© Rootsville.eu

Ralph de Jongh
2016, 25 years on stage!
Ralph de Jongh Band - Live @ De Noot
Ralph de Jongh - Lonesome Love - Ocean Of Love

review: Freddie
©Rootsville 2016

Als er één gegeven is dat als een paal boven water staat is dat de ouders van deze Ralph de Jongh bij deze bluesman zijn doopsel de doopvont moeten hebben gevuld met water uit de Mississippi Delta. Ook al heeft deze Ralph de Jongh een tijdje geleden een sabbatperiode ingelast, hij is nu meer dan terug en dat zullen we geweten hebben. Ralph komt in het begin van 2016 uit met zomaar twee dubbel albums en dat is meteen de koe bij de horens vatten. Vooreerst is er het dubbel ‘Live’ album dat werd opgenomen in café ‘De Noot’ in Hoogland (NL). Op 31 maart wordt ook het dubbel album voorgesteld dat werd opgenomen in de bekende ‘Wisseloord Studios’ in Hilversum. Op dit album dat als twee afzonderlijke CD’s mag worden beschouwd doordat ieder album zijn eigen titel heeft werden door Ralph de Jong in totaal 24 nummers geschreven.

Dit alles staat in de spotlights doordat deze Ralph de Jongh in 2016 zijn jubileum van 25 jaar muzikant gaat vieren en zulk lustrum mag uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Ralph de Jongh werd in 1975 geboren in de gemeente Roosendaal en is al meermaals in de prijzen gevallen. Ralph werd destijds ontdekt door legende Harry Muskee (1941-2011) toen hij als voorprogramma mocht aantreden bij Cuby and The Blizzards, de Nederlandse bluesband waar ook nog een Herman Brood lid is van geweest. Bij Harry en Ralph ontstond een vriendschapsband die nimmer was stuk te krijgen en zo wordt deze dubbel ‘Live’ dan ook opgedragen aan Harry ‘Cub’ Muskee.

Voor mij was de eerste kennismaking van deze energieke bluesman op Duvel Blues in 2008 en steeds weer weet deze Ralph de Jongh me telkens weer te verrassen door zijn stijl waarbij je tijdens zijn optredens iedere keer weer op het randje van je stoel komt te zitten want wat hij brengt is zo intens en eerlijk dat je niet anders kan dan deze muzikant in je armen te sluiten. Of het nu is als solo artiest waarbij de Delta naar je toe lijkt te komen of met zijn band het is telkens weer genieten en toch appart te noemen. Deze twee albums zijn telkens met band opgenomen en laat dit dan een blues, rock en rock 'n roll feestje zijn om van te smullen. Op zeer jeugdige leeftijd was deze Ralph de Jongh danig onder de indruk van een Mick Jagger, iets wat zich laat vertalen wanneer je hem gaat zien, horen en beleven. Vorig jaar (2015) beschreven we nog zijn 'Sun Coming Up', een album dat met de verdiende en meer dan positieve kritiek in de lage landen werd ontvangen.

Ralph de Jongh Band: Live @ De Noot

De release van deze ‘Live @ De Noot’ werd gehouden op nieuwjaarsdag 2016  en bevat de 2 CD’s samen 23 nummers of meer dan een slordige twee uur puur genot. We schreven het al er is een verschil tussen de optredens met band of solo als diepzinnige Delta bluesman. Alle albums die hier nu worden beschreven zijn met band en dan moet je op vele momenten het beeld van de frontman van de Stones erbij nemen. Op zich niet erg natuurlijk want zowel lijflijk als vocaal kan deze Ralph de Jongh best als stand-in worden gebruikt moesten ze bij deze oudjes iemand komen te vervangen.

Deze ‘live’ compilatie is natuurlijk een digitaal archief zoals hij, deze Ralph de Jongh in werkelijkheid is, complexloos en buitengewoon zichzelf weet hij als geen ander de interactie met het publiek op te wekken. Op enkele ‘klassiekers’ na zijn alle nummers van de hand van Ralph de Jongh, al dan niet  in co-writerschap geschreven. Een nummer als ‘More Than Words’ begint eerder wat ingetogen maar alleen zijn rauwe stem trekt meteen al je aandacht. Bij ‘Where Did You Stay Last Night’ zit je qua titel misschien even op het verkeerde been maar dit is er wel degelijk eentje van ‘de Jongh’. Een nummer waar dankzij de backing vocals en de opzwepende sax van Arend Bouwmeester je onmiddellijk in beweging weet te zetten. Meteen ook één van mijn favorieten.

