© Rootsville.eu

Big Time Bossmen
Working on a Plan


© Rootsville 2017

We schrijven 2012 toen vier rockin' roots & nasty Wetteraars zich kwamen te verenigen in 'Big Time Bossmen' Hun 'plan' was de rootswereld in ons landje eens terug op zijn kop zetten en in oktober 2016 doken ze samen met Walter Broes de studio in om enkele van hun spinsels te laten digitaliseren. Met WB de studio in trekken, dan hoeven we je niet te vertellen wat het resultaat zou worden. Ophitsende rockabilly en rock 'n roll maar dan ditmaal doordrongen van swampy blues en zelfs een vleugje country.

Nu komen ze al dadelijk op de proppen met 'Working on a Plan' en dat is een 13 nummers tellende album waar je onmiddellijk in 'the mood' wordt gebracht voor een feestje. Twaalf nieuwe originals en een sterk swingend arrangement op Ruth Brown haar '5-10-15 Hours...Of Your Love' uit 1957. Jivin' with a swampy guitar!

Deze 'Big Time Bossmen' bestaan uit David Bauwens aka Dick Hardy op de vocals & bluesharp, Piet Vercauteren aan de gitaar, Bruno Dierick aan de upright bass en drummer Rien Gees. Met opener 'Make My Way' maken ze al onmiddellijk duidelijk wat hun visie is en de signature van een Walter Broes is hier al dadelijk meer dan aanwezig. Van origine uit rockabilly dus maar met hun 'Baby What's Wrong' en de intro bij het bewerken van de 'cowbell' doen ze me toch enigszins terugdenken aan die iconische S.C.O.T.S. en daar is uiteraard niets mis mee want that's the kind of r'n'r that we like, een nummer waar ook mede door de bluesharp diverse stijlen zijn in waar te nemen.

Voor de liefhebbers van onvervalste rockabilly krijgen we dan verder ook 'That's My Gal' en 'The Last Fuck'. 'Wolfman' is dan weer 'food for tought' want of ze met dit 'swampy' nummer ook onze bluesman willen eren is dan weer niet zo duidelijk maar desalniettemin is het een welgekomen intermezzo op hun opzwepende muziek. We schreven het al, slechts '1' cover op dit uniek album en ook al is dit een oudje toch blijft deze '5-10-15 Hours ons de nodige liefde bijbrengen.

Als die-hard fan van onze helaas teloorgegane 'Sniffers' kan 'Wouldn't That Be Great' alleen maar een 'big smile' op ons wezen toveren en zo ook bij de liefhebbers van dit roots-rock ritme waarna het funky en footstompin' 'Bartender' hun diversiteit aan nummers met deze 'king size song' weer extra in de verf komt te zetten. Met hun 'Big Time Bossmen' flirten dan ze dan weer eventjes met 'Western Swing'. Country swing geeft mede door de 'fiddle' van een Dirk Naessens altijd wel een positieve indruk en dus laten we het effect op een vrouwtje ons welgevallen.

Damn you they're good wanneer ze terug de bluesy howlin' sound hanteren waarna ze afsluiten met een typisch WB intro'ke op 'Take No Prisoners' en misschien lonken ze naar de leegte die onze ooit beste roots-rockers achter hebben gelaten we kunnen er niet rouwig om zijn want we all love it!!

Dit album wordt uitgebracht bij het toch nog wel kersverse label 'Rootz Rumble' en na WB & The Mercenaries hun succesvolle 'Movin' Up', het immens mooie 'Elixir For The Drifter' van Mary's Little Lamb en de heropleving van de r&b swing met 'Have You Heard?!' van de Tinez Roots Club is er nu deze 'Working on a Plan' van Big Time Bossmen en kunnen we alleen maar besluiten van...we want more!!! En nee we doelen niet op 'de Gary' maar op de inventiviteit van de mensen van Rootz Rumble en hun meer dan uitstekende keuze van muziek. It's a 'voodoo' working ;-).


tracks:

01. Make My Way
02. Baby, What's Wrong
03. That's My Gal
04. Wolfman
05. The Last Fuck
06. 5-10-15 Hours
07. Wouldn't That Be Great
08. Bartender
09. Big Time Bossman
10. The Effect I Have On Women
11. Damn You Woman
12. Sneaky Messaround
13. Take No Prisoners


more info:

year: 2017

artist: Big Time Bossmen

label: Rootz Rumble

booking: mail

distribution: Sonic Rendezvous

musicians:

David Bauwens (Dick Hardy): vocals & bluesharp
Piet Vercauteren: guitar
Bruno Dierick: Upright Bass
Rien Gees: drums

special guests:

Pieter Akkermans: Hammond #2,8,12
Dirk Naessens: fiddle #10
Dirk Lekenne: slide #4