© Rootsville.eu

Chilly Willy
(Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Street Fruits)

25 Years Live

© Rootsville 2017

Maar liefst 25 kaarsen blazen die van Chilly Willy dit jaar uit en dat wordt stilaan een rariteit in onze blues scéne. Er zijn er nog wel een paar die de kaap van '20' zijn gepasseerd maar de frequentie waarmee de huidige 'Chilly Willy' de zalen in de lage landen nog onveilig maakt is bijna buitensporig te noemen. Op 17 december trok de huidige bezetting van deze 'ambiance blues band' richting 'Hype Studio' te Mechelen want 25 jaar konden ze toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De bedoeling was om tijdens het jubileum concert op 28 april in CC 'Den Amer' te Diest een nieuw album voor te kunnen stellen aan hun talrijke fans. Nu tijdens het bestaan van deze 'Chilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits' zijn ergens tussen de 21 en 26 'Willy's' geweest in de bezetting en kon dus dit feestalbum niet louter worden toegespitst op de huidige 'Chilly Willy'.

Wat ooit ontstaan was als een grap in 1992 kon destijds niemand voorspellen dat na 25 jaar deze blues band zou uitgroeien tot één van de beste ambiance brengers op onze podia. Intern werd er een beetje gepalaverd wat dit album voor het 25-jarig bestaan van de band nu uiteindelijk zou moeten gaan worden. Met '6' leden zou je kunnen stellen van 'too many cooks in the kitchen can spoil the broth' dus waren het de restanten van de originele Chilly Willy die de knoop dan maar hebben doorgehakt. Daarbij bedoelen we natuurlijk 'Den Huibbe' en ouderdomsdeken 'Walter Cuyvers. Samen met producer Peter Struijk werd er besloten om naast de opnamen van 2016 ook die van 1998 en 2002 te gaan gebruiken om zo een uniek album uit te brengen waar in het totaal 11 muzikanten uit de geschiedenis van 'Chilly Willy' zouden te horen zijn.

Het resultaat is toch enigszins verbijsterend te noemen en zal zonder meer een prachtig aandenken zijn voor alle fans van toen en nu. Een trouwe schare fans hebben ze gedurende die 25 jaar wel kunnen opbouwen met niet zelden uitverkochte concerten in 'The Borderline'. Tijdens de geschiedenis van de band speelden ze op diverse festivals in België, Nederland en luxemburg maar hun spreekwoordelijke kers op de taart was toch een optreden in het land van rastaman Bob Marley. Ja u leest het goed ze raakten zelfs tot in Jamaica, man.

De eerste drie tracks op deze jubileum uitgave werden opgenomen tijdens de 'Super Rally' in 1998 te Lommel en zo zitten we rechtstreeks in het 'biker' milieu. Naast Walter en Den Huibbe waren toen ook van de partij Dirk 'Pizze' Piselé (guitar), Roel Celis (bass), Dirk 'Calvin' Cuyvers (guitar) en 'Dizzy' Gery Alaerts (harp). Uit die opnamen die trouwens al een CD op zich zou kunnen zijn werden drie nummers geselecteerd.

Don't Want You Hangin' Around van 'Lee McBee', Checking Up On My Baby en Born Blind beiden van Rice Miller aka Sonny Boy Williamson II laat ons duidelijk een nog zeer jonge Wim Huybrechts aka 'Den Huibbe' horen met harper 'Dizzy' Gery Alaerts die toen nog overduidelijk bezeten was door Sonny Terry. Drie heerlijke bluesjes die helaas van hun hedendaagse setlist zijn verdwenen. Wat nog steeds hetzelfde is gebleven is de legendarische openingszin van 'Den Huibbe'...we gonna get a party started!