Beginnend als de klanken van een flamenco gitaar brengt Ralp de Jongh met ‘Harry’ hier zijn ode aan zijn vriend. Een nummer wanneer je de voorgeschiedenis kent je wel een beetje naar de strot weet te grijpen. De afsluitende nummers van dit eerste deel zoals ‘Turn Me On’  met een weer indrukwekkende snijdende sax een meer dan imponerende Stones groove en ‘Sun Coming Up’ vinden we ook terug op het studio album van vorig jaar en wanneer je aan het laatste nummer bent aangekomen weet dan dat het feestje nog maar aan het beginnen is.

We wisten het al te vermelden, bij Ralph de Jongh is er ondanks zijn uitstekend eigen repertoire ook altijd een beetje ruimte voor enkele covers op voorwaarde dan dat ze goed genoeg zijn bevonden door deze bluesman. Eentje daarvan wordt hier op uiterst ingetogen gebracht en dan hebben we het over de van origine afkomstige folksong ‘Worried Man Blues’. Gewoon kippenvel wanneer je dit ‘live’ kan meemaken.

Blues with a funky feeling, dat is ‘A Last Goodbye’. Na de stevige beats en snerpende gitaarrifjes met een imponerende bluesharp van de meester zelf op ‘Blow Me Insane’ wordt er met ‘Our World’ enigszins een beetje gas terug genomen maar desalniettemin een pareltje om naar te luisteren. Lichtjes wordt het tempo weer een beetje opgevoerd met nummers als het funky en zeer dansbare ‘Dance’. Een feestje zonder maar ietsje van rock ’n roll kan uiteraard niet maar zo weten we ook dat met Chuck Berry zijn ‘Little Queenie’ we op deze ‘Live @ De Noot’ reeds aan de toegift toe zijn en dat is natuurlijk heel, maar dan ook heel spijtig te noemen. Nog twee indrukwekkend slides te gaan met als eerste zijn eigen ‘I Believe I’ll Go Back Home’ om vervolgens dit album af te sluiten met Robert Johnson zijn ‘Come On In My Kitchen’…en nu? Nu drukken we gewoon op replay!

Ralph de Jongh: Lonesome Man/Ocean Of Love

Op 31 maart wordt in de ‘North Sea Jazz Club’ het startschot gegeven van een energie slopende tour van deze Ralph de Jongh met de release van zijn nieuwe studio album. Meteen ook maar een dubbel zal hij gedacht hebben om daarbij al zijn emoties naar zijn talrijke fans te in kunnen verwoorden. 24 nummers die alle 24 gewoonweg schitterend te noemen zijn. Als extraatje die avond treed Ralph de Jongh op met een 9-koppige band en dat zal natuurlijk gensters geven.

Ook al ben ik een vurige fan van Ralph als solo artiest toch ben ik gewoon verloren wanneer je dit natuurlijk talent met band ziet en hoort aantreden. Enkele superlatieven zijn hierbij meer dan op zijn plaats. OPner op het eerste deel 'Lonesome Man' doet hij hier met 'Ready For Change' een nummer dat door toedoen van de heerlijke organgrooves van Roel Spaanders dit nummer verheffen tot een super soulbluesje. Met 'Both Feet On The Ground' klinkt deze Ralph misschien een beetje poppy aan maar wanneer je zijn eigen rauw stemtimbre tot je laat doordringen kom de blues toch in je naar boven.

