© Rootsville.eu

Bendik Brænne (Nor)

tiltle: The Last Great Country Swindle
music: Americana - Alt-country
year: 2017
label: Bendix Records

info artist: Bendik Brænne
promotion: Pias Benelux (Sjuul Kok)

© Rootsville 2017


Doordat de temperaturen hier in de Lage Landen nu meer beïnvloed worden door het hoge noorden lijkt het erop of de stroom van nieuw album materiaal ook aan deze invloed onderhevig is. Eentje daarvan is het nieuwe album van singer-songwriter Bendik Brænne. Met deze 'The Last Great Country Swindle' brengt dit Noors rock 'n roll fenomeen zijn 3de album uit en dit zonder meer geen afzetterij te noemen. Voor dit album bracht hij diverse Noorse muzikanten samen maar vooral de medewerking van de Canadese Daniel Romano loopt hierbij in de kijker.

Voor het schrijven en/of bewerken van de 9 nummers voor deze 'The Last Great Country Swindle' haalden Bendik Brænne en zijn broer Marris de inspiratie uit de jaren 70-tig, en meer bepaald bij namen als de Beach Boys en Dr. John. Een andere inspiratie voor het maken van dit album werd onttrokken aan Fiesta band Los Plantronic's Tour Bus. De samenwerking met Daniel Romano is hoegenaamd niet toevallig te noemen en omvat op dit album naast de backing vox en gitaar ook nog drums en synthesizer. Ook het art-work is een idee van Romano.

Het resultaat werd een ongepolijst en dynamisch album waarbij er geen ruimte werd voorbehouden voor compromissen. Openen doen ze hier met een eigen arrangement op Del Shannon's hit uit 1961, Runaway. Weglopen doen ze hoegenaamd niet want door de lichte Mariachitoets van de blazerssectie krijgt deze 60-ties klassieker toch een geheel nieuw leven toebedeelt. Met nummers als het zomerse 'Ain't Nobody Like Me' en 'Summerfield' slaagt deze Bendik Brænne en zijn gevolg het retro aspect van dit album te behouden.

'Worries Me' krijgt op dit album vooreerst een funky intro alvorens de gitaren zich meester maken over deze song. Met de prachtige ballad 'Sunshower' sluit Bandik Brænne zijn pleidooi voor het verleden hier in volledige schoonheid af....of toch niet helemaal want daar is de Mariachi sound weer.

 

tracks:

01 Runaway
02 Ain't nobody like be
03 Summerfiled
04 I'll be gone tomorrow!
05 Worries me
06 Quick loving hearts
07 I got (every thing but you)
08 Close to the ground
09 Sunshower
10 Runaway (outro)

musicians:

Lars Erik Larsen
Kjetil Jakobsen
Martin Windstad
David Walfumod
Daniel Romano
Sindre Blostrupmoen
Elvin Solheim
Mari Persen
Amunbd Maarud
Ellen A.W. Sunde
Bendik Brænne