© Rootsville.eu

Steven Troch Band
Nice 'n Greasy

review: Freddie
©Rootsville 2016

Dat 2016 voor Steven Troch een bijzonder druk jaar zal gaan worden staat buiten kijf. Vooreerst brengt deze harmonica  virtuoos  zijn eindelijk lang verwacht solo album uit en vervolgens moet hij ook nog eens samen met Tiny Legs Tim onze kleuren gaan verdedigen op de European Blues Challenge in Italië. Voor daarbij nog de promotour rond zijn ‘Nice ’n Greasy’ en we weten zo dat Steven nog weinig avonden vrij zal zijn.

Voor dit album heeft Steven Troch kosten nog moeite gespaard en is voor deze ‘Nice ’n Greasy’ zelfs de grote plas overgestoken. Dit album werd opgenomen in de Greasland Studios in San José Cal. Dat Steven hier zomaar niet toevallig in Californië terecht komt is een statement te noemen want hij won hier zomaar eens 2 internationale bluesharp contests. De laatste won Steven Troch in San José (2014) en zo werd hij logischer wijze ook opgemerkt door 'HOHNER'.

Ons kent ons is de logica zelve wanneer het in Amerika gaat over collega’s onderling maar wanneer er een harper uit het kleine België (voor sommige Amerikanen is dit Europa) er een album komt maken is dit normaal een beetje anders. Niet dus voor onze Steven Troch want niemand minder dan Rusty Zinn, Bob Welsh, Kid Andersen en June Core stonden in het rijtje om samen met onze ‘Steven’ de Greaseland Studios in San Jose Cal. te gaan bevolken. De productie lag in de handen van Kid Andersen en het album wordt uitgegeven door het label ‘Sing My Title’.

Dat deze ‘Nice ’n Greasy’ werd opgenomen aan de West Coast hoor je meteen wanneer Steven en zijn hooggewaardeerde  collega’s aanzetten met het vrolijke en opzwepende ‘Extra Extra’ en daarmee zitten ze meteen ‘on track’.  Door het schrijven van dit album worden ook nog eens die andere talenten blootgelegd van onze Maneblusser, want om zo maar 12 evenwaardige nummers uit je mouw te schudden is ook al niet niks. En met ‘Been Lookin’’ gaat het gewoon van goed naar beter met deze heerlijke shuffle, and we’re looking all over for more…

Even iets anders proberen moet ze ginds in Californië wel gedacht hebben en als bij wonder slaat ‘The Jinx Is On Me’ meer dan aan, en meteen een serieuze knipoog naar onze reggea festivals. Van de Jamaicaanse sound naar country blues voor deze doorwinterde muzikanten kan het allemaal in een oogwenk met het opgewekte ‘Footsteps Of My Dad’, een heerlijk nummer en dito harmonica rifjes. Voor het doordringende ‘Slow’ hebben Forget en Ielegems even aan de arrangementen geholpen, en wat houden we van deze ‘chromatische’ bluesharp.

‘Alligator Fryolater’ is zo een typisch West Coast instrumentaaltje dat het altijd wel doet op live concerten en waarbij ‘movin’ your feet’ een indirect gevolg is bij het horen van dit uptempo nummer. Dat Steven ook nog eens aan Gary Primich denkt streelt zijn ego want ‘Saturday Night’   is een nummer waar de sound van deze helaas te vroeg heengegane harper terug tot leven wordt gewekt. Een ode van die eene aan die andere! On Saurday Nights like these we all having fun.

Van beter naar best en met ‘La Perla’ komen we dan uit bij een heerlijk Mambo bluesje. Best genieten was het bij het beluisteren van dit solo album van onze grote Steven Troch waarbij enkele superlatieven niet uit de lucht zouden gegrepen zijn. Deze Nice 'n Greasy is een statement van één van onze beste bluesharpers die ons landje rijk is en mocht hij vroeger hebben geleefd zou ook hij ongetwijfeld bij Muddy Waters aan de bak zijn gekomen. Nog Van Dat!!!

 

Tracks:

01. Extra Extra
02. Been Lookin'
03. Grease Me Up
04. The Jinx Is On Me
05. Footsteps Of My Dad
06. Slow
07. Alligator Fryolater
08. Saturdat Night
09. Wanna Sleep
10. La Perla
11. Loose Your Head
12. Rainin' Outdoors

more info:

year: 2016

artist: Steven Troch

label: Sing My Title

booking: Salmon Bookings

Album musicians:

Steven Troch: vocals & Hohner Harmonicas
Rusty Zinn: guitar & backing vocals
Bob Welsh: guita, bass & keys
June Core: drums, percussions, percussion & backing vocals
Kid Andersen: upright and electric bass & backing vocals
Lisa Leuschner Andersen: backing vocals (#6)

Steven Troch Band:

Steven Troch: vocals & bluesharp
Liesbeth Sprangers: bass
Little 'Steve' Van Der Nat: guitar
King Berik: drums