© Rootsville.eu

Ani DiFranco
Binary


© Rootsville 2017

Angela Marie Difranco aka Ana DiFranco heeft als nickname 'Little Folksinger' meegekregen maar dit heeft enkel en alleen te maken door haar gestalte want voor de rest hebben we hier te maken met een zeer grote dame. Met al meer dan 20 albums achter haar naam is deze uit Buffalo NY. komende singer-songwriter ook bekend als een uitermate activiste en komt ook openlijk uit voor haar biseksualiteit.

In haar nummers gaat ze geen enkel onderwerp uit de weg en dus gaan haar nummers niet zelden over oorlog en armoede. Het is inmiddels al 3 jaar geleden dat haar studioalbum 'Allergic to Water' op de markt kwam. Nu met deze 'Binary' staat ze er terug en dit is exact 27 jaar na haar debuutalbum 'Ana DiFranco' dat toen ook al werd uitgegeven op haar eigen 'Righteous Babe' label.

Al was ze in eerste instantie een folk-rock muzikante toch ligt dit nieuwe albumdicht bij het commerciële van de folk. Met duidelijke invloeden van hip hop en jazz brengt ze hier een 11-nummers tellend album waarmee ze duidelijk een breder publiek wil bereiken. Het lijkt er op of ze fusion in de folk wil laten integreren.

Van het hitgevoelige 'Binary' waarbij hip hop, funk en jazz hand in hand gaan over het diep doordringende 'Alrighty' tot het rockende 'Spider' lijkt Ani DiFrance hier een brede waaier aan mogelijkheden aan te willen boren, waarin ze ook slaagt in haar opzet. Met namen als Maceo Parker en Ivan Neville heeft ze duidelijk gekozen voor klinkende namen tijdens de opnamen.

'Play God' was het eerste nummer dat geselecteerd werd om als single op de markt te komen en met 'Deferred Graftification' wil ze de vorige president Barrack Obama nog eens in de spotlights zetten. Het album werd gemixt door Tchad Blake die ook al werkte met o.a. de Black Keys, Pearl Jam en Sheryl Crow.


tracks:

01. Binary
02. Pacifist's Lament
03. Zizzing
04. Play God
05. Alrighty
06. Telepatic
07. Evenmore
08. Spider
09. Sasquatch
10. Terrifying Sight
11. Deferred Graftification


more info:

year: 2017

artist: Ani DiFranco

label: Righteous Babe

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)