© Rootsville.eu

Reverend Freakchild
Illogical Optimism (3CD set)


© Rootsville 2016

We kunnen stellen dat deze 'Reverend Freakchild' op zijn minst een rare vogel is. Recent kregen we nog zijn album 'Hillbilly Zen-Punk Blues' te beluisteren, een album waar als producer ene Hugh Pool was aangesteld en nu zit er deze 'Illogical Optimism' in de speler. Totaal iets gans anders en dan nog wel een 3-delig album.

Deze Reveren Freakchild heeft als thuisbasis de 'Big Aplle' en na het beluitern van deze 'Illogical Optimism' kan je met zekerheid stellen dat hij van alle markten thuis blijkt te zijn. Zelden als solo artiest te bewonderen is dit een meerterwerkje waar ook weer Hugh Pool aan heeft meegewerkt samen met Sal Paradise die hier als co-producer meewerkte maar ook op de harmonic meespeelt. De drummer die aan deze sessies zijn medewerking verleende is niemand minder dan Chris Parker.

CD 01 kreeg als titel mee 'Odds, Ends and Other Amazingness' mee is al dadelijk een meesterwerkje te noemen waarop heerlijke covers zijn te horen die door deze Reverend Freakchild' van een eigen arrangement werden voorzien. Neem nu John Lennon zijn 'Imagine' uit 1971. Mooie bewerking iets wat je dan al niet onmiddelijk zou verwachten. Uit diezelfde periode en om het juist te stellen uit 1974 gaan we terug richting 'bayou' met een meesterwerkje van 'The Meters'. Funk alom met 'Hey Pocky A-Way'.

Verder nog het bijzondere soulvolle 'I Still Have Joy', een gospel pure sang met daaropvolgend het country gospeltje 'Cryin' Holy unto The Lord', een nummer dat destijds ook door Lester Flatt en Earl Scruggs op plaat werd uitgebracht. Ook aan Bo Diddley werd hier gedacht met de stompende floorfiller 'Who Do You Love'. Als je dan nog Bob Dylan zijn 'All Along The Watchtower' te beluisteren krijgt in een reggea versie is het feestje al compleet. En dan moeten we nog dieper gaan graven voor Blind Lemmon Jefferson zijn 'See That My Grave Is Kept Clean' uit 1928. Amazing! Afsluiten doen hij met 'Plastic Jesus'...

CD 02 is dan weerom totaal anders dan de eerste. Dit album staat vol met speciale mix versies van het nummer 'All I Got Is Now' en Reverend Freakchild begint hier met een funky introductie op 'Once Upon A Time Called Right Now' à la Rosko Show, de DJ die in de jaren 70-tig en 80-tig zeer actief was. Vervolgens krijgen we 'All I Got Now' te beluisteren krijgen in een Low Society Mix over een Reggea versie tot Hillbilly en Punk. Een nummer dat zoveel versies telt dat het hier een album op zich is met 'All Is Now', 'Everything is Now' en 'Now?'. Ook zijn talen kennis kan hij hierop kwijt met 'Ich Hab Nur Diesen Augenblick' en 'Tout Ce Que J'ai, C'est Maintenant. 'Nu' te beluisteren...op CD2 maar ook op zijn 'Hillbilly Zen-Punk Blues' album met Chris Parker, Hugh Pool en The Mulebone Singers.

CD 03 kan je beschouwen als een extra bijlage. Een album met 8 akoestische country bluesjes van predikant Ramblin' Jennings. Iemand die zijn heil zocht en wist te vinden in het spelen van gospel-blues op de straten en stranden van Florida. Dus niet te verwarren met Ramblin' man van W. Jennings ;-).

Het album kreeg als titel 'Kairos' mee en opent met 'Safe In The Storm'. Nummers als 'Please Send Me' en 'Sinner Blues' klinken best aardig maar wat nog beter zou geweest zijn was als dit album ook op straat zou zijn opgenomen...


tracks:

CD 01 - Odds, Ends and Other Amazingness

01. Imagine
02. Hey Pocky A-Way
03. I Still Have Joy
04. Cryin' Holy unto the Lord
05. Who Do You Love
06. All Along the Watchtower
07. Shark Boogie
08. Pretty Boy Floyd
09. Sweet Sweet You
10. See That My Grave is Kept Clean )
11. Big Mouth Blues
12. Hell Hound On My Trail
13. Yer Blues
14. Death Don't Have No Mercy
15. Plastic Jesus / Working On a Building

CD 02 - Everything is Now

01. Once Upon A Time Called Right Now - Funk Version
02. All I Got Is Now - Low Society ReMix
03. All We Got Is Now - Reggae Version
04. All I Got Is Now - DJ BillyE ReMix
05. Alla Gotta Na' – Hillbilly Version
06. All I Want Is Now! - Punk Version
07. The Bardo of This Life, Dream-like Nature ReMix
08. Ich Hab Nur Diesen Augenblick - German Version
09. Tout Ce Dont Tu As Besoin, C'est Maintenant 
(All You Need Is Now) French Version
10. All Is Now (Acoustic Demo Version)
11. Everything is Now...
12. Now?

CD 03 - Kairos (Ramblin' Jennings)

01. Safe in the Storm
02. I Saw A Wheel
03. Please Send Me
04. Sinner Blues
05. Livin' and Dyin'
06. Silver Sandals
07. John the Revelator
08. Last Train Blues


more info:

year: 2016

artist: Reverend Freakchild

label: Treaded and Released Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)