© Rootsville.eu

Kelly Richey
Shakedown Soul

review: Freddie
©Rootsville 2016

Kelly Richey is een Amerikaanse bluesrock artieste en heeft haar roots in Cincinnati Ohio. Alhoewel ze opgroeide in een gemeenschap die niet bepaald van was van rock schopte ze het toch tot een toonaangevende artieste in de noemer bluesrock. Kelly leerde eerst piano en daarna drums spelen en onder het oorverdovend geroffel van dit laatste instrument bezweek haar vader onder de toegeving om haar een gitaar aan te laten schaffen. Op dat moment was ze 15 en oefende tot wel 12 uur per dag.

In 1986 speelde ze bij de groep Stealin’ Horses maar amper 4 jaar later richtte ze de Kelly Richey Band op. Naast Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix was ook Roy Buchanan één van haar muzen. Met dit nieuwe album ‘Shakedown Soul’ staat haar teller op 16 albums met daarbij ook het uitzonderlijke ‘Speechles’ uit 2006 dat alleen uit instrumentale nummers bestond.

Deze ‘Shakedown Soul’ is een studio album waarbij de productie in handen lag van Tobe ‘Tobotius’ Donohue. Dit 10 nummers tellende album is een mix geworden van blues en rock gekenmerkt door funky grooves . Ook elektronica wordt op dit album niet geschuwd door de aanwezigheid van DJ scratching en loops waardoor deze ‘Shakedown Soul’ als een buitenbeentje mag worden beschouwd in de bluesrock.

Aan de Nummers 'You Wanna Rock', 'Lies', 'Just Like A River', 'Afraid To Die' en 'Only Going Up' werd er samengewerkt met Robby Cosenza (drums), Lee Carroll (keys) en Blake Cox (bass). Nummers die begin 2015 opgenomen werden in de Shangri-La studio te Lexington met Duane Lundy aan de knoppen.

Alle nummers van deze 'Shakedown Soul' werden geschreven door Kelly Richey zelf al dan niet samen met Sonya Ziegler of Mary Gauthier. Bij nummers als 'You Wanna Rock' en 'Love' hoor je duidelijk de invloeden van Led Zeppelin en voor het nummer 'Lies' liet Kelly Richey zich beinvloeden door Sheryl Crow.

Stevige rock met haar sinistere stem passen perfect in het plaatje, voeg daarbij nog de syntesizers zoals bij 'Only Going up' en je hoort dat niet zeker en vast geen allendaags bluesrock album is. Alhoewel er van diverse hoeken uit de muziekwereld invloeden hoorbaar zijn levert deze Kelly Richey hier met deze 'Shakedown Soul' een album af waarbij ze nogmaals haar toch wel vernieuwende stempel blijft drukken op de Amerikaanse bluesrock scène.

De release voor dit album is voorzien op 04 maart 2016.

Tracks:

01. Fading
02. You Wanna Rock
03. Lies
04. The Artist In Me
05. Love
06. Afraid To Die
07. Only Going Up
08. Just Like A River
09. I Want To Run
10. Fading (accoustic)


more info:

year: 2016

artist: Kelly Richey

label: Sweet Lucy Records

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)