© Rootsville.eu

Matt Jacobs Band
Made Of Stone

review: Freddie
©Rootsville 2016

Eerlijk, we waren een beetje uitgekeken op telkens steeds weer diezelfde bluesrock bands in Nederland en België maar daar is sinds kort verandering in aan het komen. Een verandering die kan tellen is deze Matt Jacobs Band die met hun voortreffelijke (blues)rock hun eigenste Utrecht weer volledig op de kaart weet te zetten.

Een powertrio dat nog hoge ogen zal gooien in deze tak van de muziek. Ze zijn gaan grasduinen in de voortreffelijke rockgeschiedenis uit de ‘seventies’ maar voegen daarbij de nodige blues aan toe en zo weten ze een voortreffelijke balans te behouden om op diverse fronten te kunnen meestrijden. ‘Ze’ dat zijn Matt Jacobs aan de gitaar met daarbij bassist Dirk Pauwels die ook tekent voor het vocale van deze band. Het derde lid van dit trio is een andere Jacobs met als voornaam Bram en hij speelt de drums.

Hun debuutalbum kende zijn release op 30 oktober van vorig jaar en luistert naar de naam ‘Made Of Stone’. Op eentje na zijn alle nummers van eigen hand en enkel voor ZZ Top hun ‘Just Got Paid’ zijn ze even te leen geweest. Een nummer dat terug te vinden op het ‘live’ album uit 2008 van dit illustere trio. Een nummer dat door toedoen van deze Matt Jacobs Band door zijn snijdende gitaarrifs en onheilspellende ritme sectie weer alle eer krijgt en die een song als deze weer naar hogere sferen weet te brengen.

Opener van deze ‘Made Of Stone’ is ‘Good Together’. Met deze dreigende rocksong kunnen de liefhebbers zich ook in een donkere ‘Metal’ sfeer huldigen maar door de backing vocals meteen een rocksong van formaat mag worden genoemd. Dat ruige rockers ook de dragers zijn van peperkoeken harten laat dit  power trio duidelijk merken wanneer ze op komen draven met een instrumentaaltje waarbij de inspiratie gehaald werd bij dochtertje Karen. Deze Karen moet later wel apetrots zijn wanneer ze weet dat deze prachtige instrumentale ballad aan haar werd opgedragen. Een juweeltje waar ook ik me volledig kan in terug vinden. Een nummer dat bij mezelf enige nostalgie oproept naar een jonge Santana….en dan maar dadelijk op replay drukken om zo te dromen dat dit één of andere uitstekende soundtrack is van een romantische film.

Na even te zijn gaan wegdromen worden we met de titeltrack ‘Made Of Stone’ weer terug naar de realiteit geroepen met de nodige dosis rock ’n roll in deze rockbuster. Met ‘Miss You’ laten deze rockers zich weer van een andere kant horen. Eerder een smeekbede om je fouten toe te geven aan een verloren liefde maar dan met een bosje ‘Black Roses’. Rocker en bikers komen elkaar samen in ‘Reach For The Sky’, een voortreffelijk roadsong, gas open en cruisen maar…

Afsluiter is ‘Outro’ aka The Lick en dat doen deze Matt Jacobs Band dan weer in stijl en zo is hun debuutalbum 'Made Of Stone' dan een rockplaat geworden ‘puur sang’ waarop de liefhebbers naar hartenlust kunnen headbangen….

 

Tracks:

01 Good Together
02 Just God Paid
03 Karen
04 Made Of Stone
05 Miss You
06 Reach For The Sky
07 Outro (The Lick)


more info:

year: 2015

artist: Matt Jacobs

label: independent

booking & info: Matt Jacobs

musicians:

Matt Jacobs: guitar
Dirk Pauwels: bass & voclas
Bram Jacobs: drums

special appearance:

Taco Vledder: backing vocals