© Rootsville.eu

Bravo Big Band
AnOthEr StOry


© Rootsville 2017

SoulFactory is het jongste Belgisch Jazzlabel bij uitstek en werd opgericht in 2010. Het is tevens het geesteskind van het echtpaar Tutu Puoane met jazzpianist en docent Ewout Pierreux. Uiteraard is het huidige werk van Tutu Puoane ook ondergebracht bij deze SoulFactory en vorig jaar brachten ze nog het uitstekend debuutalbum uit van gitarist Tim Finoulst en zijn Trio.

Big Band jazz is net even dat anders en één van de nog jonge jazz ensembels is zonder meer deze 'Bravo Big Band' die rond de herfst van 2014 vorm kreeg in de helaas ter ziele gegane 'Bravo' jazzclub te Brussel waar ze maandelijks meestal hun eigen composities kwamen uitwerken. Door hun aantreden is hun 'jazzclub' kregen ze zo ook de kans om gerenommeerde gasten uit te nodigen zoals o.a. saxofonist Frank Vaganée, trompettist Jean-Paul Estievenart en jazzpianist Michel Herr.

De eerste aanzet van deze youngsters en nieuwe generatie in de Belgische jazzwereld werd gegeven toen 17 muzikanten deelnamen aan het Brussels Youth Jazz Orchestra. De muzikanten studeerden in België, Nederland en Frankrijk en schreven al geschiedenis door samen muziek te gaan componeren. 2017 is dus het jaartal dat ze nogmaals geschiedenis willen schrijven door het uitbrengen van hun debuutalbum 'Another Story'. Alle composities werden uitgeschreven door leden van deze 'Bravo Big Band' en dit kan toch op zijn minst als opmerkelijk worden beschouwd en levert het bewijs dat in België meer dan voldoende talent aanwezig is. Voor 'The Genius' kregen ze hulp van de Zweeds talentvolle saxofonist en componist Klas Lindquist en 'The Wrong Side' is van de hand van gitarist Thomas Decock, die dit nummer samen schreef met 2 bandleden Guillaume Vierset en Daniel Vanderhoydonks.

Trompettist Thomas Mayade tekende voor 4 van de composities en Quinten De Craecker (trombone), Matthias Van den Brande (tenor sax) en Bart Van Gorp (bas) krijgen de credits voor telkens 1 nummer toegewezen. Hun debuutalbum gaat van swing, met nummers als 'Shut Up and Run' tot over ballads als 'Missing Him', beide toevallig van Thomas Mayade.

De officiële release van deze 'Another Story' zal plaats vinden op 14 april in Cellule 133a in Brussel en ook nog op 9 juli op het Brosella Folk & Jazz-festival.


tracks:

01. Novembre en Décembre
02. The Genius
03. Another Story
04. Shut Up and Run
05. Missing Him
06. Waves of a Troubled Mind
07. Infant Isle
08. The Wrong Side

bonus track:

09. Sauntering

more info:

year: 2017

artist: Bravo Big Band

label: SoulFactory Records

musicians:

Saxes:

Rob Banken (Alt) - Dieter Vaganée (Alt) - Bruno Van der Haegen (Tenor)
Matthias Van den Brande (Tenor) - Ruben Verbruggen (Bariton)

Trombones:

Quinten De Craecker - Robbe Defraye - Vincent Heirman - Bart Van Gorp (bas)

Trumpets:

Loïc Dumoulin - Antoine Dawans - Daniel Vanderhoydoncks - Thomas Mayade

Piano:

Karel Ceulenaere

Guitar:

Guillaume Vierset

Bass:

Ruben Lamon

Drums:

Matthias De Waele