© Rootsville.eu

Various Artists
Blues For Big Walter

review: Freddie
©Rootsville 2016

Deze ‘Blues For Big Walter’ is een compilatie van verschillende harmonica spelers en een hommage aan Big Walter Horton. Het was Ronnie Owens die op het idee kwam om deze verzamelaar te gaan samenstellen en als producer kreeg hij voor dit project ook hulp van Bob Corritore.

Big Walter ‘Shakey’ Horton (1917-1981) was samen met Little Walter de grondleggers van de ‘electrified harmonica’ en stond bekend om zijn diepe toon op dit instrument waarbij hij veelal maar één enkele noot gebruikte. Walter werd geboren op 6 april 1917 (al zijn er verschillende geboorte datums bekend) in Horn Lake Mississippi en leerde zichzelf het instrument bespelen vanaf zijn 5 jaar. (more info: Big Walter Horton Tribute)

Na in Memphis gewoond te hebben verhuisde hij begin jaren 50-tig richting Chicago en toen Junior Wells de band van Muddy Waters verliet nam ‘Shakey’ in 1953 gedurende 1 jaar diens plaats in. Big Walter kreeg de nicknames  ‘SHakey’ en ‘Mumbles’ toegedeeld omdat hij tijdens het bespelen van de harmonica veelal zijn hoofd bewoog in plaats van zijn instrument.

De sessies van Mark Hummel, Li'l Ronnie Owens en Andrew Hill werden opgenomen in de Montrose Studio in Richmond Virginia op 18 januari 2016.

Op deze verzamelaar vinden we ook ‘Easy I & II’ terug van respectievelijk Mark Hummel en Andrew Hill. Een instrumentaal nummer dat werd opgenomen in 1953 en ook als één van zijn grootste hots mag worden genoemd. Opener van dit album is evenwel ‘Someday’  met als vertolkers Kim Wilson op de bluesharp en als zanger Big Jon Atkinson.

Het nummer ‘She Loves Another Man’ werd al in 1992 vastgelegd door Jimmy Rogers en Bob Corritore aan de harp. Jimmy Rogers overleed een vijftal jaren later op 19 december 1997. ‘Great Shakes’ is een nummer dat hier gebracht wordt door Kurt Crandall en werd opgenomen in Nederland met Steven van der Nat op de gitaar en bassist Jules van Brakel.

Naast het werk als producer aan deze ‘Blues For Big Walter’ neemt Ronnie Owens de harp ter hand op de nummers ‘We’re Gonna Move To Kansas City’, ‘Need My Baby’ en afsluiter 'Think Big'. De opmerkelijkste  tribute aan Big Walter Horton komt op dit album misschien wel van Sugar Ray & The Bluetones want hun hommage duurt maar even 18.47 minuten en bevatten de nummers That’ Ain’t It, het gekende Walter’s Boogie, Everybody’s Fishing, I Don’t Get Around Very Much’ en ‘Blueberry Hill’. Mark Wenner tekent hier op dit album voor de nummers ‘Worried Life’ en ‘Walking By Myself’.

Een 'legacy' die iedere blues fanaat zeker en vast in zijn collectie moet hebben zitten ware het niet dat het werk van Big Walter Horton is opgenomen door een keur van harmonica spelers en vakkundig is samengesteld door Ronnie Owen aka Li'l Ronnie.

 

Tracks:

01. Someday
02. She Loves Another Man
03. Worried Life
04. If It Ain't Me
05. Hard Hearted Women
06. Great Shakes
07. We're Gonna Move To Kansas City
08. Sugar Ray Medley
09. Evening Shuffle
10. Easy
11. Walking By Myself
12. Little Boy Blue
13. Need My Baby
14. Esay II
15. Rambling On My Mind
13. Think Big


more info:

year: 2016

label: EllerSoul Records

distrubution: City Hall Records

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)

featuring:

Kim Wilson with Big Jon Atkinson
Mark Wenner
Sugar Ray & The Bluetones
Bob Corritore with Jimmy Rogers and Robert Lockwood Jr.
Mark Hummel
Steve Guyer
Li'l Ronnie Owens
Kurt Crandall
Andrew Alli