© Rootsville.eu

The Rolling Stones
Blue & Lonesome


© Rootsville 2016

Met deze op 2 december uitkomende ‘Blues & Lonesome’ gaan ook de ‘Stones’ back tot he roots, al zijn ze met het uitbrengen van dit blues-album niet aan hun proefstuk toe. Ook in hun andere albums is er altijd wel wat blues komen binnen sluipen en om het ook nog een beetje authentiek te houden zijn ze dit album vorig jaar gaan opnemen in de ‘British Grove Studios’ in West-Londen. Deze plaats is maar een steenworp verwijdert van waar het allemaal begon voor de destijds jonge wolven.

Naast de grijze eminenties van de rock 'n roll komen er ook nog andere kleppers aan bod zoals Eric Clapton die op een paar nummertje komt meedoen. Wanneer ze terug gaan naar de roots van de muziek doen ze dat ook met nummers die al meermaals geschiedenis hebben weten te schrijven. Openen doen ze dan ook met een beauty van weleer wanneer ze aanzetten voor Little Walter zijn 'Just Your Fool' uit 1962. Opmerkelijk is dat je onmiddellijk de 'Stones' weet te herkennen in deze twelve bar blues. Dit nummer is trouwens als singel op de markt gebracht.

Ook Chester Burnett aka Howlin' Wolf wordt een eerbetoon aangedaan met het huilende 'Commit a Crime' waarbij we toch ook een beetje gaan terug denken aan Lester Butler. Voor het harp gedeelte is het Mich Jagger zelf die de honneurs waarneemt. Titeltrack is 'Blue and Lonesome' van Memphis Slim en ook al krijgen we hier allemaal pareltjes uit het verleden te verwerken toch blijft de eigenheid van de 'Stones' alom aanwezig en weten ze meer dan hun eigenheid in deze plaat te brengen. Is het nu 'All Your Love' van Magic Sam of het uptempo bluesje 'I Gotta Go' van Little Walter, het staat vast dat The Rolling Stones voor blues in de wieg waren gelegd.

Uiteraard kunnen ze ook niet voorbij het werk van Willie Dixon die in de geschiedenis als songwriter steeds dominant aanwezig is geweest. Van hem krijgen we 'Just Like I Treath You' en 'I Can't Quit You Baby'. Hebben de Stones nu met deze 'Blues & Lonesome' geschiedenis geschreven? Voor mij althans van wel en ik denk voor vele blues en Stones fans ook...a tribute to the blues!


tracks:

01. Just Your Fool
02. Commit A Crime
03. Blue And Lonesome
04. All Of Your Love
05. I Gotta Go
06. Everybody Knows About My Good Thing
07. Ride 'Em On Down
08. Hate To See You Go
09. Hoo Doo Blues
10. Little Rain
11. Just Like I Treat You
12. I Can't Quit You Babymore info:

year: 2016

artist: The Rolling Stones

label: Polydor Records

musicians:

Mick Jagger: vocals & harp
Keith Richards: guitar
Charlie Watts: drums
Ronnie Wood: guitar
Darryl Jones: bass
Chuck Leavell: keyboards
Matt Clifford: keyboards
Eric Clapton: guitar