© Rootsville.eu

Phil Bee's Freedom
Memphis Moon


© Rootsville 2016

Phil Bee’s Freedom dat zijn zes klasbakken van bij onze noorderburen, een band die in 2014 werd opgericht in eerste instantie rond Phil Bee die we uiteraard nog kennen van Phil Bee and The Buzztones en later ook van King Mo. Hij is de trotse bezitter van één van de mooiste soul- en blues-stemmen van Nederland. Rond hem werd een prachtige formatie samengesteld en zijn vijf kompanen zijn al niet van de minsten. Liefst twee uitzonderlijke guitarslingers staan aan zijn zijde in de personen van John F.Klaver en Berland Rours. Voeg daarbij nog de magistrale Pascal Lanslots aan de keyboards en om de vervolledigen is er het ijzersterke ritme sectie met Arie Verhaar achter de drums en onze landgenoot Carlo van Belleghem op de basgitaar en daarmee kunnen we toch stellen dat deze Phil Bee’s Freedom ook een beetje Belgisch is.

Vorig jaar brachten ze een prachtig ‘Live’ album op de markt met als titel ‘Caught Live’ en de rest kan al in de analen van de Nederlands blues-geschiedenis worden bijgeschreven onder de noemer ‘superlatieven’. Een ijzersterke formatie die de ‘Dutch Blues Challenge’ moeiteloos op hun naam wisten te schrijven en een verademing voor de soms toch wat grijze blues. Op de Europese Blues Challenge haalden ze het net niet maar we weten allemaal wel dat ‘de’ blues niet altijd als maatstaf kan worden genomen. Dan maar richting Memphis voor de grote broer, de Internationale Blues Challenge waar deze Phil Bee’s Freedom tot in de halve finale wist door te stoten en dat kan al als een huzarenstuk worden aanzien.

Het verblijf in Memphis moet dan wel bijzonder zijn geweest met optredens in de befaamde BB King's Blues Club te Memphis en dit zal zeker inspirerend hebben gewerkt want op 18 september zal in 'Club Vibes' te Maastricht deze 'Memhis Moon' worden voorgesteld. Op dit nieuwe album zijn 9 van de 12 nummers van eigen hand. Samen met Berland Rours en Pascal Lanslots schreef Phil Bee zomaar 9 pareltjes. De 12de track is een akoestische versie van 'One Last Kiss', een nummer met voor Phil Bee een meer dan bijzondere betekenis. Met een voorliefde voor Ray Charles en Bobby Bland mag je stellen dat deze ‘Memphis Moon’ soul hoog in het vaandel weet te dragen. Een meer dan dansbaar  ‘blues’ album, doordrongen van soul en funk. Dit album werd opgenomen in de Rockstar Studio te Niel (B) met Peter Bulkens aan de knoppen.

Openen doen ze hier met de titeltrack 'Memphis Moon' en daarmee willen ze bedoelen....move you feets, want al vanaf de eerste noten kan je jezelf maar met moeite je bedwingen door deze funky grooves. Wanneer deze Phil Bee's Freedom aan enkele covers denken nemen ze dan ook maar meteen enkele ijzersterke nummers om zich te meten met de originele ervan. Zo brengen ze hier een oustanding versie van de Derek Trucks Band met 'Down Don't Bother Me' en om de kracht van de stem van Phil Bee even in de spotlights te zetten kunnen we met het volste respect zeggen...eat this Mike Mattison!

Iedereen heeft zo zijn voorkeur van nummers op een album en mijn favorietje op deze 'Memphis Moon' is met mijlen voorsprong 'Sunday Morning'. Een soulbluesje om mee weg te mijmeren in de armen van je geliefde...eenzame hoogte en kiekebisj. Na even te kunnen wegdromen slaan de dansvibes weer toe met nummers als 'Too Much Ain't Enough' en 'I Gotta Fly'. Een uptempo jazzy & funky nummers is zonder meer 'Down The Line' en wanneer ze dan toch een shuffle bluesje moeten toevoegen aan dit album wordt dit dan 'Ain't That Lovin' You Baby'.

Het slowbluesje 'One Last Kiss' draagt Phil Bee op aan zijn moeder en daarmee zullen ze op de 'live' concerten wel bij velen de gevoelige snaar weten te raken wat dit nummer dan nog des te mooier zal maken. Als toemaatje op deze 'Memphis Moon' krijgen we van dit nummer nog een akoestische versie. Wanneer de bas- en organ grooves doordringen op het eerder pschychedelische 'Got To Get Better In a Little While' van Eric Clapton ten tijde van Derek & The Dominos moeten we helaas vast stellen dat dit bijna het einde is van dit muzikaal orgasme.

'Memphis Moon', the blues ain't gettin' any better than this!!!


tracks:

01 Memphis Moon
02 Down Don’t Bother Me
03 Sunday Morning
04 Too Much Ain’t Enough
05 Down The Line
06 I Gotta Fly
07 One Last Kiss
08 Hold On
09 Ain’t That Lovin’ You Baby
10 Once In This Lifetime
11 Got To Get Better In a Little While
12 One Last Kiss (acoustic)


more info:

year: 2016

artist: Phil Bee's Freedom

label: Continental Record Services (CRS)

promotion: Broere Promotion

musicians:

Phil Bee (vocals)
John F.Klaver (guitar)
Berland Rours (guitar)
Pascal Lanslots (keys)
Arie Verhaar (drums)
Carlo van Belleghem (bass)

special guests

Wil Hermens
Nicole Verouden
Maartje Keijzer