© Rootsville.eu

Blind Boys of Alabama (US)
tiltle: Almost Home
music: Gospel - Soul
year: 2017
label: independent (BBOA Records)
info artist: Blind Boys of Alabama

© Rootsville 2017


Met een titel als 'Almost Home' klinkt het al vast onheilspellend voor de liefhebbers van deze gospel van de 'Blind Boys of Alabama'. Ooit waren het 'The Five Blind Boys of Alabama' maar over een periode van meer dan 75 jaar is het niet meer dan logisch dat er ooit een einde aan zal komen. Misschien ligt de moeilijkheid erin om nog 'Five Blind Boys' te verenigen die dan ook nog eens kunnen zingen. Feit is wel dat het helemaal niet hoeft en we mooie herinneringen genoeg kunnen beleven van hun diepe spirituele songs. Een periode die verder niet commercieel hoeft te worden 'uitgemolken' en dus houden we het bij de originals als Jimmy Carter en Clarence Fountain. Deze laatste zijn medewerking beperkt zich door toedoen van zijn gezondheid enkel tot het inzingen van de albums. Dus na Mahalia Jackson, Th eGolden Gate Quartet, Sam Cooke & The Soul Stirrers, The Staple Singers en 'Blind Boys of Alabama moeten ze maar eens met nieuwe ingevingen komen om met deze heerlijke 'Black Gospel' de Jordaan over te steken. Laat de roem aan diegene die het al verdienden.

De 'Blind Boys of Alabama' dat is een begrip en stonden al meermaals op Blues Peer'. Momenteel bestaat de groep naast Jimmy Carter verder ook nog uit Ben Moore en Paul Beasley, gitarist Joey Williams, drummer Eric 'Ricky' McKinnie, bassist Trae Pierce en Peter Levin aan de keyboards. Hun nieuwe album overbrugt een periode van drie jaar en geeft ons terug dat zalige gospel gevoel zoals we ze hebben leren kennen. Ondanks dat we hen kunnen aanzien alms een instituut wanneer het Gospel betreft en ze in de 60-tiger jaren nog optraden voor Dr. Martin Luther King is het toch maar schrijnend dat deze 'éminence grises' uit de geschiedenis hun nieuwe album in eigen beheer moesten uitbrengen op hun eigenste BBOA label. Door de jaren heen verzeilde 'gospel' enigszins in een vergeethoek maar deze 'Blind Boys of Alabama' hielden vol. Hun volharding werd beloond in 1980 met hun hoofdrol in de Obie Award-winning musical “The Gospel at Colonus”. Ze hebben al vijf Grammy Awards en een  Lifetime Achievement Grammy gewonnen en drie keer opgetreden voor verschillende presidenten.

Gesteund door excellente songwriters bevat deze 'Almost Home' weerom 13 pareltjes en beginnen ze met het door John Leventhal en Marc Cohn geschreven 'Stay On The Gospel Side' en meer woorden hoeven we daar niet aan te besteden, de titel zegt het allemaal. Zeker wanneer we weten dat de in Alabama geboren Blind Boys' Jimmy Carter en Clarence Fountain de 'Great Depression' nog hebben meegemaakt. ' Pray For Peace' is hun versie van een nummer van de North Mississippi Allstars opgenomen nummer en werd opgenomen in Nashville. De ballad 'Singing Brings Us Closer' is van de hand van Phil Cook en hierin wordt een ode gebracht aan de overleden mede oprichter George Scott, de bariton stem die op 9 maart 2005 op 75 jarige leeftijd kwam te overlijden. Naast deze George Scott, Jimmy Carter en Clarence Fountain waren de andere oprichter van deze 'Blind Boys of Alabama' ook nog Velma Bozman Traylor, Johnny Fields, Olice Thomas, en het enige niet binde lid, J. T. Hutton.

Van BoB Dylan krijgen we ook diens overbekende nummer 'I Shall Be Releasd' dat Robert Zimmerman schreef in 1967. Ook het afsluitende 'See By Faith' is er eentje van Bob Dylan. 'I Kept On Walking' werd opgenomen met Los Lobos lid Steve Berlin, een nummer geschreven door Cris Jacobs dat gaat over het vechten tegen allerlei twijfels. Met 'Train Fare' geschreven door Valerie June kiezen ze voro een eerder folky benadering van hun gospels, en met ' I Was Called' bevestigen deze 'Blind Boys of Alabama' nogmaals dat ze tot de top behoren.

tracks:

01. Stay On The Gospel Side
02. Let My Mother Live
03. God Knows Everything
04. Pray For Peace
05. Singing Brings Us Closer
06. Almost Home
07. Live Forever
08. I Shall Be Released
09. Train Fare
10. I Can See
11. I Kept On Walking
12. I Was Called
13. See By Faith

musicians:

Jimmy Carter
Clarence Fountain

Ben Moore
Paul Beasley
Eric 'Ricky' McKinnie
Joey Williams
Trae Pierce
Peter Levin