© Rootsville.eu

Gus McKay
Talisman


© Rootsville 2017

Om meteen vrolijk van te worden valt deze 'Talisman' van Australiër Gus McKay wel onmiddellijk naast de boot. Desalniettemin is zijn muziek van een zeer hoogstaande kwaliteit en het beluisteren meer dan waard. Het lijkt wel of deze Gus McKay zich samen met zijn muzikanten diep in de outback van het 'John Forrest National Park' in Glen Forrest WA. heeft terug getrokken voor deze unieke nummers te gaan inspelen.

Muzikaal kan je stellen dat dit een mix van blues, rock en zelfs een beetje folk is. 'Fusion' van eenhoog allooi. Het rock gedeelte kom steevast nog uit zijn periode van de punk rock band 'Emu Kickers'. Gus McKay is net meteen een veelvraat wanneer het uitbrengen van albums betreft want zijn laatste registratie dateert al van 2010.

Het enige instrument dat je niet waarneemt op deze 'Talisman' is misschien wel een 'Didgeridoo' maar voor de rest worden er zoveel mogelijk instrumenten aangereikt om deze 'Talisman' muzikaal te laten kloppen, en dat hoor je ook. Van openingstrack ''Art Of Living' zou je kunnen stellen dat dit een pareltje is van American met Australische roots. Een nummer dat zich al vlug weet op te bouwen tot misschien wel een voorbeeld van moderne' blues-jazz', voor zover dit zou bestaan.

OP 'Fallen Down' krijg je door inbreng van de psychedelische touch op de keyboards van Ronan Charles een flashback richting flower power uit de sixties, waarna je door de trompet van Phil Waldron je in een fusion jazz wereld verdwaalt. Het is ook Ronan Charles die mee aan de knoppen stond om deze 'Talisman' tot een bijzonder geheel te vormen.

'Hundred Acres' is ook weerom een voorbeeld hoe 'Fusion' je kan weg doen dromen in een wereld vol fantasieën, eentje waar een instrumentale versie hoegenaamd niet zou storen. 'Paiwaning Suite' brengt dan weer totaal iets anders door inbreng van banjo, zoiets als hillbilly on 'speed'. Met 'Gingin Morning' belanden we ergens op een veranda in de 'middle of nowhere' bij het opkomen van de Tasmaanse zon na een of andere one night stand.

Voor mij hiervoor totaal onbekend deze Gus McKay maar achteraf diep onder de indruk van zijn soms zwaar psychedelische oorlogsvoering met de diverse instrumentaria waarmee deze 'Talisman' werden ingeblikt. Straffe kost.

tracks:

01 Art of Living Sample Track
02 Fallen Down
03 Hundred Acres
04 Piawanning Suit
05 The Man
06 Muse
07 Bohemian Life
08 Murchison Sequel
09 Gin Gin Morning
10 Last Dance

 

more info:

year: 2017

artist: Gus McKay

label: independent

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

musicians:

Gus McKay: guitar, vocals, harp
Ronan Charles: drums, keys & percussion
Taishokoto: tenor sax
Phil Waldron: bass, double bass, pedal steel, banjo, fidlle, trumpet, cello & bouzouki
Paul 'Pax' Andrews: tenor sax on #06