© Rootsville.eu

John Pinamonti
The Usual


©Rootsville 2016

John Pinamonti mogen we in zijn thuisland best als een globetrotter bestempelen want deze uitstekende singer-songwriter groeide op en reisde al door heel wat staten zoals Californië, Texas en Oregon om tenslotte terecht te komen in Brooklyn New York.

Deze uitzonderlijk getalenteerde ‘storyteller’ is met deze ‘The Usual’ toe aan zijn zesde wapenfeit  en zijn muziek mogen we onderbrengen bij de fijnste American. Zijn nummers en teksten zijn bijzonder gevarieerd wat hem daardoor ook wel een beetje uniek maakt. Zijn geraffineerd gitaarspel en soms wat hese maar rustgevende stem vormen een unieke samenhang.

Voor mezelf was de kennismaking met deze John Pinamonti in 2009 met zijn vorige album ‘End Of Smith’.  En wat was ik blij toen met de muziek van deze zachtaardige man te kunnen kennismaken. Zijn teksten ontstaan meestal uit zaken of toestanden welke hij weet te observeren en waarna hij daar muziek op maakt met een bijpassende tekst waardoor zijn teksten zo uit het leven lijken gegrepen en aangenaam om luisteren zijn.

Deze Pinamonti zit letterlijk het licht bij de vrolijke opener ‘Rough and Rocky’ een nummer dat getypeerd wordt door de aangename viool klanken van Heather Hardy, maar waarbij we zeker niet voor bij mogen en kunnen gaan bij Bobtown, de drie prachtige harmony vocals. ‘Forget Everything You’ve Learned’ is een nummer dat door de gitaar en accordeon van Gavin Smith een beetje Texaans overkomt. Iets in het straatje van Ry Cooder of een Colin Linden.

Van de 14 nummers op deze ‘The Usual’ zijn er 13 van dehand van deze meester zelf en alleen de traditional ‘I Can’t Feel At Home In This World Anymore’ is de vreemde eend in de bijt en kennen we natuurlijk van Alvin Pleasent Carter. Deze bluegrass legende was ook samen met zijn vrouw en nicht  de oprichter van de ‘Carter Family’ in 1926. Nummers als ‘City Of Angels’ en ‘The Wayt The Wind Blows’ geven door de inbreng van de blazers een extra dimensie aan het begrip Americana.

Weerom een aardig album van deze John Pinamonti om naar te luisteren, een album dat je nooit gaat vervelen...sereen en mooi!


tracks:

01 Rough and Rocky
02 Forget Everything You've Learned
03 Thursday Night
04 There Will Come A Day
05 High
06 I Want It Now
07 City Of Angels
08 Mother Nature's Son
09 In Plain Sight
10 You
11 The Way The Wind Blows
12 Happy Man
13 New Day
14 I Can't Feel At Home In This World Anymore (traditional)


more info:

year: 2015

artist: John Pinamonti

label: Independent

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

distribution: CD Baby

musicians:

John Pinamonti
Joe Ongie
Steve Goulding
Heather Hardy
Danny Weiss
Gavin Smith
Pete Levin
John Abbey
Josh Roy Brown
Jeremy Udden
Brian Drye
Andrew Paulsen
Boo Reiners
Anthony Taddeo

harmony vocals:

Bobtown (Karen Dahlstrom, Kat Etzel, Jen McDearman)