Het sterke aan deze Ralph de Jongh is dat hij een mooie balans weet te brengen tussen uptempo en ballads. Ook steengoede slide is een kenmerk van hem en met ‘Let Me Look In Your Eyes’ ziet hij meteen tot in het binnenste van je ziel. ‘’Life Is Good Enough’ heeft bij het begin een beetje van een Ierse sfeer in zich door toedoen van de viool van Ewa Pepper. Mystiek en schoonheid gaan hier hand in hand. Op ‘One More Last Goodbey’ klinkt de stem van Ralph de Jongh een beetje dieper en door de invoeging van de backing vocals wordt dit eerder een aangrijpende ballad for lovers. Afsluitenen doet hij op deze 'Lonesome Man' met 'Feel Me' waarbij de sfeer van eenzaamheid een beetje beklijvend op je af komt. Een sfeer die de gedachtegang van dit nummer samen met de diepgaande betekenis van de woorden de titeltrack tot leven brengen.

Het 2de album op deze dubbel krijgt als ondertitel ‘Ocean Of Love’ en was het eerste deel eerder ingetogen te noemen komt hier de rock ’n roll weer volop bovendrijven zoals met opener ‘Perfect Day’. Soul ten top met ‘Sugarbody’ en zo hoor je dat deze Ralph de Jongh van alle markten thuis zou zijn al blijft hij in eerste instantie een pure bluesman. Met de saxgrooves à la Clarence Clemons en het heerlijke B3 werk  krijgen we met ‘Evening Sun’ een ware floorfiller toegeschoven. Time to move your feets!

Met ‘Comeback’ leunt deze Ralph de Jongh mijn inziens een beetje richting Van Morrison met dit verschil dat de Nederlander alles behalve statisch op het podium staat. ‘Burnin Slide’ en tijd om terug de slidegitaar ter hand te nemen en om zo weer de blues de bovenhand te laten halen. Mede door de backing vocals heeft dit nummer ook een beetje gospel gevoel in zich en kon zo ontstaan zijn op de ‘cotton fields’. Lead Belly had dit niet beter kunnen aanbrengen.

'Right Here By Your Side' en de rock 'n roll kruipt zo uit de piano, een nummer dat de sfeer op 'live' optredens alleen maar ten goede zal komen. Funk & Soul dat is de afsluiter 'Dreams' en nu rest er ons nog naar een optreden te gaan kijken en luiteren met het gevaar in tanche te gaan!

Wie nog een ietsje vlugger wil gaan genieten kan deze Ralph de Jongh & Band kan oo reeds op paaszondag terecht op het Blues & Rock Festival 'Oppe Ruiver' te Reuver.


Tracks:

Ralph de Jongh Band Live @ De Noot

CD1 
01. More Than Words
02. Worry Wise 
03. Where Did You Stay Last Night
04. Ride And Sing 
05. On Your Own
06. Burning
07. It’s All Right
08. Harry
09. Easy Day
10. Goodmorning Woman 
11. Turn Me On 
12. Sun Coming Up

CD2 
01. Worried Man Blues 
02. A Last Goodbye
03. Blow me Insane 
04. Our World
05. Man
06. Dance 
07. Build Me Up
08. Money
09. Little Queenie
10. I Believe I’ll Go Back Home
11. Come On In My Kitchen

Ralph de Jongh Lonesome Man - Ocean Of Love

CD1
01. Ready For Change
02. Both Feet On The Ground
03. Let Me Look In Your Eyes
04. Rye
05. Life Is Good Enough
06. Lonesome Man
07. Love Is Not A Friend
08. Soldier Boy
09. One More Last Goodbye
10. Worm
11. Keeper Of The Key
12. 7 Days A Week
13. Feel Me

CD2
01. Perfect Day
02. Sugarbody
03. Evening Sun
04. Every Night
05. Comeback
06. Life's A Shark
07. Thought You Were The Summer
08. Burning Flame
09. Love Striking Me Down
10. Right Here By Your Side
11. Dreams


more info:

year: 2016

artist: Ralph de Jongh

label: Independent

booking: Ralph de Jongh

musicians:

Ralph de Jongh: guitar,vocals & bluesharp
Nico Heilijgers: bassguitar & backing vocals
Maarten Ouweneel: guitar 
Arend Bouwmeester: keys, saxophone,percussion & backing vocals 
Arie Verhaar: drums
Moon Anderson: backing vocals
Roel Spaanders: Wurlitzer, B3 & piano
Violin: Ewa Pepper