© Rootsville.eu

Little Kim and The Alley Apple 3
The Longest Mile

review: Freddie
©Rootsville 2016

Little Kim and The Alley Apple 3, dat is een zeer apart verhaal. Vooreerst mogen we ons gelukkig prijzen dat dit een band is van eigen bodem maar helaas voor hen zijn stond hun doopvont niet in de bakermat van de ‘Western Swing’ anders waren ze ongetwijfeld één van de meest gevraagde swingende formatie in deze tak van de muziek. Wervelend en authentiek met een eigen repertoire dat zowel herinneringen oproept naar vroeger maar ook zo hedendaags voor de dag weten te komen, dat zijn Little Kim and The Alley Apple 3.

Hun verhaal begon in 2007 toen 'Flemish Nightingale' Kimberley Claeys via een advertentie op zoek ging naar enkele ‘partners in crime’ om een nieuw muzikaal project mee te beginnen. Kimberley zelf dacht aan zoiets als de grote namen in de ‘Hot Jazz Era’ zoals Billie Holiday, Ella Fitzgerald of Blossom Dearie. Het leek wel of gitarist en songwriter Tom De Poorter hierop zat te wachten want hij meldde zich aan en bracht al onmiddellijk de rest van de volledige Alley Apple 3 mee zijnde ‘The Boy Wonder Of The Lap Steel’, Mr. Patrick Cattoir en ‘The Man With a Plan’, Selim Meiresonne  AKA Slappin’ Slim. Het eerste gezamenlijke contact dat was dan meteen ‘Bullseye’ want een betere match konden ze zich niet voorstellen, alleen zouden ze het gaan proberen met eigen materiaal en lichtjes een andere ‘crossroad’ gaan inslaan. Verfrissend dus en zeker en vast niet een band die de makkelijkste weg zouden inslaan maar de vonk was er, en is er nu in 2016 nog steeds. De eerste optredens kwamen al snel en geloof het niet, we waren er toen al bij want voor ‘talent’ maken we steeds een uitzondering.

Na een eerste EP in 2008 kwam al vlug een full album op de markt en met ‘Riding The Rails’ in 2010 begonnen alle harten te smelten en konden we alleen maar vaststellen, jawadde! Twee jaar later volgde in 2012 het album ‘The Devil’ en wie toen nog niet overtuigd was van hun kunnen mag zich zeker geen muziekliefhebber noemen. Naar analogie met hun album uit 2010 bleef alles vlot op de ‘rails’ bij deze Little Kim and The Alley Apple 3 maar ook de natuur bleef maar roepen en zo vertolkte Kimberley op 22 augustus 2014 haar mooiste prestatie ooit en werd ze mama van Emmylou wat dan ook nog eens een pracht single opleverde. Tijdens de obligate bevallingsperiode bleef Tom De Poorter maar nummers neerpennen en vorig jaar hebben deze Little Kim and The Alley Apple 3 in alle sereniteit kunnen werken aan hun 3de full CD. Deze ’The Longest Mile’ zal vanaf maart 2016 te verkrijgen zijn en daar kijken hun talrijke fans  natuurlijk reikhalzend naar uit.

Op deze ‘The Longest Mile’ vinden we 12 heerlijke nummers op terug waarvan er 10 nieuwe, van de hand van Tom De Poorter. Slechts 2 covers zijn er terug te vinden op dit nieuwe pareltje zoals 'The Wobblin' Goblin' ook bekend als de ‘Halloween Song’ van Gerald Marks & Milton Pascal. Dit nummer werd in 1950 door Rosemary Clooney als een b-kantje uitgebracht op een single. Little Kim and The Alley Apple 3 brengen deze remake in diezelfde ‘spooky’ sfeer maar met de warmte en hoge kwaliteit eigen aan deze 21ste eeuw. De 2de cover die goed genoeg werd bevonden om op deze ‘The Longest Mile’ te mogen wedijveren met het hedendaags materiaal van Tom is ‘There Is a Time’ van Rodney Dillard & Mitch Jayne.  Hiervoor moeten we al terug naar begin jaar zestig toen de Hillbilly band The Dillards (The Darlings) en de zwart-wit TV nog hot waren. De toonaangevende banjo van destijds wordt nu ingenomen door de upright bass van Slappin’ Slim, de lapsteel van Patrick, de zweverige en lichtjes met ‘twang’ gevulde  slide van Tom en samen met het timbre van Little Kim lijkt het nu eerder op een warme en tedere ‘lullaby’.

