© Rootsville.eu

The Ragtime Rumours
Ain't Nobody


© Rootsville 2016

The Ragtime Rumours zijn in Nederland onlangs nog uitgeroepen tot laureaat op het B.R.U.L. (Limburgse Blues en Roots Organisatie) en wanneer je naar hun gaat luisteren is dit maar een logische vaststelling. De Ragtime Rumours komen uit de Noord Limburgse Maasdelta en hebben de muziek dan ook in het bloed. Deze formatie bestaan uit Tom Janssen, Thimo Gijezen, Sjaak Korsten en Huub Steegmans en het is in feite een beetje spijtig dat ze nog niet veel langer als band te horen en te zien zijn.

Op de 20ste editie van de ‘Southern Bluesnight’ werd hun de eer voorbehouden om deze feesteditie plechtig te openen en voor ondergetekende was dit meteen ook de eerste kennismaking. De zanger met de warme hese stem, Tom Janssen die kende ik al van bij Howlin’ Stone en die zag ik dan weer vorig jaar op Keepin The Blues Alive en op het label van de broertjes Brouwers werd dan ook hun eerste CD/EP uitgegeven. De release van dit kleinood vond plaats op het jaarlijks festival van KTBA op zondag 24 april en daar waren dan ook de eerste exemplaren te verkrijgen van dit fantastische album.

Het album werd opgenomen ten huize van Thimo Gijezen in diens eigenste Kink-Studio. En bevat ‘helaas’ maar 7 nummers. Het is een streling voor het oor om niet eens naar snijdende gitaarrifjes te moeten luisteren maar dat je kan genieten van merendeel akoestische klanken op deze heerlijke mix van ragtime en swing.

Openen doen ze met ‘Ragtime Rumours’ wat meteen dan hun lijflied moet worden, een nummer dat een beetje een kruising is van ragtime en western swing. De stem van Tom Janssen moet je dan vergelijken met een kruising van een jonge Louis Prima en een Phil Harris, een duo dat ook instond voor de opnamen van het Jungle Boek en daarmee kan je jezelf een beeld schetsen van Tom’s meer dan aangename klankkleur. Heerlijk swingende ragtime met nummers als ‘Ain’t Nobody’ en ‘Get Up On My Feet’, op dit laatste smeert Sjaak Korsten de stembanden.

Voor de vocale inbreng op Merle Travis zijn ’16 Tons’ hebben ze beroep gedaan op een hele huishouding van niet minder dan 6 stemmen. ‘Paradise’ is zo een dromerig nummertje waarmee deze Ragtime Rumours ons kunnen meenemen naar één of ander paradijselijk eiland ergens in een verre oceaan. Alhoewel dat Luke Winslow King geboren werd in Michigan toch leeft en werkt deze man in New Orleans en samen met zijn ‘St. Andrew’s Ferry’ nemen deze Ragtime Rumours ons ook een beetje mee naar de straten van het French Quarter en zijn straatmuzikanten.

Voor mij een meer dan geslaagd album en ze hoeven nu niet meteen op hun lauweren te gaan rusten want hier willen we meer van horen en zo moeten deze Ragtime Rumours niet al te neerbuigend over zichzelf gaan doen want ze zijn somebody...to love!


tracks:

01 Ragtime Rumours
02 Ain't Nobody
03 16 Tons
04 Paradise
05 Get Up On My Feet
06 Ain't No Grave
07 St. Andrew's Ferry


more info:

year: 2016

artist: The Ragtime Rumours

label: Keeping The Blues Alive

musicians:

Tom Janssen: acoustic guitar & vocals
Sjaak Korsten: drums & vocals
Thimo Gijezen: elactric guitar & backing vocals
Huub Steegmans: upright bass & backing vocals

vocals on 16 Tons:

Rob Bos, Can Geraads, Daan Geerlings, Hetty Janssen, Marc Janssen en Reno Sharif.