© Rootsville.eu

Andrea Marr (Aus)

tiltle: Natural
music: soul - soulblues - funk
year: 2017
label: independent
distribution Australia: Only Blues Music

info artist: Andrea Marr
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2017


With Andrea Marr's new album you bring a natural exciting and floorfillin' soul explosion into your life...

Toen ik bij de nieuwe albums verzonden door promotor Frank Roszak deze 'Natural' van Andrea Marr beluisterde toverde dit onmiddellijk een 'smile' op mijn gezicht van hier tot down under. Niet enkel omdat het nieuw materiaal was dat Frank doorstuurde maar vooreerst omdat deze in Sri-Lanka geboren bevallige Andrea Marr de bezitster is van een onvervalste soulstem. De andere reden waarom ik een bijna hilarische lachbui verzeilde is dat we hier steeds maar weer te horen krijgen dat er weinig nieuws onder de zon is. Dit niettegenstaande we zoveel goed en zeg maar super materiaal krijgen doorgestuurd door mensen als Frank Roszak. Ik begin er zelfs de moed bij te verliezen wanneer we dadelijk bij 'new releases' de verantwoordelijken voor clubs en festivals op de hoogte stellen toch weer tot de conclusie komen dat ze vastgeroest blijven in de aloude gewoonte van...die ken ik niet. Dus hier met deze Andrea Marr de zoveelste wake-up call...

Samen met haar ouders en twee oudere broers was er in de armoedige buurt in Colombo (Sri-Lanka) geen toekomst voor hun weggelegd en dus verhuisde de familie maar richting Australië. Omdat Andrea Marr opgroeide in een muzikale familie stond het uiteraard in de sterren geschreven dat zij het zou gaan maken in de muziekwereld.

Sinds de blues & soul scène down under in 1999 met deze Andrea Marr kennis kwam te maken veranderde ook het leven van deze outstanding soulsinger. De geboorte van een nieuwe 'Soul Diva' was nakende. Het is voor deze dame een klein kunstje om soul, rhythm 'n blues, funk, blues en gospel in elkaar te laten overvloeien. Het hoeft dan ook geen betoog dat Anrea Maar al meteen in de prijzen viel bij de Aussies. In 2002 bracht ze het meteen tot 'Female Artist of The Year' mede door haar album 'Sassified'. Het jaar 2005 leverde haar de award op van 'Blues Performer of The Year' op.

Ook aan de andere kant wan de wereld werd deze Andrea Marr dadelijk opgemerkt en zo bracht ze bij Chicago’s Blue Skunk label haar album 'Little Sister Got Soul' in 2008 op de markt. Het moment ook voor deze Andrea Marr om maar meteen een wereldburger te gaan worden. A true globetrotter. Met deze nieuwe 'Natural' staat haar conto op '7' en meteen na het beluisteren moeten we vast stellen, hell yeah this is natural...soul.

Pure nostalgie naar de area van Stax en Motown komen hier op dit 11 nummers tellende album weer tot leven. Beelden van een Aretha Franklin of een Betty Wright worden terug op mijn netvlies gebrand bij het beluisteren van dit album. Daarboven staat nog dat 9 van de 11 nummer originals zijn, waarvan er vier door Andrea zelf zijn geschreven al dan niet in co-writing. Uitstekende vertolkingen zijn er ook van Marva Whintey's klassieker ‘What Do I Have To Do’ met daarin een sublieme trompet solo van Funky Hitman, Sean Rankin.

Openen doen Andrea Marr en haar Funky Hitman in de sfeer van een onvervalste Stax vertolking met het soulshakin' 'Force Of Nature'. Wanneer we stellen dat deze Andrea Marr van origine een blues singer moeten we ook besluiten dat dit een 18 karaats soul Diamant is. Opzwepende blazers zijn als een rode draad doorheen dit album zoals bij her funky 'Rock Steady'. Een ware herbeleving van de 'rhythm 'n blues era' uit de sixties. Oustanding is zeker ook het nummer 'Credits' en horen we daar niet een nieuwe 'Queen of Soul'. Om helemaal terug in het tijdperk van 'soul' te belanden brengen ze met 'Snakes' de funky grooves van Fred Wesley & The JB's weer tot leven.

Stoom aflaten kan je op de soulballad 'Grateful' waar deze Andrea Marr ons mee terug neemt naar de hemelse periode van een Gladys Knight en haar Pips. It's like takin' back the midnight train to Georgie. WOW! Afsluiten doen ze hier op deze 'Natural' met het jazzy getinte 'Sticks and Stones', eentje waarop Randy Crawford en de Crusaders jaloers op zouden zijn. Hoeft het nog gezegd dat er nog genoeg 'good bands' voorhanden zijn...

 

tracks:

01. Force Of Nature
02. Rock Steady
03. Mama Got It Wrong Sometimes Too
04. Grateful
05. That's Where Love Ends
06. Let's Take It To The Bedroom
07. Credit
08. What Do I Have To Do
09. Snakes
10. Real Good Man
11. Sticks And Stones

personnel:

Andrea Marr: vocals

The Funky Hitmen:

Dave Reynolds: guitar
Rob Little: bass
Roby Corelli: drums
Sean Rankin: trumpet
Stuart Byrne: Baritonsax
Jeff Mead: tenorSax
Cameron Fallaw: Hammond organ
Steve Temple: bass
Paul Agnas: drums
Cam Scott: keys
Andy O'Conell: tenorsax
Dave Palmer: trombone

backing vocals: Andrea Marr, Shobana Sebastian, Cam Scott, Darius Tagaloa, John Talo