© Rootsville.eu

Lil' Ed and the Blues Imperials
The Big Sound Of...


© Rootsville 2016

Lil’ Ed en zijn Blues Imperials zijn niet bepaald veelvraten op onze podia en dus is het steeds lekker luisteren wanneer deze Ed Williams nog eens iets van hem en zijn Blues Imperials laten horen. Samen met Bruce Iglauer trok hij naar de Joyride Studios in Chicago voor de opnamen van deze 14-tracks tellende ‘The Big Sound Of…’.

Vorig jaar was hij nog te zien op 'Blues in Schoten' en ook daar wist hij iedereen in te palmen met zijn vettige slide en aanstekelijke Chicago blues. Dit album is een schoolvoorbeeld van hoe deze strekking van de blues zou moeten klinken. Meestal opzwepende shuffles zoals 'Raining in Paris' en 'I Like My Hot Sauce Cold' nummers die als steeds doordrongen zijn van slide wat ook het handelsmerk is van deze Lil' Ed.

Samen met zijn half-broer James 'Pookie' Young leerde ze van kindsbeen af de blues van hun oom J.B. Hutto waarmee ze in 1975 de eerste bouwstenen legden van de 'Blues Imperials'. Sinds 1989 kreeg de line-up vaste vorm en brachten ze op 'Alligator' het album 'Chickenn Gravy and Biscuit' uit. Hun debuutalbum dateert reeds van een paar jaartjes eerder met 'Rockinhouse' uit 1986. Ed Williams blijft met zijn Blues Imperials trouw aan Alligator al heeft hij in 1996 en 1998 twee soloprojecten uitgebracht bij 'Earwig Music'.

Naast de opzwepende Chicago blues is er dan uiteraard ook ruimte gelaten voor enkele slowbluesjes zoals 'I'll Cry Tomorrow' en 'Troubled World' maar steeds is er die door merg en been snijdende slide. Met 'I'm Done' schakelen Lil' Ed en zijn band een versnelling hoger met 'I'm Done' een boogie die de temeratuur al snel de hoogte in zal jagen. Altijd wel goed om iets te horen van Lil' Ed and The Blues Imperials' omdat we ze niet al teveel aantreffen in onze lage landen.


tracks:

01 Giving Up On Your Love
02 Raining In Paris
03 Poor Man'’s Song
04 Shy Voice
05 Black Diamond Love
06 Whiskey Flavored Tears
07 I'’ll Cry Tomorrow
08 Is It You?
09 I’'m Done
10 Deep In My Soul
11 I Want It All
12 I Like My Hot Sauce Cold
13 Troubled World
14 Green Light Groove


more info:

year: 2016

artist: Lil' Ed and the Blues Imperials

label: Alligator Records

distribution: Proper Music

musicians:

Lil' Ed Williams: guitar & vocals
Michael Garrett: guitars
James 'Pookie' Young: bass
Kelly Littleton: drums

special guest:

Sumito 'Ariyo' Ariyoshi: keyboards