© Rootsville.eu

Penny Nichols
Golden State

review: Freddie
©Rootsville 2016

Door het terug online gaan van Rootsville is er ook terug een samenwerking ontstaan met Peter Holmstedt van Hemifrån uit Zweden. Daardoor zijn er een hele lading CD’s toegekomen die eerder in 2015 zijn verschenen maar waarvan we toch vinden dat we ze jullie niet mogen onthouden...

Deze Penny Nichols begon haar carrière in het zuiderse Californië en meer bepaald in Orange Country waar ze zong in een bluegrass band van de McEuen’s. Deze band bestond destijds uit de familie Alice, Bill en John McEuen, en deze laatste kennen we nog als stichtend lid van de Nitty Gritty Dirt Band en als lid van de groep bij Jackson Browne. We schrijven dan al 1964 en in 1966 richtte ze een folk duo ‘Greasy Mountain Butterballs’ op samen met Kathy Smith waarmee ze in een ‘tour’ in Vietnam maakte. Daarna verhuisde ze richting San Francisco en begon haar carrière pas echt als folk zangeres maar zeker ook als songwriter. In 1967 bracht ze al haar debuutalbum ‘Penny’s Arcade’ uit. Door haar banden met John McEuen ontmoet ze ook Jackson Browne waardoor deze Penny Nichols een goede vriendschapsband weet mee te scheppen. In 2012 brengt ze daardoor als tribute aan haar goede vriend Jacskon Browne een mooi eerbetoon aan hem door het uitbrengen van het album ‘Colors Of The Sun’.

Met deze ‘Golden State’ zit deze Penny Nichols al aan het zoveelste album waarbij haat talenten als songwriter nog eens extra in de spotlights komt te staan want negen van twaalf nummers zijn van haar hand al dateren ze allemaal wel al van een tijdje geleden. Voor de opnamen van deze ‘Golden State’ keert ze daardoor terug naar heer jeugd en brengt ze de folk geschiedenis van ‘haar’ westkust terug in beeld.

Door de opnamen van dit album komen ook weer ouwe getrouwen terug in beeld zoals Glen Roethel, Mark Dann en Vito Petrocitto. Het is geen volledige flashback want samen met Nina Jo Smith brengt ze ook het ingetogen LA Man, een nummer van de hand van Nina Jo Smith. Mooi is ook haar ‘One & Only Life’ een nummer dat je met weemoed weet te vullen en Americana zoals deze hoort te klinken incluis de mooie harmony zang van Amy Soucy en Glen Roethel.

Als tiener heeft ze Stevie Wonder mogen ontmoeten waardoor ze het nummer ‘Stevie Wonder’ schreef in 2000 en hier nog eens fijntjes in een ander arrangement wordt overgedaan. Deze ‘Golden State’ is een album geworden met verfijnde Americana folk met herboren nummers als ‘Charlie Bad Boy’, een opgewekt ‘Guadalupe’ of een warm ‘Winter Fires’ dat van de hand is van Jonita Beede waarmee ze samen deze ingetogen ballad brengt. Afsluiter en het nummer waar mijn voorkeur naar uit gaat is Mr. Sad Eyes…

 

Tracks:

01 Charlie Bad Boy
02 Guadalupe
03 Poco Al Poco
04 Leanin Back & Laughing
05 Kick The Can
06 Winter Fires
07 Stevie Wonder
08 That’s You Jim
09 One & Only Life
10 Carbon Canyon
11 La Man
12 Mr. Sad Eyes


more info:

year: 2015

artist: Penny Nichols

label: Pensongs Producions

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

distribution: CD Baby

musicians:

Penny Nichols: vocals & guitars
Dan Hickey: drums
Mark Dann: bass
Vito Petrocitto: guitars
Glen Roethel: slide, mandolin & ukelele
Wally Barnick: backing vocals
Mike Mullins: guitars
Deborah McColl: backing vocals
Michael Monagan: backing vocals
John Redgate: guitars & piano
Tom Prasada-Rao: backing vocals
Amy Soucy: backing vocals
Jonita Breede: duet vocals
Nina Jo SMith: guitar, duet & backing vocals