© Rootsville.eu

John Long
Stand Your Ground


© Rootsville 2016

20 mei is de datum dat deze ‘Stand Your Ground’ van John Long in de winkel zal liggen. Op dit album werken enkele opmerkelijke gasten aan mee zoals Bill Stuve aan de double bass en Fred Kaplan aan de piano. Met Washingotn Rucker op de drums is het plaatje compleet.

Het is 10 jaar geleden dat deze John Long nog van zich liet spreken, toen met de release van zijn album 'Lost & Found'. De Delta zit deze John Long gewoon in het bloed want de in 2006 overleden Homesick James mad an wel als zijn muzikale vader worden vooropgesteld en als je weet dat zijn neef Elmore James was hoef je het niet al te ver meer te zoeken.

John Long werd in 1950 geboren in St. Louis MO en het duurde niet al te lang of de blues van Jimmy Reed  of een Muddy Waters begonnen zijn speelstijl te beïnvloeden. Het album ‘Lost & Found’ dat in 2006 door Delta Groove werd uitgegeven was al in 1999 als ‘independent’ uitgegeven. Het waren eigen nummers door John en zijn broer Claude geschreven en ze namen je mee naar de pre-war blues. Een album dat de chemie van een Robert Johnson tot leven wekte, iets wat iedere Delta bluesman wel eens wilde beleven.

Ook deze nieuwe ‘Stand Your Ground’ gaat diezelfde richting uit en wordt opgedragen aan Homesick James en aan alle vergeten blues muzikanten zoals zeker en vast Randy Chortkoff (1950-2015). Acht nummers op dit nieuwe album werden geschreven door John Long. Openen doet hij wel met ‘Baby Please Set A Date’ van Homesick James en hoeveel mooier kan een ode aan deze legende zijn.

Een album met heerlijke ouderwetse Delta country bluesje zoals zeker titeltrack 'Stand Your Ground'. Met 'One Earth, Many Colors' doet deze John Long een oproep om toch wat meer samen te leven op deze kleurlijke gemeenschap op onze aardbol. Met 'Climbing High Mountains (Trying To Get Home' haalt deze John Long nog zo een vergeten legende erbij met een heerlijk gospelblues van William Mc Tell aka Blind Willie McTell.

In diezelfde sfeer van gospelblues volgt het mooie 'Precious Lord, Take My Hand' alvorens hij dit heerlijke album afsluit met zijn eigen 'Suitcase Stomp'. He's gotta go now!


tracks:

01. Baby Please Set a Date
02. Red Hawk
03. Things Can't Be Down Always
04. Stand Your Ground
05. Welcome Mat
06. No Flowers for Me
07. One Earth, Many Colors
08. Healin' Touch
09. I Know His Blood Can Make Me Whole
10. Mop, Bucket and a Broom
11. Climbing High Mountains (Trying to Get Home)
12. Precious Lord, Take My Hand
13. Suitcase Stomp


more info:

year: 2016

artist: John Long

label: Delta Groove Music

musicians

John Long: Vocals, Guitar, Harmonica & 1938 Samsonite suitcase
Fred Kaplan: Piano (#1,7)
Bill Stuve: Upright Bass (#1,4,7,10)
Washington Rucker: Drums (#1,4,7,12)