© Rootsville.eu

Chastity Brown
Silhouette of Sirens


© Rootsville 2017

Het gebeurt zelden dat je bij het beluisteren van een nieuw album meteen kippenvel krijgt. Is dit wel het geval dan kan je meteen stellen dat je hier te maken krijgt met een hoogst uitzonderlijk talent.

We hebben het hier over 'Chastity Brown' die door een ieder die deze singer-songwriter heeft kunnen beleven enkel met lofzang wordt overstelpt. Chastity is het natuurlijk product van een Afro-Amerikaanse vader en een blanke Ierse moeder waarbij muzikale gaven duidelijk in haar DNA zitten ingeburgerd. Alhoewel dat haar jeugd nu niet meteen met rozenblaadjes werd bestrooid wist deze Chastity Brown met de muziek een soort vluchtweg te creëren uit het harde dagelijkse leven in een woonwagenpark ergens in Tennessee.

Weggevlucht uit de dagelijkse sleur kwam deze Chastity Brown samen met haar gitaar terecht in Minneapolis waar ze haar toevlucht neemt in de folk-scène. Nu was er enkel nog het moment nodig waarop ze zich boven de grijze zone kon etaleren. Met een mix van onder meer gospel, jazz, country en blues bracht ze destijds in 2013 haar 4de album 'Back-Road Highways' uit.

Nu is er, vier jaar later, deze 'Silhouette of Sirens' waarop ze zich naar aloude gewoonte niet laat vastpinnen in een vakje. Ze schreef voor dit album 10 nieuwe originals waarbij haar skills als singer-songwriter weerom duidelijk in de verf worden gezet. Met poëtische teksten aangevuld met haar toch enigszins rauwe maar bijzonder soulvolle klankkleur laat ze ons genieten van haar bij wijlen rockende folk stijl dit met enige R&B feeling. Je kan stellen dat het hier gaat om een jongere en modernere versie van T. Chapman of R. Foster.

Voor de stevigere gitaarrifjes tekent vaak een Robert Mulrennan die ook verantwoordelijk is voor de co-writing van onder meer het avantgardische 'hip-hop' nummer 'Carried Away'. Na opener 'Drive Slow' krijgen we ook het zeer intense 'Whisper' waarbij soul en gospel hand in hand gaan versterkt door enig mooie backing vocals.

Op 'Pouring Rain' krijgen we te maken met de rockversie van deze Chastity Brown waarna ze ons daarna meeneemt naar 'The Centennial State' aka Colorado. Een nummer waar dat wel een hoog pop gehalte met zich meedraagt. Na 'How Could I Forget' en het afsluitende 'Slow' kunnen we enkel vaststellen dat deze Chastity beschikt over een uitermate groot talent.


tracks:

01 Drive Slow
02 Wake Up
03 Carried Away
04 Whisper
05 My Stone
06 Lies
07 Pouring Rain
08 Colorado
09 How Could I Forget
10 Lost


more info:

year: 2017

artist: Chastity Brown

label: Red House Records - Music & Words

promotion: Broere Promotion