De trouwe fans hebben uiteraard ook 'Thursday Night Live' in huis die in 2002 werd opgenomen in de MOD te Hasselt. In de bezetting toen waren nieuw gitarist Alain 'AC' Counye en thuisspeler harper Kris 'Hotrod' Rogiers. Om het toch niet helemaal hetzelfde te laten klinken als op hun debuutalbum zijn er zelf enkele andere 'takes' gebruikt. Nummers als 'Help Me' van Sonny Boy Williamson II maken meteen duidelijk dat dit één van Chilly Willy hun favoriete songwriters was. Ook Lester Butler kon en mocht niet ontbreken in het repertoire van deze band en destijds namen ze van deze iconische harper 'No Fightnin' op. Tijdens dit nummer krijgen we een gastoptreden van Igor 'saxman' Maseroli. 'Shake Your Hips' aka 'Hip Shake' is net als destijds nog steeds een nummer dat nooit of nimmer van hun setlist is verdwenen. Blij daarmee zijn de fans die met dit nummer van Slim Harpo nog steeds het startschot zien voor een dansparty.

De vier laatste nummers op deze compilatie zijn opgenomen met de huidige bezetting van Chilly Willy. Van de 'oudere' generatie hebben we nog Den Huibbe, Walter 'Vibemachine' Cuyvers en Alain 'AC' Counye. De toegevoegde 'youngsters' zijn aan de basgitaar Wim Vandemeulebroeke, guitarslinger Andy Aerts en smoelschuiver Rudy Eens aka Mr. White.

Het is een publiek geheim dat Den Huibbe ook een trouwe fan is van Johnny Mastro dus bij deze, 'Can't Get Even'. De laatste jaren hebben ze bij 'Chilly Willy' ook aan wat vernieuwing gewerkt en dan hebben we het niet alleen over de bezetting maar ook over het upgraden van het repertoire. Met Jimmy Rogers zijn 'Rock This House' wordt er heden ten dagen ook nu een feestje gebouwd. Van de 'Radio Kings' brengen ze 'I'm trying' en uiteraard mag ook nu SBW II niet worden vergeten. 'Don't Start Me Talkin' zou ik zo zeggen. Als extra bonus track werd er nog 'Got My Mojo Working' aan toegevoegd, een bluesje geschreven door Preston 'Red' Foster in 1956 die Muddy Waters op zijn blote knieën mag danken want door hem is dit nu nog steeds de perfecte outswinger op een bluesfest.

Wil je ook een feestje helpen bouwen met Chilly Willy. Dit kan op de jubileum viering op 28 april 2017 in CC Den Amer te Diest samen met de talrijke vroegere en huidige 'Silly Willie's en zo een 400 fans. CU


tracks:

01. Don't Want You Hangin' Around
02. Checking Up On My Baby
03. Born Blind
04. Help Me
05. No Fightin'
06. Hip Shake
07. Can't Get Even
08. Rock This House
09. I'm Tryin'
10. Don't Start Me Talkin'

bonus track:

11. Got My Mojo Working

more info:

year: 2017

artist: Chilly Willy

label: Blueshine Records

musicians:

#01,02,03 Live @ Harley Davidson Super Rally Lommel (1998)
Huibbe (vocals), Walter 'Vibemachine' Cuyvers (drums), Dirk 'Pizze' Piselé (guitar),
Roel Celis (bass), Dirk 'Calvin' Cuyvers (guitar), 'Dizzy' Gery Alaerts (harp)

#04,05,06 album 'Thursday Night Live' @ MOD Hasselt (2002)
Huibbe (vocals), Walter 'Vibemachine' Cuyvers (drums), Dirk 'Calvin' Cuyvers (guitar),
Roel Celis (bass), Alain 'AC' Counye (guitar), Kris 'Hotrod' Rogiers (harp)

#07,08,09,10,11 Live @ The Hype Studio Mechelen (2016)
Huibbe (vocals), Walter 'Vibemachine' Cuyvers (drums), Alain 'AC' Counye (guitar),
Andy Aerts (guitar), William Vandemeulenbroeke (bass), Rudy 'Mr. White' Eens (harp)