© Rootsville.eu

Little Charlie and Organ Grinder Swing
Skronky Tonk


© Rootsville 2016

Toen Charlie Baty aka Little Charlie besloot om zijn gitaar even aan de haak te hangen belanden de fans van Little Charlie & The Night Cats wel degelijk in een diep gat. Een band die al van 1976 ons telkens weer wist te entertainen die zomaar verdween dat was toch zonde. We schrijven 2008 toen Charlie he vuur op een laag pitje draaide al werkte hij nog wel enkele concerten af samen met JW Jones. In 2009 besliste Rick Estrin om verder te gaan met The Nightcats en werd gitarist Chris ‘Kid’ Andersen aangetrokken.

Groot is de vreugde van zijn fans dat hij terug plezier heeft gevonden in het spelen. Met het album ‘Skronky Tonk’ komt Baty nu terug aan de oppervlakte samen met Lorenzo Farrell aan het Hammond orgel en J. Hansen aan de drums en percussie. Onder hun drieën vormen ze nu Little Charlie and Organ Grinder Swing. Omdat dit soms ook een klein wereldje is zien we ook als ‘engineer’ zijn vervanger bij de Nightcats, Chris ‘Kid’ Andersen verschijnen. De productie van deze ‘Skronky Tonk’ heeft dit trio zelf bij hun gehouden dat werd opgenomen in de Greaseland Studios in San Jose CA.

Geen blues op dit 13 nummers tellende album, althans niet in de vorm die je zou gaan verwachten. Hierop krijgen we een ‘Little Charlie’ die volledig uit een andere hoek komt en laat horen dat ook zijn jazzy kant ons evenveel zal plezieren als destijds met The Nightcats. Een album waarbij je de ogen kan sluiten en intens genieten alsof het Jimmy Smith en Wes Montgomery lijken te zijn.

Een album waarop ook een drietal nummers zijn te horen van de hand van Charlie Baty zoals opener en titeltrack 'Skronky Tonk' Maar ook indrukwekkende covers zoals 'How High The Moon' waarop dit trio meesterlijk voor de dag weten te komen. Jazz & Funk zijn de hoofdbestandsdelen van dit album maar ook 'Latin Jazz' mag niet ontbreken zoals met het nummer 'Receita de Samba'.

Wanneer we het woord jazzgitaar in de mond nemen dan valt al gauw ook de naam van één van onze legenden als jazzgitarist al gauw, met name Django Reinhardt. Van hem brengen Little Charlie en zijn Organ Grinder Swing het nummer 'Nuages' al missen we hier eerlijk een beetje de echte 'gypsy guitar'. Om het jazzy plaatje volledig te laten kloppen brengen ze ook nog 'Pennies Frim Heaven' van Burke en Johnston. 'Gerontology' en 'Cobalt Blues' zijn naast 'Skronky Tonk' de andere nummers vabn de hand van Little Charlie. Met Erroll Garner zijn 'Misty' brengt dit trio ons volledig in a swingin' and jazzy mood alvorens ze afsluiten met 'Flyin' Home'.

Subliem album deze 'Skronky Tonk' en ook al missen we deze Little Charlie op onze podia toch mag hij ook in de gedaante van outstanding jazzgitarist hier zijn opwachting komen maken want beloofd we staan dan op de eerste rij...A GENIUS REÏNCARNATION!


tracks:


01. Stronky Tonk
02. How High The Moon
03. Receita de Samba
04. Nuages
05. Pennies From Heaven
06. Gerontology
07. Django
08. Swing to Bop
09. Broadway
10. Um a Zero
11. Cobalt Blues
12. Misty
13. Flyin' Home


more info:

year: 2016

artist: Little Charlie and Organ Grinder Swing

label: Eller Soul Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians

Little Charlie Baty: guitar
Lorenzo Farrall: Hammond (bass on #11)
J. Hansen: drums & percussion