© Rootsville.eu

Marc Lelangue
Lost In The Blues


© Rootsville 2016

Marc Lelangue werd geboren in West Vlaanderen en meer bepaald in Kortrijk. Het was eerder toevallig dat Marc Lelangue in contact kwam met de blues toen hij in 1981 in onze hoofdstad was terecht gekomen. Het was een album van Big Bill Broonzy dat hem op de crossroads naar de blues deed belanden en al onmiddellijk volgden er concerten over het ganse land.

De lijst van voorprogramma’s die hij speelde is ellenlang, zo stond hij bijvoorbeeld in de AB te Brussel als support act voor Johnny Copeland. Marc Lelangue vormde ook een groep met o.a. Patrick Delterne en in 1991 vergezelden ze in een intense tour niemand minder dan Zorah Young waar ze ook nog te zien waren op het helaas teloorgegane ‘Spring Blues’ te Ecaussines. In 1992 bracht hij zijn debuutalbum uit met als titel ‘Blues You Could Use’. In 1995 volgde ‘Glandeur Nature’ en in 2001 het album ‘Greenville’. Later verhuisde hij naar ‘Naked Productions’ die ondertussen gewoonweg ‘Naked’ noemen en nu in 2016 wordt daar zijn vijfde album ‘Lost In The Blues’ uitgegeven.

Deze ‘Lost in The Blues’ herbergt 12 nummers met eigen werk en solide covers al dan niet met nieuwe arrangementen. Marc Lelangue brengt de Delta naar de Leie en weet hier een album te brengen waarmee je onmogelijk het verschil kunt maken tussen zijn eigen werk of dit van gevestigde waarden in de blues.

Het wordt een begeesterende trip door de geschiedenis van akoestische blues en daarbij heeft hij zich laten omringen door 2 klasbakken die net als hijzelf uitermate hun gevoel weten te leggen in deze muziek. De twee ‘partners in crime’ zijn Raf Timmermans aka Lazy Horse op de mandoline en slide gitaar. Naast hem staat René Stock en dan weten we dat hij zijn ‘kabels’ van de upright bass met de nodige zorgzaamheid zal beroeren.

Openen doet deze Marc Lelangue met Lazy Horse aan de slide met een een eigen creatie, de 'Empty House Blues'. Met 'Send My Body To Bourbon Street' nemen ze ons mee naar het French Quartet met dit nummer van J.P. Froidebise. Heerlijk ragtime om naar te luisteren. Met 'Don't Pity Me' van het duo Brownie McGhee en Sonny Terry wordt het smullen van deze country blues.

Voor de klassieker 'In The Evening' van Leroy Carr schreef Marc Lelangue een gans nieuw arrangement. Wanneer we het hebben over country blues zoals deze moet klinken dan brengt dit trio hier nog een schoolvoorbeeld met 'Walk On' van Brownie McGhee. Met veel 'spiritual' gevoel schreef Marc een ander arrangement voor de original 'Take Me Back', een nummer dat mede door de mandoline klanken als oorworm kan dienst doen. 'The Road To Recovery' is er weer eentje van eigen hand maar weerom is de onmiskenbare sfeer van de 'front porch blues' hier meer dan aanwezig. Laatste nummer op dit aangenaam album om luisteren is 'I'll Stay Right Here' en dat mogen we hopen ook want zulk talent mag niet verloren gaan.


tracks:

01. Empty House Blues
02. Forgive Me Please
03. Send My Body to Bourbon Street
04. You Missed a Good Man
05. Don't pity me
06. Too Lazy
07. In The Evening
08. Walk On
09. Mississippi Heavy Water Blues
10. Take Me Back
11. The Road To Recovery
12. I'll Stay Right Here

 

more info:

year: 2016

artist: Marc Lelangue

label: Naked

musicians:

Marc Lelangue: vocals, 6 & 12 strings guitars
Lazy Horse: mandolin, slide, mouthharp, sanding paper
Ren& Stock: standup bass