© Rootsville.eu

Mike Sponza with Ian Siegal feat. Dana Gillepsie
Ergo Sum


© Rootsville 2016

Wanner ik drie imposante namen op een cover zijn verschijnen beginnen er eerlijk toch enkele kronkels te verschijnen op mijn voorhoofd. Drie namen die samenwerken om het bekomen van een nieuw blues album maar toch ergens drie keer verschillend. Op deze nieuwste van Mike Sponza verschijnen 2 Britse blues muzikanten die je ook al niet dagelijks samen zult aantreffen op een podium met name Ian Siegal en Dana Gillepsie.

Deze 'Ergo Sum' is niet zomaar een zoveelste blues-album van deze Italiaanse Mike Sponza maar je mag zeker en vast spreken van een zeer prestigieus project. Dat Mike SPonza niet vies is van indrukwekkende projecten konden we al vast stellen toen hij in 2005 'Kakanic Blues' wist te creëren. Met de opvolger daarvan wist hij voor 'Kakenic Blues 2.0' zelfs 25 muzikanten samen te brengen van over de ganse wereld. In 2011 volgde dan het album 'Continental Shuffle' waarop diverse Europese muzikanten originele nummers wisten uit te wisselen.

Voor de opnamen van deze 'Ergo Sum' trok hij samen met producer Rob Cass richting 'Abbey Road Studios'. Mike Sponza wist te ontdekken dat de poëtische teksten van sommige oude dichters als Catullus, Horatius, Martialis en Juvenalis toch wel wat gemeen hadden met teksten uit de hedendaagse blues.

De filosofische stelling ‘Ik Denk, Dus Ik Ben’ van Rene Descartes uit de 17de eeuw wordt hier gebruikt als titel voor dit 8-tracks tellende album. De stemmen van Ian en Mike verschillen niet zoveel van timbre al heeft deze van Mr. Siegal al wel meer watertjes doorstaan., toch ben ik al dadelijk aangenaam verrast door opener ‘Modus in Rebus’ waarop beide al te beluisteren vallen.

Alle nummers werden door Mike en Ian geschreven behalve ‘The Thin Line’ dat werd geschreven door Dana Gillepsie en dus uiteraard door deze dame mocht worden ingezongen. Mooi nummer al vinden we in de tekste een flard van een andere ‘Thin Line’ in terug, maar de grens tussen liefde en haat is uiteraard dun.

Met 'Poor Boy' krijgen we een uptempo Texas-bluesje waarvan je alleen maar vrolijk kan worden en waarop de producer Rob Cass te horen is als backing vox. Na het stevig inhakkende 'Kiss Me' sluiten Mike Sponza en Ian Siegal met een knipoog naar Otis Redding af met het soulvolle 'Prisoner of Jelousy'. Hoe mooi is dat!


tracks:

01. Modus In Rebus
02. Carpe Diem
03. Penelope
04. The Thin Line - feat Dana Gillepsie
05. See How The Man
06. Poor Boy
07. Kiss Me
08. Prisoner Of Jelousy


more info:

year: 2016

artist: Mike Sponza

label: Epops Music

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Mike Sponza: guitar & vocal
Ian Siegal: guitar & vocals
Dana Gillepsie: vocal on #4
Matej Kuzel: tenor saxophone
Chtis Storr: trumpet
Dean Ross: piano & Hammond
Mauto Tolot: bass
Moreno Buttinar: drums
Rob Cass: backing vocals & percussion