© Rootsville.eu

The Beat From Palookaville
Come Get Ur Love


©Rootsville 2016

De boog kan niet altijd gespannen staan en wanneer je dan een CD wil beluistern moet het ontspannend worden. Ontspannen kan je zeker met deze ‘The  Beat Of Palookaville’ want wat is nu leuker dan te luisteren naar een mix van good old Rhyhtm & Blues en Ska. Voeg daarbij nog een beetje surf als die van Los Straitjackets en je krijgt een bijzonder smaakvolle cocktail om naar te luisteren.

Deze ‘The Beat Of Palookville’ is een Zweedse formatie die is samengesteld uit vroegere leden van ‘TrickBag’ en ‘Knock Out Greg’. Op dit album welk al hun tweede is noemen de leden allemaal Jones maar ze zijn in geen geval familie en in feite gaat het over Tommy Moberg, Anders Lewén, Ubbe Hed, Fredrik von Werder, Christer Björklund, Tobbe Eliasson en Johan Norin waardoor we al een meer een normalere Zweeds bezetting krijgen.

Met een mix van steengoede covers van Jimmy McCracklin, Bobby Bland en The Upsetters werd dit een aangenaam album om te beluisteren, voeg daarbij nog gasten als Mike Sanchez en Natty Bo en je weet dat je met dit album een feestje in huis haalt.

Gitarist van de band is Anders Lewén maar stond ook aan de knoppen in de studio en samen met T. Morberg schreef hij ook de opener ‘Come Get Ur Love’ en met deze handclapping floorfiller zit deze happy party al onmiddellijk op kruissnelheid. Onmiddellijk daarna krijgen we ‘Castin’ My Spell’ en daarmee herleeft de Johnny Otis Show en belanden we nog net in de fifties. Om de geest van Los Straitjackets’ alle eer aan te doen schreef Anders Lewèn dit bijzonder smaakvolle ‘The Return Of The Blue Demon’ waarna we een eerste keer de authentieke ska te beluisteren krijgen met ‘Shame and Scandal’. Dit nummer werd geschreven door de uit Trinidad afkomstige Lord Melody en calypso zanger Sir Lancelot en beschreef al in 1943 dit incest verhaal van deze familie.

Voor ‘The Creature (From Outher Space)’ kregen ze de hulp van super entertainer Mike Sanchez. Charles Sheffield schreef in 1961 het nummer ‘It’s Your Voodoo Working’ waar enkel jaartjes terug nog een bijzonder knappe versie werd gemaakt door Imelda May maar voor het nummer op dit album deden die van ‘Palookville’ een beroep op de Brit Natty Bo. Ambiance alom! Van de Ska terug naar de R&B doen ze met ‘No Blow, No Show’ al zouden we hier zeggen ‘No Beer, No Noise’, maar in Zweden zullen ze meer ruimer denken.

‘Le Bikini Microscopique’ is weerom zo een pareltje geschreven door A. Lewén en met James King als speciale gast wordt dit een nummer waar menig ‘popcorn’ liefhebber van zal smullen. ‘Just One Little Girl’ hoort al bij de Ska-rareties en is er eentje van ‘The Four Aces’ en om het zeer te laten lijken op de strekking van toen deden ze weerom beroep op Natty Bo. Rock ’n Roll en Rhythm ’n Blues gingen in de fifties hand in hand en op het einde van die era schreef Jimmy McCracklin deze ‘The Wobble’. Afsluiter is ‘I Wanna Holler’ en daarmee moeten we met spijt in ons hart meedelen dat het feestje gedaan is of toch niet?...replay!

That was fun....


tracks:

01 Come Get Ur Lovin'
02 Castin' My Spell
03 The Return Of The Blue Demon
04 Shame And Scandal
05 The Creature (From Outer Space)
06 It's Your Voodoo Working
07 No Blow, No Show
08 Burnt Toast And Black Coffee
09 Killed By Numbers
10 Le Bikini Microscopique
11 Bald Head Baby
12 Just One Little Girl
13 The Wobble
14 I Wanna Holler


more info:

year: 2016

artist: The Beat from Palookville

label: Sleazy Records

musicians:

Big T. Jones
Dollar Jones
Slim Jones
Rude Jones
Basie Jones
Groovy Jones

guests:

Mike Sanchez
Natty Bo
Magnus Carlson
James King

and...

Elin Ruth
Magnus Wiklund
Tore Berglund
Jakob Norgren