© Rootsville.eu

Van Dyck Inc.
Further On Up The Road

review: Freddie
©Rootsville 2016

Na hun debuutalbum ‘Gimme Your Change’ uit 2012 vonden ze het bij Van Dyck Inc. De tijd aangebroken om voor het grotere geld te gaan en brengen in februari 2016 nu hun ‘Further On Up The Road’ op de markt. Het begon allemaal reeds dertig jaar geleden toen twee uit Hamburg afkomstige gitaristen tijdens een blues sessie in Bremen contact kregen met de Nederlandse zanger Jan Rietdijk.

Door hun samenwerking werd er gedurende al die jaren zorgeloos muziek gemaakt met groepen als ‘Backstreet Blues Band’ een ‘JJ & The Shuffle Kings’ waaruit dan deze Van Dyck Inc. is ontstaan. Met het brengen van de muziek zoals zij het voor ogen zien kregen ze een hechte band. Zij, dat zijn zanger Jan Rietdijk, Werner Willms op gitaar, aan de piano en keyboards Dietmar Könken en de ritme sectie die bestaat uit Dieter Winge op de basgitaar en drummer Andy Gellert.

Met een mix van voorbeelden als Van Morrison, Ry Cooder, Little Feat en John Hiatt brengen ze hier op dit album 10 zorgeloze Americana & blues waarbij het genieten is vanaf opener ‘Dear Sweet Goodness’. Een voorbeeld van happy feeling blues zoals we het kennen van uit de tijd toen Lee McBee en Mike Morgan het nog lieten swingen. Dat Jan Rietdijk het ook in zich heeft om prachtige nummers te schrijven kan je horen op ‘Hard Time’, een heerlijk nummer met een ondertoon van heerlijke slide van de hand van Werner Willms.

Het brengen van werk van John Hiatt brengt soms het gevaar met zich mee dat je nummers aan het vergelijken bent maar hun versie van deze zijn ‘Feels Like Rain’ geeft je zo een gevoel van rust dat je zelfs den John even gaat vergeten, dus knap werk hoor!  Na even in dromenland te zijn verbleven wordt je onmiddellijk terug opgeschrikt door het swingende ‘It Ain’t Easy’ van de hand van gitarist Werner die bij dit nummer de nodige ruimte laat aan zijn kompaan Dietmar Könken aan de black & white keys.

‘I Can Tell’ kennen we uiteraard van Ellas McDaniel aka Bo Diddley dat deze schreef samen met Samuel Smith en ook werd gebracht door Kim Wilson en zijn FT's. Deze vijf gasten brengen het een beetje anders en dan komen we weer uit bij het subtiele slide werk op dit album. Van voorbeeld Van The Man halen ze deze zijn ‘Into The Mystic’ van onder het stof en eerlijk de versie van Van Dyck Inc. heeft zeker zoveel body als deze van de meester zelve. Met ‘Alone In The Dark’ grijpen ze terug naar het werk van John Hiatt maar daar zijn we helemaal niet boos om. Heerlijk grooves komen vrij bij het beluisteren van dit nummer.

Toch best wat covers op deze ‘Further On Up The Road’ en omdat we nu ook niet altijd met bloemen werpen vinden we hun versie van ‘The Jealous Kind’ best wel aardig maar hier mis ik toch een beetje de echte smeekbede van Delbert McClinton, of is het muggenziften. Iets wat ze dan weer voor de volle 100% goedmaken bij uitsmijter ‘Sweet Serenity’. Voor diegene die nog op zoek zijn voor hun podium te vullen met zorgeloze en lekker in het oor liggende blues….de 'Van Dyck Inc.' zeker niet vergeten, je zal het je niet beklagen.TOP!!! Met een extra vermelding voor gast Axel Rosenbaum op de bluesharp. En ik zou zo zeggen....till further on up the road!

 

Tracks:

01 Dear Sweet Goodness
02 Hard Time
03 Feels Like Rain
04 It Ain't Easy
05 I Can Tell
06 Into The Mystic
07 Alone In The Dark
08 Romance Without Finance
09 The Jealous Kind
10 Sweet Serenity


more info:

year: 2016

artist: Van Dyck Inc.

label: Starfish Music

booking: Van Dyck Inc.

musicians:

Jan Rietdijk: vocals
Werner Willms: guitar & slide
Dietmar Könken: piano & organ
Dieter Winge: bass
Andy Gellert: drums

special guest:

Axel Rosenbaum: harp