© Rootsville.eu

Tim Finoulst Trio
Narrative


© Rootsville 2016

Met deze 'Narrative' is Tom Finoulst aan zijn debuutalbum toe met zijn eigen trio. Voordien wist hij al als duo samen met Kim Versteynen het album 'First Time' uit te brengen. Ook was hij al te horen op het debuutalbum 'Songs For Everyone' van Jelle Van Giel en op 'Easy Street' van Hepcats. Nu is er dus het album waar hij als frontman zal fungeren in zijn trio dat verder bestaat uit Daniel Jonkers aan de drums en op contrabas Martijn Vanbuel.

Tim Finoulst studeerde 'cum laude' af in 2010 aan het Koninlijk Conservatorium te Antwerpen. Nadien volgde hij nog 'masterclasses' bij o.a. John Scofield, Philip Catherine, Hans Van Oost en zovele anderen. In 2009 trad hij aan op Jazz Middelheim samen met The Circle' en gast-solist Mark Turner. Toen deze Tim Finoulst nog studeerde richtte hij het 'Sullivan Street Trio' op waar hij als vierde eindigde op het International Jazz Contest te Hoeilaart. In 2013 won hij samen met Kim Versteynen de 'Dinant Leffe Jazz Contest' met als gevolg het uitbrengen van 'First Time'. Als leraar is hij verbonden aan de Kunsthumaniora van Hasselt alsook aan de Academies van Hasselt en Genk.

Voor dit album schreef Tim Finoulst 5 van de 9 nummers. Contrabassist Martijn Vanbuel is de auteur van 3 van de nummers en voor slechts 1 ging dit Trio te leen in het enorme arsenaal van jazzstandards. De reden waarom ze 'I'll Be Seeing You' van Sammy Fain vrkozen is simpel. Dit nummer voelen ze als trio aan alsof het er één van hun zelf is. Deze klassieker kreeg zijn plaatsje in de Broadway musical 'Right This Way (1938)', een melodie die zo tot de verbeelding spreekt en ook al is er een tekst opgezet door Irving Kahal deze compositie past perfect in het plaatje dat Tim Finoulst en zijn trio voor ogen hebben.

Melodieus, sprekend en toch zonder woorden zo kan je deze ‘Narrative’ in het kort beschrijven. Tim laat zijn gitaar spreken zoals groten als Joe Pass het hem hebben voorgedaan. Met diezelfde  intieme virtuositeit als een volkomen natuurtalent laat hij zijn snaren voor hem spreken. Het eerste nummer ‘A Minor Melody’  dat wordt gespeelt in ‘A Minor’ brengt zo een dynamische intensiteit aan de dag waardoor ze als Trio dit nummer veelal ook als opener op hun concerten  verkiezen.

Nummers als 'Harvest en 'Joy' zijn typerend door hun speelsheid en communicatie. Composities die je muzikaal kunnen verwoorden waardoor de respectievelijke  thema’s van akkoorden naar woorden worden getransformeerd en waardoor  je ook jezelf kan inleven in de geest van het moment.

De aangrijpende bezieling waarmee Martijn Vanbuel zijn eigen 'Trois Deux Tout Seul' weet in te zetten brengen je onmiddelijk in vervoering als je weet dat hij dit nummer heeft opgedragen aan vrouw en kind, een hechte band van een trio door een trio. Met 'The Bakery' brengt Tim Finoulst een ode aan zijn vriendin die als een speelse en ritmische wijze je doen inleven in alle eenvoud dat liefde in je teweeg kan brengen. Aflsuiten doen ze met 'Strong Woman' en die sterke vrouw staat nog steeds aan de zijde van Tim als zijn moeder. Heel ingetogen en met de nodige blues weten ze ook hier totaal zonder woorden over te brengen waarvoor dit nummer staat.

'Narrative' is het debuutalbum van dit Tim Finoulst Trio waarbij woorden totaal overbodig worden. Zonder enige complexiteit wordt liefde van en voor met gevoel voor harmonie tot melodieus geheel in elkaar verweven.

Dit album wordt uitgebracht bij SoulFactory Records, het label van Ewout Pierreux en Tutu Puoane.


tracks:

01. A Minor Melody
02. I'll Be Seeing You (Sammy Fain)
03. Harvest
04. Trois Deux Tout Seul (Martijn Vanbuel)
05. Joy
06. Prasad Alaap (Martijn Vanbuel)
07. Prasad (Martijn Vanbuel)
08. The Bakery
09. Strong Woman

alle andere composities zijn van de hand van Tim Finoulst

more info:

year: 2016

artist: Tim Finoulst

label: SoulFactory Records

distribution: Sonic Rendezvous

musicians:

Tim Finoulst: guitar
Daniel Jonkers: drums
Martijn Vanbuel: double bass