© Rootsville.eu

Slow Bear
Pale Morning Fades

review: Freddie
©Rootsville 2016

Deze ‘Slow Bear’ wist dit solo project uit de grond te stampen in 2014. In december 2015 kwam dan deze ‘Pale Morning Fades’ op de markt en geheel in de stijl van zijn opvattingen wordt dit album naast digitaal ook nog als ‘tape’ (lees cassette) zal te verkrijgen zijn.

Deze ‘Pale Morning Fades’ komt op de markt door Dopey Sonofabitch Music en voor de liefhebbers van de muziek van Scott Yoder zal ook deze van Slob Bear Huddie weten te waarderen. Het is trouwens ook vorig jaar dat Scott Yoder zijn debuut album wist uit te brengen. Met dit 12 nummers tellende album grijpt hij terug naar de lofi-benadering van de muziek waarin hij pop en folk nader tot elkaar weet te brengen en waar de pre-war blues ook nooit niet ver weg is.

De teksten van zijn nummers gaan meestal over oorlog, misbruik en geweld en ook al wil deze ‘Slow Bear’ ver terug gaan in de tijd met zijn muziek, de onderwerpen waarover hij schrijft en zingt zijn opmerkelijk actueel te noemen. Opener is de titeltrack en de klanken, van zijn monotone microfoon brengen flarden van heimwee naar betere tijden in ons naar boven, op voorwaarde dat we de teksten dus niet gaan ontleden. Tijden toen de hippie cultuur hip was.

Zijn stemtimbre verandert naarmate de song meer psychologischer wordt en zo horen we naast een jonge Bob Dylan ook soms wat klankkleur terug van een Arno weliswaar ook al wat jaartjes geleden. Zeker en vast is deze ‘Slow Bear’ zonder meer de moeite waard om eens naar hem te gaan luisteren want met nummers als ‘Something Bad Happens’ zou hij wel eens een nieuwe openbaring kunnen worden zeker voor de liefhebbers van zijn donkere teksten op de al even psychedelische ballades.

De meeste nummers gaan vooraf van enkele studio foliekes waarmee ze terug willen gaan naar het analoge tijdperk van de muziek maar elk nummer weet na zo een intro ‘back to reality’ te gaan. Voor de blues liefhebbers onder ons worden nummers als ‘Dropout Blues’ naar voorgeschoven en na afsluiter en beluisteren van ‘Darkening Sky’ worden ook wij even terug naar de realiteit geroepen.


Tracks:

Pale Bird Blues
Are We Gonna Make It
Something Bad Happens
Mariner
Riverboat
Another Year
Waitress
Dropout Blues
Right Handed
Little Drifter Miss
Holding a Dwarf
Darkening Sky


more info:

year: 2015

artist: Slow Bear

label: Dopey Sonofabitch Music