© Rootsville.eu

Jane Lee Hooker
No B!


©Rootsville 2016

Jane Lee Hooker, met een naam als deze wordt je toch wel een beetje benieuwd naar wat komen gaat. Spreekt de naam je niet onmiddellijk aan dan doen de initialen dit zeker…JLH. Verwacht nu niet onmiddellijk stomende boogie als uit de hoogdagen van de echte JLH maar eerder snijdende gitaarrifjes je gebracht door deze 5 babes, maar dan vijf om niet zonder handschoenen aan te pakken.

Jane Lee Hooker, en ik had bijna John neergepend zijn een vijf koppige meidengroep met thuisbasis de ‘Big Apple’. Met deze ‘No B!’ brengen ze bij Ruf Records hun debuut album op de markt. Deze huidige JLH is eerder een kruising van bluesrock met een punk attitude maar blues is er wel degelijk aanwezig. Een groep met 2 lead gitaren en die worden bespeelt door Tracy Hightop en Tina ‘T-Bone’ Gorin. Voor het vocale gedeelte zorgt een zeer energieke Dane ‘Danger’ Athens en samen met een ‘hard-driving’ ritme sectie bestaand uit Hail Mary Z aan de bas en Melissa ‘Cool Whip’ Houston op de drums vormen ze dus Jane Lee Hooker.

Ook al brengen deze ‘dames’ stevige rockblues toch dragen ze namen als Muddy Waters en Johnny Winter diep in hun hart om zo deze 2 verschillende stijlen samen te brengen. Sinds 2013 weten ze clubs als BB King Blues Club te New York of Antone’s in Austin aan hun voeten te krijgen, om er maar een paar te noemen. Punk en Blues…de dames hebben individueel al een hele hoop ervaring en met het aantrekken van Hail Mary uit de punkformatie ‘The Wives’ vonden ze de band in een plooi vallen en zo werd het tijd om dit debuutalbum aan de wereld voor te stellen.

Voor dit album zijn ze gaan grasduinen in de analen van de blues en vielen zo op enkel uitstekende nummers om er hun ding mee te kunnen doen. Nummers als Morganfield zijn ‘Champagne & Reefer of Willie Dixon zijn ‘Shake For Me’ vinden hier als blues standaards een gans nieuwe bestemming. Of neem nu het opzwepende ‘The Hunter’ van Albert King je kan het nauwelijks geloven welke ritme deze JLH hier geven aan zulke nummers.

Openen doen ze met hun visie op de Negro-Spirituel ‘Wade In The Water’ en weten dat dit nummer al meedraait van begin jaren 1900 moeten we vaststellen dat dit nog wel een eeuwtje kan meedraaien. Bijzonder fraai is ook ‘Mannish Boy’ waarmee ze laten horen dat ze wel weten hoe ze klassiekers als deze moeten aanpakken. ‘Live’ moet dit een belevenis zijn wanneer je 5 punkgrieten als deze Jane Lee Hooker hun ding ziet doen…Shake for me Baby!


tracks:

01 Wade In The Water
02 Mean Town Blues
03 I Believe To My Soul
04 Bumble Bee
05 In The Valley
06 Free Me
07 The Hunter
08 Champagne & Reefer
09 Didn't It Rain
10 Mannish Boy
11 Shake For Me


more info:

year: 2016

artist: Jane Lee Hooker

label: Ruf Records

distribution: V2 Benelux

personnel:

Dana “Danger” Athens: Vocals
Tracy Hightop: Guitar
Tina “T-Bone” Gorin: Guitar
Hail Mary Z: Bass
Melissa “Cool Whip” Houston: Drums