© Rootsville.eu

The Blue Chevys
Turn It Back

review: Freddie
©Rootsville 2016

The Blue Chevy’s zijn terug!!! En dan hebben we het niet over de ‘upscale Bel Air’ van het iconische merk Chevrolet maar over onze eigenste bluesband die dan weer net buiten de lijntjes willen kleuren met opzwepende rhythm ’n blues, blues en soms met een stevige portie rock ’n roll. The Blue Chevy’s begonnen zich te roeren begin 1989 en zijn dus op het minst oude rotten te noemen. Sommige nieuwkomers in het blues circuit zullen ne wel even de wenkbrauwen fronsen en dat is maar logisch ook want deze ‘blauwe chevroletjes’ hebben ook een tijdje uit de picture geweest maar ook dan weer niet en onder de naam Poplawksy hier ook enige roem wisten te vergaren.

Hun eerste volledige doorbraak kwam er in 2003 toen ze met hun album ‘Hotel Birdcage’, een plaat waar de productie destijds in handen was van door Filip Casteels van ‘El Fish’. Hun signature was dat van blues met de nodige portie rock ’n roll waardoor we hen een beetje konden gaan vergelijken als onze eigenste Fabulous Thunderbirds. In 2007 kwam dan Poplawsky boven water en ook in die formatie stonden ze gekend om net dat ietsje extra te steken in hun muziek.

Eind vorig jaar kon ik al een gesmaakte reïncarnatie beleven van deze ‘The Blue Chevy’s’ en de aanwezigen toen waren het er volmondig over eens, dit smaakt absoluut naar meer. Een kort gesprek met shouter en harper Kris Bries van de band hield de hoop op meer levendig met toen te melden dat nieuw materiaal er zat aan te komen. Dit is nu een feit en de voorstelling van hun nieuwe EP ging officieel van start in De Blauwe Kater te Leuven.

‘Turn It Back’ is de naam van dit hebbeding en bevat 6 prachtige nummers met hun gekende veelzijdigheid die deze Blue Chevy’s zou speciaal maken. Vijf nieuwe tracks want het prachtige ‘Follow The Moon’ was ook al te beluisteren op hun debuutalbum uit 2003. Dit album is wel al van de radar verdwenen en zou zijn de eigenaars van deze ‘Hotel Birdcage’ wel in het bezit van iets zeldzaam. Opener op dit album is ‘Burnin Heart’, een nummer dat het ongetwijfeld ook goed zal doen als single.

Het ietwat herschreven ‘Follow The Moon’ is en blijft een prachtige song die tijdloos alle genres kan overleven. Een nummer dat indien deze Blue Chevy’s’ nu eens Triggerfinger zouden noemen zonder moeite de ‘charts’ zou kunnen bestormen. Een nummer waar de klasse zo van af druipt! Soulvol en meeslepend tot de allerlaatste noot. Voor ‘Snakes’ zijn ze even weg uit de rhythm ’n blues scène met dit doordacht roots nummer. Door de inbreng van enkele blazers klinken deze Blue Chevy’s nog volwassener en moeten hun nieuwe nummers al voorzien worden van superlatieven.

‘No Worries’ en het lichtjes met Twang gevulde ‘Turn It Back’ zijn pareltjes en met dit laatste voelen we ons wel ergens in vreemde oorden. Daar ze vroeger al eens werden vergeleken met Kim Wilson en zijn groepje kan een nummer in dit genre dan ook niet ontbreken en is het dan ook met ‘Loving Fool’ een bullseye! Een meer dan welgekome terugkeer van deze Blue Chevy’s die eerlijk gezegd niet zijn weggeweest maar die nu met een formatie van 7 koppen wel hoge ogen zal gooien dus ga ze zeker en vast eens bekijken wanneer ze je buurt aandoen want ook ‘Live’ zijn ze een wel gesmaakte sensatie. Rock ’n Rol and they are here to stay!!!

 

Tracks:

01. Burning Heart
02. Follow The Moon
03. Snakes
04. No Worries
05. Turn It Back
06. Loving Fool

more info:

year: 2016

artist: The Blue Chevy's

label: The Blue Chevy's Records

musicians:

Kris Bries: Vocals & Harp
Jean-Luc Cremens: Bass
Frederic Martello: Lead Guitar & Backing Vocals
Philippe Martello: Percussion
Sven Smekens: Rhyhtm Guitar
Jan Ursi: Keyboards
Koen De Sloovere: Sax
Kim Vandeweyer: Trumpet