© Rootsville.eu

Catfish Howl (US)

tiltle: 10 Bourbon Street
music: Zydeco, Cajun, Blues
year: 2017
label: Catfish-Howl

info artist: Catfish Howl

© Rootsville 2017


We zouden het hier op ons continent haast gaan vergeten maar ginds in Louisiana is 'zydeco' uiteraard springlevend. Het wordt hier in Europa eerder zeldzaam om nog een zydeco-formatie op een festival tegen te komen. Vroeger werd er alleen al om de sfeer zulk een band geboekt maar we moeten toch al een tijdje teruggaan om dit nog te beleven. En toch is dit nog steeds een tak van de blues en zijn we blij dat we met deze 'Catfish Howl' het nog eens 'plezant' kunnen maken.

Deze 'Catfish Howl' bestaat uit Glen Robertson, Butch Black, Chris Noyes, Mark Shemet en Darrell Brown en haalden hun inspiratie bij namen als Clifton Chenier, Buckwheat Zydeco en Beau Jocque. Het waren de 'cajuns' die begin 20ste eeuw deden ontstaan. De twee dominerende instrumenten bij deze muziek zijn het diatonische accordeon en het wasbord. Het is een genre dat ontstaan is door een samensmelting van traditionele cajunmuziek met Amerikaans-Afrikaanse tradities maar heeft steeds als basis, blues en rhyhtm 'n blues gehad. Amede Ardoin (1898-1942) was de eerste die deze muziek kwam op te nemen in 1928, een stijl dat pas later zydeco zou worden genoemd.

Met deze '10 Bourbon Street' nemen deze 'Catfish Howl' ons mee naar het hartje van New Orleans, meer bepaald naar het 'French Quarter' waar het allemaal gebeurt. Geen drukdoende nummer sop dit album want de 'zydeco' van deze Catfish Howl' is best te smaken zoals het rustig openende 'My Baby Has Me'. Met 'Tupelo Honey' halen ze er verdomd eentje bij van Van The Man en zo zie je maar dat in 1971 zydeco ook in Ierlands alive 'n kickin' was.

Na nummers als 'My Mary Ann' en 'Love You For Evermore' grasduinen ze in het hoekje van de rock 'n roll met hun arrangement op dit oudje van Big Joe Tuner, al kennen we 'Shake Rattle 'n Roll' uiteraard ook van de versie van Bill Haley & His Comets. Voor 'Who Stole The Hot Sauce' gaan de credits uiteraard naar Chubby Carrier, maar ook in hun versie zit de nodige portie blues. Heerlijk afsluiten met 'Waking Up On Bourbon Street' en dus zijn we klaar om deze zomer ook hier een dosis 'Zydeco' te verorberen. Et Toi? Laissez les bon temps rouler...

 

tracks:

01. My Baby Has Me
02. Cajun Girl
03. Tupelo Honey
04. My Mary Ann
05. Kiss And Tell
06. Love You For Evermore
07. Shake Rattle And Roll
08. So Am I
09. Who Stole The Hot Sauce
10. Waking Up On Bourbon Street

musicians:

Glen Robertson: keys, accordion, vocals
Butch Black: bass, vocals
Chris Noyes: guitar, vocals:
Mark Shemet: drums, vocals
Darrell Brown: rubboard, percussion