© Rootsville.eu

Mike Zito
Make Blues Not War


© Rootsville 2016

Het stond in de sterren geschreven! Toen we hier leerden kennis maken met Mike Zito en zijn album 'Today' in 2008 was iedereen er rotvast van overtuigd dat we van deze bluesman nog veel zouden gaan horen. Voordien waren er al de albums 'Superman' en 'Blue Room' (2006) verschenen. Met het samengaan van Electo Groove Records begon dan ook zijn internationale carrière en volgde het sterke album 'Pearl River' in 2009.

Een verdere stap was toen hij zich in 2010 bij de supergroep 'Royal Southern Brotherhood' wist aan te sluiten wat tot gevolg had dat deze Mike Zito in 2013 bij Ruf Records een contract wist te tekenen wat resulteerde in het album 'Gone To Texas'. In 2014 verliet Mike Zito de 'RSB' om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn eigen carrière en nu is er bij 'Ruf Records' dan de release van deze 'Make Blues Not War'.

Toen ik bij het bekijken van de cover de naam Walter Trout kwam te ontdekken wist ik dat dit nieuwe album misschien wel een crossroad zou betekenen bij Mike Zito en al meteen werd dit bevestigd bij het horen van 'Highway Mama'. No more Mister Nice Guy, altans in zijn muziek want deze 'Make Blues Not War' is wel degelijk steviger in opbouw al krijgen we met nummers als titeltrack 'Make Blues Not War' en 'One More Train' flarden van de andere Mike Zito te horen.

Op al zijn albums is altijd weer een sterke ballad terug te vinden en met 'Bad News Is Coming' is dit ook nu weer niet anders. Special guest Walter Trout en zijn scherpe gitaarrifjes krijg je meteen te horen bij openingstrack 'Highway Mama', een nummer dat meteen begint met doordringende slide. Kevin McKendree is op de black @ white keys alom aanwezig zowel op B3, Wulritzer als piano. Een andere omperkelijke gast is zonder meer Jason Ricci die onder meer op 'One More Train' als wel oud klinkt en zijn fans weten dat hij samen met zijn harp soms het bovennatuurlijke weet te bereiken.

Mike Zito weet op 'Girl Back Home' weer te gevoelig snaar te raken. Wanneer je als muzikant ziet dat je zoon in je voetstappen wil treden moet je als vader wel bijzonderen zijn en op het daaropvolgende 'Chip Off The Block' is dit dan ook wel het geval. Eeen heerlijke shuffle met Zach Zito op de gitaar. Aflusiten doet Mike Zito in Jerry Lee Lewis stijl met het rockende 'Route 90'.

Net als zijn vorige albums weet Mike Zito ook op deze 'Make Blues Not War' vriend en vijand te verrassen op een album met meer dan voldoende afwisseling...


tracks:

01. Highway Mama
02. Wasted Time
03. RedBird
04. Crazy Legs
05. Make Blues Not War
06. On The Road
07. Bad News Is Coming
08. One More Train
09. Girl Back Home
10. Chip Off The Block
11. Road Dog
12. Route 90


more info:

year: 2016

artist: Mike Zito

label: Ruf Records

worldwide booking: BMA Tours

musicians

Mike Zito: guitar & vocals
Tom Hambridge: drums & harmony vox on #8
Tommy MacDonald: bass
Rob McNelley: guitar

special guest:

Walter Trout: guitar on #1
Kevin McKendree: B3 on #1,6,7,11
Kevin McKendree: Wurlitzer on #1,7,11
Kevin McKendree: piano on #8,10,12
Jason Ricci: harmonica on #5,8
Zach Zito: guitar on #10