© Rootsville.eu

Keith Stone
The Prodigal Returns

review: Freddie
©Rootsville 2016

Het is hoegenaamd geen raadsel wanneer je bij het beluisteren van New Orleans muziek gewoon gelukkig wordt. New Orleans daar wordt muziek beleeft en dat geld dus ook voor het nieuwste album van Keith Stone die hiervoor zelfs op een paar tracks het gezelschap krijgt van niemand minder dan icoon en levende legende Dr. John. Op het muzikaal intermezzo aan het begin van deze ‘The Prodigal Returns’ en het laatste nummer waar we ons ‘live’ voelen in één of andere New Orleans barrelhouse zijn alle nummers van de hand van Keith Stone.

Voor Keith Stone is het gewoon een missie om dagelijks blues te spelen en met dit nieuwste album neemt hij ons mee naar een trip in New Orleans. Als inwoner van deze stad betuigt hij hier zijn eer aan zijn New Orleans. Dit album is het resultaat van het beleven hoe deze stad leeft. 10 tracks die je een enorme booste geven om alles door een roze bril te kunnen zien. Tien tracks want de ‘Prelude’ aan het begin van deze plaat laat ons in alle rust het ontwaken beleven door het aanhoren van de paarden die de koets van de toeristen weten te trekken en enkele straatmuzikanten voorafgegaan door het pianospel dat zo eigen is aan deze muziek. Hier is New Orleans...

Openen doet deze Keith Stone in zijn eigenste stijl inclusief een hele set ‘horns’ en met ‘Better Things To Do’ voelen we ons meteen thuis in het French Quarter waarna hij met ‘Cindi Leigh’ nog een schepje bovenop doet. Een voortreffelijk Gumbo vol met blues flavour laten je weg deinen in het aantrekkelijk en bourgondische leven in New Orleans. De aantrekkelijk klanken van de blazers bekomen dat je in een heerlijke sfeer naar dit album kan luisteren in opperste voldoening. Is het nu het meeslepende ‘Take Me Home’ met de voortreffelijke soulvolle backing vocals of een sublieme tearjerker als ‘New Orleans Moonlight’.

De titeltrack ‘The Prodigal Returns’ heeft dan weer het nodige funk gehalte in zich waardoor ook de iconische ‘Meters’ komen opdagen in ons achterhoofd. Als aflsuiter krijgen we ‘Just a Closer Walk With Thee’ met aan de piano niemand minder dan Dr. John. Een beleving die bij het sluiten van je ogen je onmiddellijk meeneemt naar één of andere van de talrijke juke joints ter plaatste. Een slow om met je geliefde deze prachtige stad uit te wuiven in een bluesje van meer dan 8 minuten. Heerlijk!

 

Tracks:

01. Prelude
02. Better Things To Do
03. First Love
04. Cinci Leigh
05. Take Me Home
06. New Orleans Moonlight
07. Time To Move On
08. Make Me Feel Alright
09. Buster's Place
10. The Prodigak Returns
11. Just a Closer Walk With Thee


more info:

year: 2016

artist: Keith Stone

label: Independent

booking: Keith Stone

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Keith Stone: vocals & guitar
Dr. John: piano (#1&11)
Dave Hyde: bass
Nelson Blanchard: drums, keys, percussion & backing vocals
Elaine Foster : backing vocals
Bruce 'Sunpie' Barnes: accordion (#4)
Joe Krown: organ (#11)
Andy J. Forest: frottoir & cow bell (#4)
Bobby Henderson: altsax (tenor #8)
Doug Belote: drums (#11)
Lacy Blackledge: trumpet
Mike Broussard: tenor & baritonesax
Tim Stambaugh: sousaphone (#1&11)
Kevin Clark: trumpet (#1&11)
David Phy: trombone (#1&11)
Cale Pellick: altsax (#1&11)