© Rootsville.eu

Albert Castiglia (US)

tiltle: Up All Night
music: blues - bluesrock
year: 2017
label: Ruf Records

info artist: Albert Castiglia
promotion: Ruf Records

© Rootsville 2017


Voor de opnamen van zijn 7de album trok Albert Castiglia richting 'Dockside Studios' in Louisiana. Als producer koos hij voor niemand minder dan Mike Zito wie naast een uitstekend gitarist en songwriter ook al een tijdje de skils heeft ontwikkeld als producer. Na het vorig jaar uitgebrachte 'Big Dog' (album report) krijgen we ook nu een album met 11 uitstekende nummers waarbij de gitaarlicks een rode draad vormen bij deze rauwe blues.

Geboren in New York moeten we toch stellen dat deze Albert Castiglia iemand is van het zuiden want reeds op jeugdige leeftijd verhuisden zijn ouders richting Florida en meer bepaald naar Miami. Het was daar dat hij einde vorig eeuw zijn debuut maakte en toetrad tot de MBA. In 1997 werd hij uitgeroepen als beste bluesgitarist. Zijn grote doorbraak kwam er evenwel toen hij door Junior Wells werd opgemerkt. Na Well's dood speelde hij even in de band van Sandra Hall maar in 2002 stapt hij uit de schaduw en verscheen zijn debuutalbum 'Burn'.

Het begon Albert Castiglia meer en meer voor de wind te gaan en in 2014 tekende hij bij het label van Thomas Ruf. Na ''Solid Ground' en het vorig jaar uitgebrachte 'Big Dog' verschijnt er dus nu zijn 3de album bij 'Ruf'. In Europa zagen we Albert Castiglia samen met Mike Zito en Sugarya Rayford nog aan het werk met 'The Blues Giants'. (concert reports: De Bosuil - Zingem)

Met opener 'Hoodoo On Me ' herkennen we dadelijk al het stevigere werk dat eigen is aan deze Albert Castiglia waarna hij stevig rockend verder gaat met de titeltrack 'I Been Up All Night', een nummer waar snedige rifjes en heel wat 'Wah Wah' deel van uitmaken. Met 'Three Legged Dog' tapt Castiglia uit een nader vaatje door toevoeging van 'rap'. '95 South' is dan weer Castiglia ten voeten uit alsof je midden in de bezongen 'hurricane' zit. 'Woman Don't Lie' wordt naast het gitaarwerk van deze bluesrocker ook gedragen door de zeer strakke ritme sectie.

Op 'Unhappy House Of Blues' en 'Delilah' krijgt Albert Castiglia hulp van Johnny Sansone die zijn 'howlin' harp' laat spreken. Het hoeft niet altijd ronkend en rockend te zijn, luiter maar eens naar het slowbluesje 'Quit Your Bitchin ' of het afsluitende 'You Got Me To That Place' een akoestisch footstompin' Delta bluesje..

Dit album werd opgedragen aan Eva Ruf.

 

tracks CD:

01. Hoodoo On Me
02. I Been Up All Night
03. Three Legged Dog
04. 95 South
05. Knocked Down Loaded
06. Quit Your Bitching
07. Woman Don't Lie
08. Unhappy House Of Blues
09. Delilah
10. Chase Her Around The House
11. You Got Me To That Place

personnel:

Albert Castiglia: vocals & guitar
Jimmy Pritchard: bass
Brian Menendez: drums

special guests:

Mike Zito: guitar & vocals
Sonny Landreth: slide guitar
Johnny Sansone: harp
Lewis Stephens: keyboards