© Rootsville.eu

Raphael Wressnig
The Soul Connection & Captured Live 'Deluxe Edition'


© Rootsville 2016

Ter gelegenheid van zijn 20 jarig jubileum als artiest brengt deze Raphael Wressnig een 'Deluxe Edition' van zijn twee nieuwe albums 'The Soul Connection & Captured Live' uit. Het betreft hier een nieuw album dat hij samen met Igor Prado wist op te nemen en het 'Live' album dat hij uitgaf met zijn eigen 'The Soul Gift Band' en special guest Deitra Farr. Beiden zijn nu samen te verkrijgen in een 'Deluxe Edition'.

Captured Live

Het eerste album is een 'live' registratie samen met zijn band en opent na de intro met twee instrumentale nummers. Zowel het funky 'Slivovitz For Joe' als 'Soul Jazz Shuffle' staan ook op het album 'Soul Gumbo' dat hij samen met Alex Schultz ging opnemen in New Orleans. Het eerste nummer schreef Raphael als eerbetoon aan zijn landgenoot Joe Zaniwul die ooit de meesterlijke hit 'Mercy Mercy Mercy' uit 1966 schreef waarna we de floorfiller 'Soul Jazz Shuffle' krijgen een voorbeeld van excellente souljazz.

Met Deitra Farr als gast weten we dat we op 'All That I've Got' een mix krijgen van blues en soul, een nummer dat je ook kan beluisteren op het studio album 'Soul Gift' waar destijds naast Alex Schultz ook Tad Robinson, Sax Gordon en Kirk Fletcher present tekenden. Ook het daarop volgende 'Mustard Greens' kan je op dat album terug vinden. Verder gaan we met het eveneens funky 'Soulful Strut' en 'Banana Boogaloo'. Deze laatste zou een topper geweest zijn tijdens de 'MOD' periode en kan je ook terugvinden op de DVD en CD dubbel met Enrico Crivellaro dat werd opgenomen opp het 'Off Festival' te Polen en door beiden werd gecomponeerd. Afsluiten doen ze iets meer bluesier met 'It's Your Thing'.

The Soul Connection

Wanneer Raphael Wressnig samen met zijn Hammond komen aanzetten met een nieuw album is het altijd wel wat likkebaarden geblazen. Gewoonlijk staat er ook altijd wel iemand anders mee centraal op zijn albums en nu is de keuze gevallen op de Braziliaan Igor Prado.  Ook deze nieuwe ‘The Soul Connection’ is dit niet anders en hiervoor reisde hij richting Sao Paulo . Met een titel als ‘The Soul Connection’ weten de fans en liefhebbers dat souljazz één van de hoofdbestanddelen is van dit 13 tracks tellende album. Deze bespreking gaat over het album dat Raphael samen met Igor Prado wist op te nemen in het teken van 20 years on stage.

Deze twee soulbrothers hoeven eigenlijk geen verdere introductie want beiden zijn meer dan bekend is de blues scène. Raphael Wressnig zijn lijstje met wie hij al zijn kunsten op Hammond wist te delen is ellenlang te noemen en ook guitarslinger Igor Prado hoeft niet onder te doen. Raphael Wressnig wist in 2014 met een hele 'bunch' van soulmates zijn 'Soul Gumbo' op de markt te gooien en Igor Prado bracht vorig jaar nog samen met 'The Delta Grooves All-Stars' hat album 'Way Down South' op de markt.

Samen hebben ze Willie Walker, David Hudson en Leon Beale uitgenodigd om de soulvolle vocals waar te nemen. Willie Walker heeft dit zelfs als enkele malen mogen doen met Igor Prado en openen doen ze dan bijzonder soulvol met een tikkeltje blues met “Trying To Live My Life Without You Baby’.  Met het instrumentale  ‘Young Girl’ brengen ze ons terug naar de periode van Brother McDuff die in de zestiger jaren een toonbeeld was van Soul Jazz en toen jazz nog dansbaar was.

Met 'Suffering With The Blues' krijgen we een mooie soulvolle bluesballad voor de kiezen daar waar beiden met 'No-La-Fun-Ky' de funky soul gumbo van The Meters naar voren weten te brengen. Met 'Home At Last' brengen ze on terug richting dertiger jaren toen veel bands de toen zeer populaire 'rhyhtm 'n blues' wisten te brengen in de diverse rokerige en naar whiskey ruikende clubs. Dat Raphael zijn B3 kan doen swingen weten we ondertussen wel en samen met de wonderbaarlijke licks van Igor Prado doen ze dit ook op 'The Face Slap Swing No. 05'.

'Don't Cry No More' is nu bepaald geen liefdes gebed maar een heerlijk swingende en rockende soulbluesje dat zeer verdienstelijk zal zijn als dansbaar nummer, om een 'Heartbreak' van te krijgen ;-) en we wensen Raphael Wressnig nog een bijzonder succesvolle volgende 20 jaar...


tracks:

Captured Live
01. Intro
02. Slivovitz For Joe
03. Soul-Jazz Shuffle
04. All That I've Got (feat. Deitra Farr)
05. Wichita Lineman
06. Mustard Greens
07. Soulful Strut
08. A Change Is Gonna Come
09. Banana Boogaloo
10. It's Your Thing

The Soul Connection
01. Trying To Live My Life Without You
02. Young Girl
03. Suffering With The Blues
04. Turning Point
05. No-La-Fun-Ky
06. Home At Last
07. Turnip Greens
08. My Love Is
09. The Face Slap Swing No. 05
10. Grazing In The Grass
11. Don't Cry No More
12. Heartbreak
13. Why Don't You Haul Off And Love Me


more info:

year: 2016

artist: Raphael Wressnig

label: Pepper Cake Records-Zyx

musicians:

Captured Live

Raphael Wressnig: Hammond B3 & tambourin
Enrico Crivellaro: guitar
Max The Sax: saxes & tambourin
Horst-Michael Schaffer: trumpet & percussions
Silvio Berger: drums
Deitra Farr: vocals

The Soul Connection

Raphael Wressnig: Hammond B3 & tambourine
Igor Prado: lead & rhythm guitar & tambourine
Willie Walker: vocals
David Hudson: vocals
Leon Beale: vocals
Rodrigo Mantovani: electric bass
Yuri Prado: drums & percussions
"Sax" Gordon Beadle: tenor & bari saxophone
Sidmar Vieira: trumpet
Lisa Andersen: backing vocals