© Rootsville.eu

Mavis Staples
Livin' On A High Note

review: Freddie
©Rootsville 2016

Mavis Staples dat is al meteen een hele brok geschiedenis. Deze soul- en gospelzangeres kennen we natuurlijk ook van de legendarische ‘The Staples Singers’ met haar vader de al even legendarische Roebuck ‘Pops’ Staples. In 1969 bracht deze Mavis Staples haar eerste solo album op de markt toen nog bij Volt, een dochtermaatschappij van Stax. In 1970 bracht ze echter al haar 2de album uit ditmaal op het Stax label.

In de jaren 80-tig zat haar carrière in een dipje en met de hulp van ‘Prince’  bracht ze in die era 2 albums uit zonder evenwel groot succes. Als gospelzangeres was Mavis uiteraard een grote fan van Mahalia Jackson en in 1996 bracht ze een tribute aan dit icoon van de gospel met het album ‘Spirituals & Gospels’. In 2007 nam ze onder de vleugels van Ry Cooder  op Anti- het album ‘We’ll Never Turn Back’ uit.

Op dit zelfde label is nu deze ‘Livin’ On A High Note’, nu met M. Ward als producer. Op deze nieuwe vinden we 12 tracks terug waarop we als songwriters naast M. Ward ook nog namen terug vinden als Ben Harper, Nick Cave, Justin Vernon en Neko Case. Op haar nieuwe album lijkt Mavis Staples haar liefde voor de muziek terug te hebben gevonden. Met nummers als ‘Tack Us Back’ en ‘Love and Trust’ kunnen we ook lichtjes de grooves van de Staples Singers’ terugvinden. Diezelfde soul vibes met lichtje een gospel toon in verweven liggen lekker in het gehoor.

Titeltrack ‘Livin’ On A High Note’ brengt deze Mavis Staples weer helemaal terug op de voorgrond en dat zal deze bijna 77-jarige leeftijd meer dan goed doen. Op dit album is genoeg diversiteit te horen om dit album meer dan waardig te maken. Zoals ook ‘One Love ‘ van Son Little of de gospel ‘Jesus Lay Down Beside Me’ dat van de hand is van Nick Cave. Met afsluiter de MLK song komt het beeld van Martin Luther King weer in beeld…


Tracks:

01. Take Us Back
02. Love and Trust
03. If It’s a Light
04. Action
05. High Note
06. Don’t Cry
07. Tomorrow
08. Dedicated
09. History Now
10. One Love
11. Jesus Lay Down Beside Me
12. MLK Song


more info:

year: 2016

artist: Mavis Staples

label: Anti-Records