© Rootsville.eu

Toronzo Cannon
The Chicago Way

review: Freddie
©Rootsville 2016

We kunnen wel stellen dat deze Toronzo Cannon op het ogenblik het boegbeeld mag worden genoemd van de Chicago Blues. Daar waar hij met vorig album nog bij Delmark zat is hij nu gehuisvest bij Alligator Records en dat zal hem geen windeieren hebben gelegd.  Toronzo Cannon speelt niet alleen Chicago blues hij ademt het ook uit en werd er zelfs geboren.

‘The Chicago Way’ is dus als titel van zijn nieuwe album niet uit de lucht gegrepen waarbij we 12 nieuwe tracks kunnen horen.  Toronzo dat zijn stevige ‘guitarlicks’ en een al even stevige stem die de blues weer tot leven weten te wekken. Op de nummers ‘Fine Seasoned Woman ‘ en ‘Midlife Crisis’ krijgen we met Doug Corcoran, Steve Eisen en Robert Collazo zelfs een indrukwekkende 'horn section' te horen.

Op nummers als 'Jealous Love' krijgen we ook Borther John Kattke in opperbeste doen te beluisteren waarbij deze soulblues mede door diens B3 een warmer geluid met zich mee krijgt. Zijn invloeden haalde hij bij Buddy Guy en Junior Wells naar wie hij als tiener luisterde want hij kocht zijn eerste gitaar pas op 22-jarige leeftijd. Buddy Guy zijn sound komt daardoor ook tot leven in 'Chickens Comin’ Home To Roost'. Een Buddy Guy die we deze zomer ook op Blues Peer mogen verwachten.

Op 'Strength To Survive' lijkt het wel of met de akoestische intro hij de singer-sonwriter toer op wil gaan maar dat euvel wordt al vlug de wereld uit geholpen door de daaropvolgende gitaarrifjes waarbij we terug de Toronzo Cannon ontdekken zoals we deze kennen. Tussen al dit Chicago blues geweld vallen dan ook meteen 2 bluesballads op zoals 'When Will You Tell Him About Me' en het mooie 'I Am'.

Zonder tijfel een nieuwe boost voor deze Toronzo Cannon door in zee te gaan met Alligator Records.


Tracks: 

01. The Pain Around Me
02. Bad Contract
03. Walk It Off
04. Fine Seasoned Woman 
05. Jealous Love 
06. Midlife Crisis 
07. Chickens Comin’ Home To Roost
08. Strength To Survive 
09. When Will You Tell Him About Me? 
10. Mrs. From Mississippi
11. I Am

more info:

year: 2016

artist: Toronzo Cannon

label: Alligator Records

musicians: 

Toronzo Cannon
Brother John Kattke 
Pete Galanis
Larry Williams 
Melvin “Pooky Stix” Carlisle 
Doug Corcoran 
Robert Collazo
Steve Eisen 
Blaise Barton
Melon “Honeydew” Lewis