© Rootsville.eu

Blind Lemon Pledge and Friends
Backwoods Glance


© Rootsville 2017

Daar waar James Byfield aka Blind Lemon Pledge zijn vorig album 'Pledge Drive' een mix was van diverse blues stijlen gaat hij samen met zijn vrienden op dit nieuwe album eerder de blues-folk toer op. Het album dat als titel meedraagt, 'Backwoods Glance' heeft deze producer/multi-instrumentalist opgenomen met enkele vrienden-musici.

Op dit nieuwe album vinden we 12 originals op terug gaande van Americana-country over enkele mooie folk melodieën tot zelfs enkele hartbrekende ballads toe. Op de meerdere nummers is de tweede stem te horen van Maris Malvino die door haar inbreng de nummers een sombere melancholische toets weet mee te geven.

Opener is het vrolijk gevleugelde 'Polly Come Out. Daar waar sommige muzikanten hun muziek een fusion noemen van stijlen noem ik dit maar een Hillbilly-Folksong mede door het timbre en de toevoeging van fiddle en dobro. 'The Hills of West Virgina' is recent nog opgedragen als 'Best Americana Song' daar waar het afsluitende 'Give My Poor Heart Ease' dezelfde eer krijgt toegewezen maar dan in de categorie Gospel.

Nummers als 'Sweet Celine', 'Lynchburg Town', en de gospel 'Give My Poor Heart Ease' zijn niet bepaald nieuwe nummers maar werden vroeger al eens uitgegeven maar door de nieuwe arrangementen passen ze perfect in deze 'Backwoods Glance'. Met het nummers 'Silver Wings' wil Blind Lemon Pledge het harde leven tijdens het werken in de koolmijnen nog eens benadrukken, een nummer over hoop en dromen.

Toch ook even weg van de soms eentonige folkmuziek en zo komen we uit bij 'Ma Belle Cherie' waarmee James Blyfield ons samen met zijn 'friends' terug neemt naar de bayou voor enige rustige Zydeco. Tijdens de opnamen heeft Blind Lemon Pledge zich best wel kunnen amuseren en dat doen wij nu bij het belluisteren van dit resultaat...


tracks:

01. Polly Come Out
02. The Hills of West Virginia
03. Sisters of the Coal Dust
04. Moon over Memphis
05. Lynchburg Town
06. Fayetteville
07. Silver Wings
08. Sweet Celi
09. Carolina Kiss
10. Sunset
11. Ma Belle Cherie
12. Give My Poor Heart Ease


more info:

year: 2017

artist: Blind Lemon Pledge

label: Ofey Records

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

musicians:

Blind Lemon Pledge (James Byfield): vocals, harmonica, guitars
Tom Cline: dobro
Jimi Edwards: keyboards, percussion, vocals
Cal Keaoola: violin, fiddle
Marisa Malvino: vocals
John Pearson: cajon, djembe, percussion