© Rootsville.eu

Janiva Magness
Love Wins Again

review: Freddie
©Rootsville 2016

Wat zou het geweldig zijn om deze Janiva Magness eens terug op onze podia te kunnen aantreffen. Deze blues & soul zangeres voelt steeds weer goed aan om naar te luisteren. In 2014 was er nog het met prijzen overladen album ‘Original’ bij haar eigen label 'Fathead Records', en nu op 8 april 2016 wordt wereldwijd haar nieuw album ‘Love Wins Again’ aan de wereld voorgesteld.

Janiva Magness werd geboren in Detroit en groeide uit tot een blues & soul zangeres waarbij haar stem één van haar grootste talenten bleek te zijn. Toen ze door een operatie in 2012 haar stem verschillende weken niet meer kon gebruiken was het wel even schrikken.  Haar verhaal begint toen ze als technicus aan het werk was in een opname studio en lichtjes verplicht werd als backing vocal te gaan fungeren. Zo zong ze als achtergrondzangeres bij Kid Ramos en R.L Burnside wat haar dan weer richting Phoenix Arizona leidde waar ze haar eigen band, The Mojomatics, wist op te richten. Een band waar ze wat lokaal succes mee wist te oogsten wat haar dan in 1986 weer deed verhuizen richting Los Angeles. In 1991 bracht ze haar debuutalbum ‘More Than Live’ uit. Persoonlijk leerde ik deze Janiva Magness pas kennen met haar album ‘Bad Luck Soul’ uit 1996. Na albums als 'Use What You Got' (2003) tekende ze een contract bij Nothern Blues Records en bracht ze daar haar albums 'Bury Him At The Crossroads' (2004) en 'Do I Move You' (2006) uit. In 2008 verhuisde Janiva Magness richting Alligator Records waar ze 3 albums uitbracht, 'What Love Will Do' (2008), 'The Devil Is An Angel Too' (2010) en 'Stronger For It' (2012).

Voor deze ‘Love Wins Again’ gaat ze met haar eigen Fathead Records in zee met 'Blue Élan Records' en daarvoor is Janiva Magness al voor de vijfde maal gaan samen werken met de ‘Grammy Nominated’ producer Dave Garling. Weerom kunnen we genieten van de soulvolle en bijzonder elegante stijl van deze bluesdiva. 11 nummers op dit nieuwe album. Sinds het begin van haar carrière is en blijft ze gekenmerkt door haar aparte uitstraling en stijl van zingen waarmee ze reeds meerdere harten wist te veroveren.

Openen doet ze op dit album met de titeltrack ‘Love Wins Again’ waardoor ze ons al dadelijk 'in the mood' weet te brengen. Een nummer dat zich goed zo thuis voelen in de R&B charts, een song overladen met heerlijke soulgrooves. Net zoals de titeltrack is ook ‘Real Slow’ geschreven door producer Dave Garling ditmaal in co-writing met Colin Devlin. Ook de lovers ballad, ‘When You Hold Me’ werd door dit duo geschreven. Het is een integer en mooi nummer dat je zonder meer naar een andere sfeer weet te brengen en waarbij de signature van deze Janiva Magness in al haar glorie wordt weergegeven.  

Het nummer 'Say You Will' brengt on Janiva 'pur sang', eens te meer weet deze blues diva ons hart te veroveren door haar eigen impressie op dit nummer. Met het nummer ‘Your House Is Burning’ grijpt ze volledig terug naar de Memphis Soul. In dit nummer dat ze samen schreef met haar producer wekt ze de goede oude soul dankzij een sublieme blazers sectie weer volop tot leven. Op deze 'Love WIns Again' is er maar één cover waar te nemen maar zoals we deze dame kennen is ook dit nummer gespeend van haar eigen sound en beleving, al is het moeilijk om de toch outstanding versie van CCR even uit ons hoofd kunnen weren. 'Long As I Can See The Light en het kippenvel moment haalt hier de bovenhand wat me doet terugdenken 'You Were Never Mine' uit het album 'Do I Move You'.

Is de liefde voor haar terug...nee hoor, want die is nooit weg geweest en wanneer ze afsluit met de smeekbede 'Who Will Come For Me' antwoorden al haar talrijke fans uiteraard...We will! Heerlijk om na haar 'Originals' weer een zoveelste topalbum van deze Janiva Magness in onze kast te hebben, al zal deze nog wel enige tijd in onze speler belanden. Gewoon Klasse met een grote 'K' van een dame met Klasse. Deze 'Love Wins Again' kan je aanschaffen vanaf 8 april....

 

Tracks:

01 Love Wins Again
02 Real Slow
03 When You Hold Me
04 Say You Will
05 Doorway
06 Moth To A Flame
07 Your House Is Burnin’
08 Just Another Lesson
09 Rain Down
10 Long As I Can See The Light
11 Who Will Come For Me 


more info:

year: 2016

artist: Janiva Magness

label: Blue Élan Records - Fathead Records

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)

management: Jeff DeLia

musicians:

Janiva Magness: vocals
Matt Laug: drums
Gary Davenport: bass
Arlan Schierbaum: piano & Hammond
Phil Parlipiano: piano
Alfredo Ballesteros: sax & backing vocals
Dave Darling: guitar, bass & backing vocals
Zach Zunis: guitar
Garret Deloian: guitar
Ismael Pineda: percussion
Brie Darling: percussion & backing vocals
Bernie Barlow: backing vocals
Gary Pinot: backing vocals
TJ Norton: backing vocals