Met opener en eerste nummer van het nieuw materiaal van Tom de Poorter brengen ze ons terug naar de ‘Western Swing’ zoals we deze kennen van deze Little Kim and The Alley Apple 3. Met ‘The Kings Of Goblin Market’  en met deze ‘selling song’ verwijzen ze toch wel lichtjes naar de bijna verboden poëzie van Christina Rossetti …but hey, if the Alley Apple3 are selling it we’ll buy allmost everything even if it's a handpick Russian bride.  Met ‘The Body In The Garden’ gaan ze vlot verder in hun heerlijk swingende stijl met de extra inbreng van backing vocals door Céline Van Damme.

Tijdens de optredens die ik al mocht aanhoren na Kimberley’s  moederschap vernam ik ook al dat het album niet volledig ‘Western Swing’ zou gerelateered zijn en met het beluisteren van titeltrack ‘The Longest Mile’ zijn we ook daar zelfs blij mee. Een pareltje van pure Americana zoals enkel de groten het kunnen brengen, gevuld met wat country sfeer en door de kleine banjo inbreng ook een beetje lonkend naar het ‘Appalachen gebied’. Heerlijk om naar te luisteren. Ook totaal andere toestanden op ‘Pea Picker Blues’, een nummer over de geliefde van een Josephine maar met elektrische swamp geluiden in verweven.   

‘The Dewdropper’ is dan weerom een leuk deuntje dat zoals veel van hun nummers als oorworm zou dienst kunnen doen. Een leuk deuntje om tijdens een luie dag op het platteland te genieten van een lekkere fles wijn ….life can be beautiful! Er staan ook twee instrumentale pareltjes op deze ‘The Longest Mile’ en na de instrumentale versie van opener Met ‘The Kings Of Goblin Market’ krijgen we op nummer 7 het mysterieuze ‘Zazou’. Na ‘Ms Brandy’ worden we in gypsy stijl uitgenodigd tot het dansen op de tonen van een rumba met het prachtige swingende ‘Punkin’ Farewell’. Alvorens af te sluiten met een instrumentaaltje krijgen we nog ‘Pondorosa Lodge’. Niet meteen een opgewekt nummer over ‘Pa Cartwright’ of één of andere firma uit het Ghentse maar een triest verhaal dat door de tragische woorden geschreven door Tom veranderen in een beklemmend gevoel van één iemand zijn eenzame levenswandel. Ontroerend, mooi enschrijnend samen in een nummer.

Door de verschijning van Emmylou werd de 2-jaarlijkse frequentie van een nieuw album bij deze 'Little Kim and The Alley Apple 3' lichtjes verstoord maar als dit het resultaat daardoor is mag er gerust een broertje of zusje bijkomen zodat Tom De Poorter nog meer van deze nummers kan schrijven en ja we zouden nog kunnen stellen....America, eat your heart out!


Tracks:

01 The Kings of Goblin Market
02 A Body in the Garden
03 The Longest Mile
04 Pea Picker Blues
05 The Dewdropper
06 The Wobblin’ Goblin
07 Zazou
08 Ms. Brandy
09 There is a Time
10 Punkin’ Farewell
11 Ponderosa Lodge
12 The Kings of Goblin Market (Reprise)

all songs written by Tom De Poorter
except: #6 by Gerald Marks & Milton Pascal #9 by Rodney Dillard & Mitch Jayne


more info:

year: 2016

artist: Little Kim

label: Independent

booking & info: Little Kim

musicians:

Kimberly Claeys: vocals
Selim Meiresonne: double bass
Patrick Cattoir: weissenborn, resonator, dobro, lapsteel
Tom De Poorter: guitars, mandolin, banjo, cabasas, glockenspiel, ukulele, autoharp

special guest:

Céline Van Damme: backing vocals