© Rootsville.eu

Rachel Garlin
Wink at July

review: Freddie
©Rootsville 2016

Door het terug online gaan van Rootsville is er ook terug een samenwerking ontstaan met Peter Holmstedt van Hemifrån uit Zweden. Daardoor zijn er een hele lading CD’s toegekomen die eerder in 2015 zijn verschenen maar waarvan we toch vinden dat we ze jullie niet mogen onthouden...

Deze in San Francisco wonende singer-songwriter is duidelijk geïnspireerd door folk singers als Pete Seeger. Rachel Garlin is met deze ‘Wink at July’  reeds aan haar 5de album toe. Intussen was het al sinds 2008 geleden dat ze nog een nieuw album uit bracht, toen  met ‘Bound To Be Mountains’. Voor dit album schreef Rachel Garlin 12 nieuwe prachtige songs die uiteenlopen op gebied van inspiratie. Zo zingt ze over dichter Gwendolyn Brooks alsook over Keith Haring en reist ze in gedacht bij het schrijven zowat over de ganse wereld.

Rachel Garlin heeft voor dit album een beroep gedaan op een hele schare van  muzikanten om met dit album tot het beoogde resultaat te kunnen komen. Als singer-songwriter kan je op deze ‘Wink at July’ nummers beluisteren die volledig akoestisch zijn maar ook opgenomen zijn met een hele band rondom haar persoon.

Het album kwam in haar thuisland reeds in april 2015 op de markt maar haar zachte stem en rustige brengen van haar nummers brengt met zich mee dat dit album best wel een aanrader mag worden genoemd. Zingt ze nu over een schrijfster-dichters zoals over Gwendolyn Brooks, die reeds in 1950 een Purlizerprice wist binnen te halen voor haar werk, of over de New Yorkse graffiti artiest Keith Haring, alle nummers zijn pareltjes in het Americana genre.

Haar stemtimbre wordt ook wel eens vergeleken met dat van Suzan Vega, iets wat bij het beluisteren van nummers als ‘Spin’ en ‘Stranded’ wel akelig kortbij komt. Een album dat voor mij een prettige kennismaking werd met prachtige folksongs die je doen wegdromen bij poëtische beelden, en ja ook wij maken een knipoog naar de warme zomerdagen van juli.


Tracks:

01 Gwendolyn Said
02 Accordion Song
03 Hey Keith Haring
04 This Winding Road
05 The Sea You See
06 Colorado Rain
07 Up on a Ladder in Boots
08 Flying Together
09 Spin
10 Stranded
11 Dear Friend
12 Wink at July


more info:

year: 2015

artist: Rachel Garlin

label: Tactile Records

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

distribution: CD Baby

musicians:

Rachel Garlin
James Deprato
John Evans
Michael Hill
Green Huse
Kate Isenberg
Arnold Kim
Andrew Laubacher
Ezra Lipp
Rusty Miller
Jean-Paul McLean
James Nash
Prairie Prince
James Riotto
Ben Schxier
Michael Urbano
Oscar Westesson
JJ Wiesler
Julie Wolf