© Rootsville.eu

Jeff Jensen
The River City Sessions (Live)


©Rootsville 2016

Soms heeft een lontje niet veel nodig om een ware explosie teweeg te brengen. Dat lontje werd ontstoken door Michel en Paul van Goorblues op zondagnamiddag  19 april 2015 toen ze daar een Jeff Jensen op de affiche hadden staan. Hier volkomen ongekend blies hij daar op een doodgewone zondag zo eventjes iedereen van zijn sokken. Wat was dat!

Nog maar ietsje ervoor was zijn album ‘Morose Elephant‘ in mijn cd speler terecht gekomen en wat ik daar hoorde kon me toen moeilijk uit Goorblues weghouden. Dit was blues zoals we hem al een tijdje niet meer hadden kunnen aanschouwen. Blues, funk, soul, gospel, blues rock het zat er allemaal in of je nu dweepte met Little Milton, Jimmy Rogers of Jimi Hendrix je kon het allemaal beleven bij deze Jeff Jensen. Het statement ‘White Boys Can’t Play The Blues’ werd hier definitief en voor altijd naar de prullenmand verwezen want deze kon het.

Even later speelde hij ook op het Festival ‘Keeping The Blues Alive’ van de gebroeders Brouwers in Vlierden en dus ook toen op weg naar Nederland. Daar ter plaatse hadden we een eerste gesprek met Jeff en zijn vaste bassist Bill Ruffino en de drummer van dienst destijds Robinson Bridgeforth. Zeer vriendelijk maar dat is uiteraard wel eigen aan de meeste van zijn landgenoten werd het een gesprek alsof we elkaar al jaren kenden. Op de simpele vraag waar hij al de tijd was gebleven kreeg ik al een even simpel antwoord…in Memphis.

Werk genoeg daar maar nu deze Jeff Jensen toch heeft kunnen proeven van Europa is de verslaving toch wat toegenomen en komt hij ongeveer een jaartje later terug naar onze contreien afgezakt. Samen met Bill Ruffino en drummer David Green zal deze Jeff Jensen hier een zeer intense concert agenda afwerken met optredens overal in de lage landen zoals weerom in Goorblues en Vlierden maar ook in de MOD en nog een hele reeks andere concertzalen.

Voor deze gelegenheid heeft deze Jeff Jensen een ‘live’ album opgenomen en geloof me ‘live’ is hij nog stukken beter dan op plaat. Of hij voor dit album een foto van me mocht gebruiken, geen probleem en dus nu zijn deze ‘The River City Sessions’ een feit. Ondertussen kan Jeff Jensen er prat opgaan dat hij alle staten van de US heeft aangedaan en dus volgt nu in 2016 een ware invasie van Europa.

Een concert van Jeff is veelzijdig en op dit ‘Live’ album begint hij met ‘T-Bone Shuffle’, blues uit de hoogdagen maar met zijn eigenheid er aan gegeven. Een floorfiller op zijn concerten en het moment om zijn weelderige haardos los te gooien is het toch lichtjes funky aanvoelende ‘Make It Trough’. Met ‘Empty Bottles’ verweeft deze steengoede performer een beetje ragtime in dit nummer en alles werkt perfect.

Tijd voor een eerste apotheose met boogie time en zijn ‘J.J Boogie’, high energy all the way! En een optreden van Jeff Jensen en band dat zijn daar de kenmerken van. Ambiance en steengoede muziek hand in hand en dus ook tijd voor een slow bluesje van formaat met ‘Find Myself All Alone’. Op zijn vorig album was de titeltrack ‘Elephant Blue’ en dus mag dit uptempo nummer ook hier niet ontbreken. Rock ’n roll alom met enige Klezmer invloeden en weerom een aantonen van zijn kunnen.

Als fan van Tom Waits bracht deze Jeff Jensen me vorig jaar van mijn stuk door het feilloos brengen van diens ‘Heart Attack and Vine’ en ook nu wordt dit meteen een kippenvel moment. Grote klasse! Wanneer bij Jeff de Jimi naar boven komt is ook het moment van gaan gekomen want het magistrale ‘All Along The Watchtower’ luid steevast het einde van zijn concert in. Van deze Jeff Jensen krijg je nooit genoeg.


tracks:

01 Introduction
02 T-Bone Shuffle
03 Make It Through
04 Empty Bottles
05 J.J. Boogie
06 Find Myself All Alone
07 Brunette Woman
08 Elephant Blue
09 Heart Attack And Vine
10 Can't Believe We're Through
11 (Band Introduction)
12 Ash And Bone
13 All Along The Watchtower


more info:

year: 2016

artist: Jeff Jensen

label: Swingsuit Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

EU Booking: Concept entertainment (Mario Brox)

tour band 2016:

Jeff Jensen
Bill Ruffino
David Green