© Rootsville.eu

John McKinley
Window on the World


© Rootsville 2016

Jimi Hendrix, Jeff Beck, Arlon Roth, er zijn verschillende die zich de titel ‘Master of The Stratocaster’  kunnen toe-eigenen en in dat rijtje past zeker en vast ook deze John McKinley. Ik weet niet of ze bij Fender dit voor ogen hadden dat hun gitaar zo legendarisch zou gaan worden na verloop van de jaren. Zijn debuutalbum ‘Window On The World’ werd eind 2015 uitgebracht en kent nu in 2016 zijn release in Europa.

Voor dit album schreef deze John McKinley alle nummers zelf al dan niet in samenwerking met zijn zoon Darius, een youngster die ook deel uitmaakt van dit power-trio als bassist. Voor de opname is het trio uitgebreid met een tweede gitarist, Darryl Romphf.

John McKinley is van Roswell in New Mexico en zo heeft dit plaatsje nog een beroemdheid in de rangen. OP dit album hoor je invloeden van Johnny Winter en ZZ Top maar ook van Freddie King. Zijn Mexicaanse roots komen van pas op het nummer 'Cuando Yo Me Voy' of vrij vertaald 'I'm Outta' Here' maar meestal is dit album een mix van blues en rock waarbij hij soms meer dan gaat flirten met progressieve of 'symfo' rock.

Opener is de stevige rocker 'Dirty Nails' een nummer waar ZZ Top fans zeker hun gading in gaan vinden. 'Welfare Mama' is een nummer met een ietwat rustigere opbouw en een track waaraan zowel vader als zoon hun credits mogen opeisen. Het merkwaardige 'Stratitude' zou al hymne kunnen gebruikt worden bij Fender, of hoe je alles uit een Stratocaster kan halen. Naast 'Cuando Yo Me Voy' is ook 'Cool Night Breeze' tot de meest toegankelijke nummers te rekenen, maar hey, 'Life's a Bitch!

Zijn muzikale crossroads werden bij deze John McKinley beïnvloed door zijn 81 jarige tante die de kost verdiende als danslerares en dat is na het belusiteren van dit album toch merkwaardig te noemen of kwam het haar quote 'Do your art, no matter what'!


tracks:

01. Dirty Nails
02. One a Ponce a Time
03. Welfare Mama
04. Stratitude
05. Cuando Yo Me Voy
06. Rev It Up
07. Keep the Door Cracked Open
08. P-Nutt-Butt-Ah
09. Life's a Bitch
10. Cool Night Breeze
11. Passionate Man
12. Ontarian Song


more info:

year: 2016

artist: John McKinley

label: independent

promotion: Sarah French Publicity

the band:

John McKinley: guitar & vocals
Ben Rollo: drums & vocals
Daruis McKinley: bass & vocals
Darryl Romphf: guitar

and:

The Divines: vocals on #3-10
(Danica Guenette, Wendy Tozer & Emily Barkley
Danny Castro percussion on Cuando Yo Me Voy
Scott Galloway Keyboards on Welfare Mama
Melissa Barry violin on Ontarian Song
Traditional Native song Nibi sung by Rachel Lee Cousineau