© Rootsville.eu

Ross Nielsen
Elemental


©Rootsville 2016

In 2007 kreeg deze Canadese Ross Nielsen een verschijning en blies daardoor wel enkele bruggen op. Hij stopte met werken en trok ook de deur dicht achter zijn relatie. Out of his house, into his car! Deze singer-songwriter reisde gedurende 2 volle jaren doorheen Canada met een intense tour. Later volgde zowat gans Amerika tot in de ‘swampy rivers’ van Louisiana. Met zijn mix van blues en roots kende hij hel wat succes maar in 2015 riep hij eindelijk een halt toe aan het reizen en trok de studio in voor de opname van zijn zesde album. Deze ‘Elemental’ zal uitgebracht worden op 02 september 2016.

Alhoewel deze Ross Nielsen al zowat zijn hele carrière nummers wist te schrijven deed een workshop met Steve Earle hem beslissen om enkel nog beter en goede nummers te gaan schrijven en het resultaat vinden we terug op deze ‘Elemental. Uitgezonderd ‘Ballad in Low E’ van de Canadese legende Willie P. Bennett zijn alle nummers op dit album geschreven door Ross al dan niet met medewerking van collega’s. Zo heeft multi-instrumentalist Steve Marriner een hand in 3 nummers en speelt deze ook mee op het album. Een album dat een mix is van blues en roots muziek met als opener de titeltrack met een knipoog naar rauwe swamp.

Met een nummer als 'Black Coffee' brengt hij het mooie van snedige slide en een howlin harp tot elkaar. Met 'City Of Regret' krijgen we een ballad die in de betere Americana mag worden ondergebracht daar waar 'Nobody Gets Lonely' met een twang sound zich richt tot de country. Met 'The Arrow' krijgen we de Tulsa Sound van een JJ Cale te verwerken... prachtig nummer!

Met afsluiter 'Step Into The Light' komt deze uitstekende singer-songwriter wel degelijk in de spotlights te staan.


Tracks:

01. Elemental
02. Black Coffee
03. Woman’s Name
04. Devil Made You
05. Ash Fault
06. City Of Regret
07. Nobody Gets Lonely
08. The Race
09. The Arrow
10. Ballad In Low E
11. Step Into The Light

 

more info:

year: 2016

artist: Ross Neilsen

label: Independent

promotion: Sarah French Publicity

musicians:

Ross Nielsen
Steve Marriner
Jim Bowskill
Darcy Yates
Matt Sobb
Ed Lister
Brian Asselin
Kelly Sloan
Jim Jones