© Rootsville.eu

Alastair Greene (US)

tiltle: Dream Train
music: blues
year: 2017
label: Rip Cat Records

info artist: Alastair Greene
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2017


Alastair Greene is afkomstig van Southern Cal. Hij is in de eerste plaats gekend om zijn kwaliteiten als ‘songwriter’ en daardoor een graag geziene collega is in de muziekwereld. Alastair Greene heeft ook steeds een hechte samenwerking gehad met Alan Parsons en werd in het verleden met regelmaat gevraagd om als voorprogramma op te treden bij groten als The Fabulous Thunderbirds, John Mayall, Lucky Petersen, Lonnie Brooks en Joe Bonamassa en wanneer je voor deze laatste toch het voorprogramma mag verzorgen moet dit toch al iets betekenen.

Naast vaste waarde van de band, Austin Breede (drums) en Jim Rankin (bass), werd voor zijn nieuwste album ook beroep gedaan op enkel smaakmakende namen als Walter Trout, Debbie Davies, Mike Finnigan, Dennis Gruenling en Mike Zito, een duidelijke 'dream train'. Uiteraard zijn voor deze 'Dream Train' de nummers zo goed als allemaal geschreven door Alastair Greene uitgezonderd 'Nome Zayne' waarvoor de credits gaan naar Billy Gibbons, een nummer dat zijn release kent op deze 'Dream Train'.

Dat Alastair Greene zich verbonden voelt met de muziek van ZZ Top kan je duidelijk opmaken op de openingstrack 'Dream Train'. Persoonlijk leerde ik Alastair Greene kennen met het album 'Walking in Circles' uit 2009 en vanaf toen bleef mijn interesse aangewakkerd. Zijn muziek is een fusion van blues en Southern rock. Doorheen zijn carrière speelde hij samen met Eric Brudon, Coco Montoya, Savoy Brown en natuurlijk ook met Walter Trout en Debbie Davies.

Dit stevig opgebouwde 'Dream Train' bevat 13 tracks waarbij snedige gitaarrifs als een rode draad doorheen het album lopen zoals bij het heftige 'Bid Bad Wolf'. Na zijn debuutalbum 'A Little Wiser' uit 2001 is dit voor Alastair zijn 9de album al dan iet met zijn band of in samenwerking met...Zo was er in 2006 een samenwerking met Frank Goldwasser.

Klinkende namen dus al medewerkende muzikanten en op 'Another Lie' horen de liefhebbers meteen dat hier een Walter Trout de leadguitar speelt. De samenwerking met de 'black & white keys' van Mike Finnigan geven op nummers als 'Another Lie', DareDevil' en 'Iowa' een duidelijke meerwaarde. Op het instrumentale 'Song For Rufus' neemt Alastair Greene de akoestische versie van de six-strings ter hand en brengt dit nummer een beetje verpozing alvorens ze er terug stevig rockend tegenaan gaan met 'I'm The Taker'.

Met het footstompin' Delta nummer 'Rain Stomp' komen we in de wereld van R.L. Burnside terecht, stevige en doordringende slide. Op het album vinden we dan terug een rustpunt bij het nummer 'Iowa', nogmaals een instrumentaaltje waar je enigszins kan stellen van een 'cool down'. Mike Zito laat zijn gitaar duidelijk spreken op 'Down To Memphis'. Heavy Southern rock in het straatje van Gov't Mule alvorens uptempo af te sluiten met 'Lucky 13'.

With this 'Dream Train', Alastair Greene, he's rolling a seven...

 

tracks:

01 Dream Train
02 Big Bad Wolf
03 Nome Zayne
04 Another Lie
05 Song For Rufus
06 I’m The Taker
07 DareDevil
08 Grateful Swagger
09 Rain Stomp
10 Demons Down
11 Iowa
12 Down To Memphis
13 Lucky 13

musicians:

Alastair Greene: vocals & guitar
Austin Beede: drums
Jim Rankin: bass

guests musicians:

Walter Trout: guitar on #4
Debbie Davies: guitar on #8
Mike Finnigan: Hammond on #4,7,8,11
Mike Zito: guitar on #12
Dennis Gruenling: harmonica on #7