© Rootsville.eu

P. Van Sant
Roots|Raw|Real


© Rootsville 2016

Tijdens het eerste ‘Leuven Blues’ was het dan zover. De nieuwste P. Van Sant in onze handen en dan moesten we nog wachten tot de ‘morning after’ om deze parel te kunnen beluisteren want tot een echte CD voorstelling zou het niet komen omdat de spotlights die avond eerder op het festival werden gericht.

Peter VanSantevoet aka P. Van Sant is zo iemand van bij ons die helaas voor hem in België werd geboren maar moest hij het daglicht hebben gezien over de grote plas zou hij perfect in het rijtje hebben gepast van songwriters als Tom Waits, Steve Earl of een Townes Van Zandt. Van Sant of Van Zandt het verschil zit hem in een paar lettertjes maar de muzikale kwaliteiten van beiden mag zondermeer hoog worden ingeschat en onder dezelfde noemer worden geplaatst. Hoogstaande rootsmuziek met een bluezy kantje.

Dit is misschien ook waarom deze nieuwste van P. Van Sant een verzameling is geworden van eigen nieuwe en oude nummers en covers van wat P. zijn idolen noemt al kon het in de geschiedenis wel even anders zijn geweest. ‘Roots|Raw|Real’ werd een verzameling van 17 hoogstaande nummers of bewerkingen die P. totaal naar zijn hand wist te zetten.

Opener is ‘Get It While You Can’, een nummer met een duister roots kantje aan en eentje dat ook al verscheen op zijn ‘I’m A Believer’ CD. Deep dark blues met een heerlijk innemend gitaarrifje uitlopend op een monotoon dialoog. Met ‘One Rule Don’t Lie’ komen we de rocker in P. tegen en niemand zou het verbazend hebben gevonden moest dit ooit een hit van de ‘Stones’ zijn geweest in hun 54 jarige hoogdagen. Dat de ‘Pee’ ook een romanticus kan zijn in zijn eigen behouden stijl hoor je duidelijk in ‘Surrender’ een ‘love song’ met de nodige rock ’n roll als inhoud.

Voor een fan van Tom Waits zoals mezelf is het natuurlijk ook genieten wanneer deze muzikale duizendpoot op zijn verzameling ook kiest voor eentje van deze outstanding songwriter. ‘No One Can Forgive Me (But My baby) brengt hij met de swung en flair van een TJ White met een beklijvende inbreng van harper Steven Troch. Rock ’n Roll baby…’Scared For Leavin’’ is dan weer een zuiver Americana plaatje met misschien wel een bekentenis die bij ons allen wel eens door onze ‘plurale tantum’ kwam schemeren. De titeltrack 'Escape in Style' van hetzelfde bejubelde album mag uiteraard ook niet ontbreken op een 'legacy' als deze.

Van Steve Earl bewerkte hij met succes 'Fort Worth Blues' iets wat hij ook met grote onderscheiding doet met Ray Davies zijn 'This Strange Effect'. 'I'm a Believer' is dan weer niet van The Monkeys maar de titeltrack uit het gelijknamige album van 2004. Beter kan roots niet worden gebracht. Een waanzinnige intro dat is de sterkte van TJ White zijn millionseller 'Polk Salad Annie' en ook bij de bewerking van P. Van Sant is dit niet anders. Swamp blues ten voeten uit met telkens weer een transformatie naar onze jeugd.

Blues ain't nothing without de Delta en deze vinden we hier misschien terug aan de Dijle met zijn compilatie van Morganfield zijn 'I Can't Be Satisfied' en de grootvader van de blues zijn 'When You Got a Good Friend'. De twee laatste wapenfeiten op deze prachtverzameling zijn Van Zandt (met z en d) zijn 'Are You Hooked' enht illustere 'Stone Cold Broke' dat Van Sant (zonder z en d) schreef in samenwerking met David Vertongen.

P. Van Sant dat is al enkele era’s genieten van blues & roots zoals hij alleen dit kan brengen. Solo of in groep het maakt niet uit het klinkt beiden uitzonderlijk en naargelang in welke bezetting ook het is telkens weer een belevenis om deze ‘rocker’ aan het werk te zien. My Personal Jesus!

Deze ‘Roots|Raw|Real’ mag dus niet in de verzameling ontbreken van iemand waar alleen het beste goed genoeg voor is.


tracks:
music & lyrics P. Van Sant except *

01. Get It While You Can
02. One Rule Don't Lie
03. Surrender
04. No One Can Forgive Me (But My Baby) (Tom Waits) *
05. Scared For Leavin'
06. Escape In Style
07. The One I Need
08. Ft. Worth Blues (Steve Earl) *
09. This Strange Effect (Ray Davies) *
10. I'm A Believer
11. Polk Salad Annie (Tony Joe White) *
12. Medicine Man (John Mayall) *
13. Fairytale For Sarah
14. I Can't Be Satisfied /When You Got a Good Friend (Muddy Waters/Robert Johnson) *
15. No Place To Fall (Townes Van Zandt) *
16. Are You Hooked
17. Stone Cold Broke (P. Van Sant & David Vertongen) *


more info:

year: 2016

artist: P. Van Sant

label: Blue Gems

contact & management: Jan Swinnen

musicians

P. Van Sant

guitars:
Dirk Lekenne - Willy Vann - David Vertongen

bass:
Luc De Graaff - Jo Van Houtem - Jos Behets - Vincent Pierins

drums:
Peter Thys - Danny Hoedemakers - Ludo Vermeulen - JC Baligand - Cesar Janssens
David Vertongen

keyboards:
Willem Wijnants - Paul Flush - David Vertongen

harmonica:
Steven Troch

violin:
Andries Boone

sax:
Geert Polfliet

backing vocals:
An Omloop - Els Marievoet - Willem Wijnants