© Rootsville.eu

Bjøro Håland (Nor)

tiltle: Tracks
music: country, crooner
year: 2017
label: Grappa Records

info artist: Bjøro Håland
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2017


Bjøro Håland is al meer dan 50 jaar een geprezen country zanger in zijn thuisland Noorwegen waar hij op 6 oktober 1943 werd geboren in, hoe toevallig kan het zijn...Haland. In 1960 emigreerde hij op 17-jarige leeftijd naar de States waar hij zijn brood kwam te verdienen als bouwvakker maar ook deeltijds zong in de plaatselijke kroegen. Het is daar dat Bjøro Håland ook zijn vrouw leerde kennen. Zes jaar later, in 1966 besloot Bjøro Håland evenwel terug te keren naar Noorwegen waar hij tot vandaag de dag als country zanger is aan de kost komt. Zijn debuutalbum kwam uit in 1970. Het moet zijn dat daar in het hoge noorden het 'www' soms bevroren lijkt want dit ongeveer alles wat er van hem is te vinden.

Nu stelt 'Pias' het nieuwste album voor van deze Bjøro Håland met als titel 'Tracks'. Het is mede dank zij het 'Grappa' label dat dit nieuwe album tot stand is gekomen. Alhoewel het onder de noemer 'country music' valt kunnen we hem ook onderbrengen bij de talrijke crooners. Het is trouwens op die manier dat Bjøro Håland zijn muziek tot bij ons wil brengen, als een Tony Bennett in Noorwegen.

Op het album vinden we 12 nummers terug met het merendeel covers maar ook met eigen werk zoals 'Lonesome Kind'. Van de Amerikaanse singer-songwriter vinden we ook het lekker luisterende 'Good Time Charlie's Got The Blues' terug. We kennen uiteraard ook allemaal de kaskraker 'Send me The Pillow' van Hank Locklin uit 1958? Wel op deze 'tracks' kan je weer genieten van deze evergreen op de wijze zoals Bjøro Håland op zijn eigen warme manier het brengt. Een nummer waardoor ook een reeks back up singers hebben meegewerkt aan dit album. Sommige youngsters zullen misschien denken dat 'Take These Chains From My Heart' een 'r 'n b' nummer is van Ray Charles maar geloof me, het was country zanger Hank Williams die dit nummer begin jaren 50-tig schreef en dus zal het toen al wel zijn geweest dat Bjøro Håland door de country microbe werd bevangen. Daardoor misschien ook dat hij deze klassieker ook op deze 'Tracks' een plaatsje heeft gegeven. Ook nog een welverdiende vermelding voor zijn versie van Kris Kristofferson's 'Why Me lord', en daarmee zitten we al volop in de sfeer van eindejaar...

 

tracks:

01. It ain't no big thing
02. Wichita lineman
03. Green green grass of home
04. Lonesome kind
05. Good time Charlie
06. Love is like a rose
07. A little bitty tear
08. Send me the pillow
09. Rosa rio
10. Why me lord
11. Take these chains from my heart
12. Are we in trouble now

musicians:

Bjøro Håland: vocals
GT Ugland: acoustic & electric guitars
Frode Mangen: piano
Charlie Blackwater: harmonica
Egil Skjelnes: pedal steel
Per Elias Drabløs: bass
Per Hillestad: drums
Rolf Kristensen: electric guitar on #2

back up singers:

Nina Pernillen Munksgaard
Helga Hægeland
Martin Wikstøl
Håkon Andre Aanonsen
GT Ugland

backing vocals:

GT Ugland