little Sugar In My Bowl


more info:

year: 2016

artist: Ina Forsman

label: Ruf Records

distribution: V2Records

musicians:

Ina Forsman: lead vocals
Laura Chavez: guitars
Derek O'Brien: guitars
Nick Connolly: Keyboards, B3, Wurlitzer & acoustic piano
Russel Jackson: electric & acoustic bass
Tommy Taylor: drums & percussion
Helge Tallqvist: harmonica

The Texas Horns:

Mark Kazanoff: tenor sax & arrangements
John Mills: baritones sax & flute
Al Gomez: trumpet & flugel horn
Aaron Kazanoff: trumpet

additional vocals:

Alice Spencer
Tommy Taylor
Nick Connolly
Mark Kazanoff

additional keyboards:

Jamie Hilboldt